Zamieszczone przez Bonus
Opinie o superbie 1,9 130 KM
Zwiń
X
-
supervisior, Jesli mu naprawde zależy to niech kupuje bo to naprawde dobre auto komfortowe i wygodne jest troche wieksze od A6 cena jest atrakcyjna a jednostka napedowa dobrze sprawdzona, ale oniej niech napiszą inni bo nieznam sie na dolegliwościach diesla. Polecam ale bardziej zastanowił bym sie nad Octą Edition 100 z 2.0 TDI z manualną skrzynią jak chce zawirusować lub DSG jesli mu ta moc bedzie odpowiadała.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasPolecam ale bardziej zastanowił bym sie nad Octą Edition 100 z 2.0 TDI z manualną skrzynią jak chce zawirusować lub DSG jesli mu ta moc bedzie odpowiadała.
IMHO swietny samochod za dobra cene, jedyne czego mu brakuje to prestiz marki, ale dla niektorych to akurat zaleta.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, jaki brak prestiżu, chyba tylko unas Skoda to jedna z najstarszych marek samochodowych chyba nawet starsza od VW. W latach miedzy wojennych to ludzie majętni i z wyższych sfer Skoda sie poruszali i dlatego na cześć ich wynalazców topowe modele octavi nazywane są Laurint & Klement, a wracając do duperba to bardziej wstydził bym sie pojawić BMW na polu golfowym lub biznes launchu niż Skodą Superb ponieważ jak ktoś zapatruje sie czym jeżdże to niewart jest tego abym z nim interesy robił. Podusmowując Wersjie Ambiente, Elegance oraz Platinum bym plecał w Superbie bo to jest naprwade świetne auto, ale lepszym rozwiązaniem był by silnik 2,5 TDI V6, ale jak już pisałem wyżej niech zarówno o 2,5TDI jak i 1,9 TDI 130KM wypowiedzą sie ci którzylepiej odemnie znają sie na tych jednostkach napędowych
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasszkoda, jaki brak prestiżu...o marce Skoda, Laurinie, Klemencie itd, to ze jezdzimy samochodami tej marki i je lubimy nie zwalnia nas od odrobiny obiektywizmu. nie ma co dyskutowac z faktami i to co bylo w okresie miedzywojennym ma tutaj malo wspolnego.
ja nie mam uprzedzen do zadnej z marek, ale zdaje sobie sprawe, ze sa bardziej i mniej "prestizowe" i NA DZIS skoda nalezy JESZCZE do tych mniej.
tak samo dobija mnie postrzeganie wszystkich wlascicieli BMW jako lysych polkretynow z grubymi karkami, jak postrzeganie skodziarzy jako wioskowych polglowkow w kapeluszach i z wasami.
a jak piszesz, ze skoda jest bardziej lub tak samo prestizowa marka niz np. BMW, merc, volvo, lexus, audi nie wiem... rolls, to dodaj tylko, ze jest tak wg ciebie i wtedy wszystko bedzie w porzadku
nie odnos tego do siebie, ale zauwazam czasem taki trend, ze ludzie maja skode, a strasznie ich jara, ze cos tam nosi logo VW, czy audi, dla mnie to jakas czysta frustracja, chcesz audi to "se kup" a nie udawaj ze masz to samo, bo tak nie jest.
NO OFFENCE!
pzdr!saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, Ja nic niemam do Rollsa ani do AUDI ale poprostu wole Skode. Ponieważ jestem z tych ludzi co nie patrzą na znaczek na masce tylko jak jest funkcionalne.Mam kombi bo ma ogromny bagażnik, Skode kupiłem bo mnie w prestiżowych markach potraktowano raz jak gówniaża króry wybiera auto dla tatusia a drugi raz za bezdomnego ale to jest na inny topic.
A jak naipsałeś to samo dostrzegłem u niektórych to samo kupił skode i mówi że ma Volkswagena.
a wiec szkoda
Sorry za OFF Topic
Komentarz
-
-
Ja bym na dzien dzisiejszy mocno przemyslal zakup SuperBa. Powod wydaje mi sie ze na poczatku przyszlego roku ten model przejdzie lifting. W tej chwili SuperB wzgledem nowej Octy wyglada marnie - dzis je porownywalem w salonie tak z ciekawosci i naprawde SuperB ma duzo rzeczy podobnych do starej Octy niz do nowej.
Moim zdaniem na dzis kupic Nowa Octe w wersji E100 z mocnym dieslem lub benzynka jak kto woli :wink:
Komentarz
-
-
Sorry, ale ja jeszcze chciałbym pociągnąć ten off topic. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Skoda ma złą opninię, a przynajmniej nie najlepszą ? Skąd bierze się tylu antyskodziarzy ? Odnośnie renomy marki, jak już wspomniał djczas początki były naprawdę dobre, Skoda produkowała samochody niczym nie ustępujące konkurencji, jak na owe czasy. Zatem dlaczego nie został wypracowany dobry image marki ? Moim zdaniem po części to wina ustroju politycznego - ja osobiście nie znam żadnej uznanej marki zza żelaznej kurtyny. (Chodzi mi o mocno ograniczone możliwości rozwoju, które posiadali producenci z zachodniej części Europy.) Toteż produkcja samochodów niezbyt dobrych jakościowo w latach 70, 80 i w pierwszej połowie 90 przyczyniła się do upadku wizerunku marki. Takie jest moje zdanie.
Odnośnie Superba jeśli mógłbym przeznaczyć odpowiednie fundusze na zakup to bym się ani chwili nie zastanawiał. Zwłaszcza nad autem z silnikiem TDI 130 PD.
Komentarz
-
-
Skoda za granica jest postrzegana calkiem przyzwoicie. I dotyczy to zarowno mediow motoryzacyjnych jak i obiegowej opinii.
Wielokrotnie mialem okazje rozmawiac z ludzmi z nazwijmy to zachodui jesli ktos tam mowi o Skodzie to raczej z podziwem, ze w tak krotkim czasie staly to sie porzadne samochody.
I kazdy zdaje sobie sprawe z tego, ze jest to auto koncernu VAG.
O jakiejkowliek pogardzie nie ma nawet mowy. Oczywiscie kazdy zdaje sobie sprawe z tego, ze nie jest to VW czy Audi, ale nigdy nie spotkalem sie z jakimis negatywnymi odczuciami odnosnie samej marki.
Wydaje mi sie, ze pogarda dla Skody jest domeną TYLKO polaczkow, ktorzy od pokolen wysmiewaja sie z pepikow.
Za komuny byly podsmiechujki ze Skody i tak zostalo.
A ile my (Polacy) jestesmy warci na polu motoryzacyjnym juz dawno udowodnilismy... :x
Szkoda slow.
Jesli chodzi i Superba to moj ojciec jest wlascicielem takowego od kilku miesiecy.
Niestety samochod mial juz kilka malych awarii - jakies takie upierdliwe szczegoly.
Jednak ogolnie rzecz biarac - tata jest bardzo zadowolony z tego samochodu.
Zwlaszcza ze spalania...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Wydaje mi sie, ze pogarda dla Skody jest domeną TYLKO polaczkow, ktorzy od pokolen wysmiewaja sie z pepikow.
Za komuny byly podsmiechujki ze Skody i tak zostalo.
A zeby nie bylo zupelnie offtopic, to moim skromnym warto zaczekac na Superba po liftingu. W koncu obecny model ma juz swoje lata... Co nie zmienia oczywiscie faktu ze ciagle jest calkiem fajną furką :lol:Pozdrawiam, Marcin
Komentarz
-
-
dlaczego Skoda ma złą opninię, a przynajmniej nie najlepszą ?
Druga grupa to Ci najbiedniejsi, mawiają,że skoda jest tania `dla ludu`, a no owszem dla ludu jak każdy inny samochód, ale chyba najbardziej takowych ludków gryzie to,że mimo tej `prostoty` skody nadal ich na taki samochód nie stać...
A powinno być tak,że nikogo nie obchodzi kto czym jeździ, a napewno nie powinno być to wyznacznikiem pozycji człowieka w społeczeństwie... Tyle moich przemyśleń...
[ Dodano: Sob 10 Wrz, 05 14:17 ]
warto zaczekac na Superba po liftingu
Komentarz
-
-
adik_s, napisałeś że skoda jest, powinna być dla ludu ale z definicji VolksWagen z samej nazwy jest dla tzw plebsu (bez urazy do nikogo bo sam sie zaliczam do tej grupy) bo czym że jest nazwa Volks Wagen tym że w tłumaczeniu wygląda nastepująco Samochód dla Ludu, i niech mi nikt nie wyjżdża że VW to jest czymś lepszym niż Skoda. Patrząc na jakość wykończenia w skodzie własnie w superbiw okazało sie że jest lepsze niz w szlagierze VW Passacie. Nie wprowadzono do produkcji superba kombi bo jak sie okazało że popremierze Skody Superb saidła i to w sposób znaczący sprzedaż sedanów pozaostała tylko sprzedaż kombi a jakby sie pjawił superb Kombi to wogóle by sie Passat nie sprzedawał. Była też super wersja coupe (nie pamietam jak sie pisze sorry) ale znów VW zadecydował że nie bo jeszcze im nowy model Passata coupe sie nie sprzeda. I tu jest własnie metoda według mnie pseudo prestiżowej marki aby nie budować zbyt wysokiego wizerunku Skody .
Z tego co Maicroft pisał to w przyszłym roku ma być lifting superba.k
Komentarz
-
-
Była też super wersja coupe
http://www.skoda-auto.com/global/showroom/concepts/tudor/displayImage.htm?RID={CE2E28E0-3D24-4EE0-A38A-7FFCAB43ACB9}&IID={CA2E5BC8-4153-4B9E-9A82-EA15D9CC3CFA}&PS=1024
http://www.skoda-auto.com/global/showroom/concepts/tudor/displayImage.htm?RID={FBA89383-10CC-4150-A4B0-46E6E169E48A}&IID={42F10E17-7A08-4BDD-B3FA-356B1638EFD1}&PS=800
co do samego Superba - w moim odczuciu to auto swietnie nadaje sie na limuzyne, ktora jjezdzisz majac kierowce.. a czy do jazdy "wlasnorecznej"? nie dla mnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez q1co do samego Superba - w moim odczuciu to auto swietnie nadaje sie na limuzyne, ktora jjezdzisz majac kierowce.. a czy do jazdy "wlasnorecznej"? nie dla mnie.
:shock:
Nie popadajmy w paranoje.
Superb to zwykle auto na pograniczu klasy sredniej i sredniej wyzszej.
Doskonale nadaje sie na auto rodzinne.
Do jezdzenia z kierowca sluzy klasa S.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSNie popadajmy w paranoje.
Superb to zwykle auto na pograniczu klasy sredniej i sredniej wyzszej.
Doskonale nadaje sie na auto rodzinne.
Do jezdzenia z kierowca sluzy klasa S."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Powiem krótko, jeżeli lubisz przestrzeń, warkot diesla i małe spalnie to bież go !! Jak dla mnie jest za duży i mało funkcjonalny taki bardziej "prezesowy" do wożenia kogoś z tyłu niż samochód rodzinny.... :wink:
Co do opini o tych samochodach to nie słyszałem złego zdania,a więc...kupuj !
Komentarz
-
-
Moze i niektorzy maja powody do nielubienia Skody..?
Zamieszczone przez paulmSorry, ale ja jeszcze chciałbym pociągnąć ten off topic. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Skoda ma złą opninię, a przynajmniej nie najlepszą ? Skąd bierze się tylu antyskodziarzy ? .ops: :but :kciukminus Taka prawda. Moze i inni mieli doswiadczenia z Favorita na przyklad czy innymi komunistycznymi modelami skody :?:
Drugi element jest taki ze naprawde jest barrrdzo duzo uzytkownikow zwlaszcza Felicii i Fabii wygladajacych i zachowujacych sie typowo kapeluszniczo
Wymienione powody jednak nie spowodowaly ze nie chcialem Skody. Ale generalnie jako do marki mam stosunek calkowicie obojetny, po prostu szukalem najtanszego, nowego, przyzwoicie wyposazonego w miare mocnego samochodu (najlepiej 1.8T) i jak wiadomo konkurencji dla Octy przy takich zalozeniach brak
k
Ale nie jestem tez na tyle szurniety by mowic ze to w zasadzie Audi :szeroki_usmiech Dla mnie bez watpienia Audi jest lepsze (mowa o A3/A3 Sportback), wnetrze Audi to dla mnie ekstraklasa i poezja, Skoda ma jedynie przewage w wielkosci bagaznika (technicznie to wiadomo ze to prawie to samo). I nie chodzi mi tu o zaden "prestysz" tylko po prostu o to jak sie wewnatrz auta czuje, w Audi czuje sie duuuzo milej. No ale pozostaja realiaNie mam zadnych kompleksow podrozujac skoda i bardzo mnie cieszy jej funkcjonalnosc i brak "prestyszu"
k Mozna sie poscigac fajniej i postresowac mniej pozostawiajac auto na parkingu. Ale na pewno nie bede nigdy mowil "Skoda forever" nie badzmy talibami/fundamentalistami
k
Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Re: Moze i niektorzy maja powody do nielubienia Skody..?
Zamieszczone przez perfexMozna sie poscigac fajniej
Zachowal sie tak jakby byl przekonany, ze jest 10x szybszy ode mnie. Mysle, ze to wlasnie dlatego, ze zobaczyl Skode.
Niestety zdziwil sie dosc bolesnie czym poprawil mi humor na caly dzien. :szeroki_usmiech
Przepraszam za O/T.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Re: Opinie o superbie 1,9 130 KM
Zamieszczone przez supervisiorWitam
Pytanie jak w temacie
Podobno dużo traci na wartości , ale to klasa wyżej od Octy mój brat ma na niego ochotę
czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć
czy jest ew dostępnosc zamienników :?: :roll:)
Pozdrawiam,
Bartekbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Re: Moze i niektorzy maja powody do nielubienia Skody..?
Zamieszczone przez szkodadokladnie o to wlasnie chodzi!!!k
k :szeroki_usmiech
k :szeroki_usmiech powoli dojeżdża, looka na znaczek, rozpoznaje przeciwnika :szeroki_usmiech :helm
Potem szykuje się do walki - słyszę głośny wydech i obroty z zakresu 2-4 tys :Bojesie: :bigyellow do tego pogardliwy wzrok w moim kierunku.
Najczęściej "killuję" podpuszczając najpierw oponenta, a potem go rozgniatam. tu było inaczej - stwierdziłem, że zmiotę gościa bez litości. Jaki był efekt wyścigu, chyba można się spodziewać, kiedy hamowałem przy kolejnych światłach, on ledwo ruszył z poprzednich :wink: :szeroki_usmiech W każdym razie cel osiągnięty - zmartwiony tjuner z Legionowa nie stawał już obok mnie :mrgreen: ale punkt dla niego - był głośniejszyk :szeroki_usmiech może miał GT by Grabowski :mryellow :bigyellow :helm
Pozdrawiam,
Bartekbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
hmm ja ci pwiem ze tato tez by go wzial ale niestety nie spodobala mu sie jedna rzecz
mianowicie bagaznik bardzo trudno sie do niego dostac i to zadecydowalo na kozysc octavki bo u niej to bagaznik to wyroznik tego auta na tle innych
wiec jesli nie zalezy ci na bagazach tylko na prestizowym bardzo wygodnym aucie
to bierz superba
jesli bedzie duzo wycieczek i duzo baghazow to chyba bardziej polecam octavke
Komentarz
-
-
Witam wszystkich, co do pytania o Superb to wydaje mi sie ze bedzie sam musia wybrac, napewno jest to juz limuzyna ale juz chyba troche "stara" mozna sie spodziewac niedlugo zmian i to pewnie duzych. Ja osobiscie jestem szczesliwym posiadaczem (od 2 miesiecy) Octavii Edition 100 2.0 TDI i jestem z niej bardzo zadowolony, majac jeszcze raz wybierac wybral bym ta Ocatavie niz Superb 1,9 ale to tylko moje zdanie
pozdrawiamOctavia II, 2.0 TDI, Edition 100
Komentarz
-
-
AKa
Mamy Superba od kilku dni i jest wszystko spoko(jak ktoś bedzie szukał to w Off topikach jest temat ze zdjęciami). W aucie jest miejsca(w octavii w 2+fotelik z tyłu to był koszmar, a teraz non problemo), ale jak ktoś już zauważył, bagażnik :x Ale do zgarniania zakupów można użyć parasola albo kija :wink: Osiągi są fajne(ale jeszcze z 30km pod maską się zmieścilo spokojnie i bym nie byl zły :wink: ) i wada: skrzynia- brak 6tego biegu, poprostu autko idzie tak że szukasz odruchowo dodatkowego biegu(mieliśmy octe z 6tką) pomimo iż skrzynka jest dluższa. Ale tak to autko jest wypas i komfort.
Pozdrawiam
Artur
Komentarz
Komentarz