Maxi-Dot kluczem do sukcesu. Można włączać i wyłączać do bólu.
zmiana oleju na połsyntetyk...
Zwiń
X
-
zmiana oleju na połsyntetyk...
w swojej O1 mam przejechane 172tys km od nowoył zalewany olej 5W40. Teraz jeżdżę na oleju Motul Xcess 5W40. Czy jest konieczne przejście kiedyś na płsyntetyk lub mineral???jak atak to kiedy?strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
-
-
Przepraszam za mały OT ale nie chcę robić nowego wątku.
Moja OII ma 4 miechy i 4000 tyś. km na blacie powiedzcie mi kiedy najlepiej wymienić olej w silniku?? Wątpie abym w przeciągu tego roku zrobił 25000km do pierwszego przeglądu a w książce nie znalazłem nic na temat terminu wymiany.
Możecie się ze mną nie zgodzić albo twierdzić że źle robiłem ale w swoich poprzednich autkach wymieniałem olej w silniku raz na rok ze względu na to że przebiegi robię małe. Jak to najlepiej zrobić w skodziance?? Kiedy zapodać pierwszą wymianę???
Dzięki
Komentarz
-
-
Ja jak kupiłem octavie prawie rok temu to zobaczyłem ze poprzedni właściciel wlewał półsyntetyk. Miał oktavke około pół roku więc na szczeście nie wiele przejechał na tym oleju. Pewnie mądrzy mechanicy mu doradzili, że jak nie wie jaki był olej wcześniej to "bezpiecznie" wlać gęściejszy :P
Na szczęście zmieniłem na syntetyk i nie bierze więcej jak pół bagnetu na 15000. No a przebieg to około 270k km.
Wiec jak ktoś ma 170tyś to niech sobie głowy tym nie zawraca.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmMoja OII ma 4 miechy i 4000 tyś. km na blacie powiedzcie mi kiedy najlepiej wymienić olej w silniku??
Zamieszczone przez maxpaynemmpoprzednich autkach wymieniałem olej w silniku raz na rok ze względu na to że przebiegi robię małeolej powinno się wymieniać, albo po odpowiednim przebiegu albo po max. 18 mies.
Komentarz
-
Komentarz