[O1] Olej w obudowie filtra powietrza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarol
    Drive
    • 2009
    • 48

żeby nie było że nic przy skodzie się nie robi
    zakupione zostały felgi na następny sezon
    wybór padł na ATp 5-Raze w rozmiarze 17/8j z et 35 włoskie fele wykonane dość solidnie i przy tym dość rzadko spotykane na naszym rynku
    takie foto poglądowe jak się prezentują:

jak się Wam widzą do skody ?

teraz trwają poszukiwania odpowiedniego ogumienia do nich 8)
  • zgucio
    Rider
    • 2007
    • 691

Witam.

Ostatnio wymieniałem przewody WN i musiałem odkręcić filtr powietrza żeby sie do nich dostać przy okazji zajrzałem do środka a tam olej wymieszany z płynem
    Wsiadłem w drugie autko i pojechałem do mechanika a ten mówi że to normalne bo autko jeździło ostatnio na krotkich trasach i nie zdążyło sie zagrzać dodam że nie było tej mazi na korku od oleju.

Wymyłem filtr, odkręciłem odme i też wyczyściłem. Przy okazji wymieniłem olej i wszystki filtry bo już 19 tyś było na nim zrobione. Przy spuszczaniu oleju kolor był normalny.
    Od tego momentu zrobiłem jakieś 1000km i jak narazie filtr w środku jest czysty.

Chciałem was spytać czy to naprawde jest normalne że ta maź wypływa do filtra i czy było to spowodowane jazdą na krótkich odcinkach?
    Załączone pliki
    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• salvado
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 314

Zamieszczone przez zgucio
      jak narazie filtr w środku jest czysty
      wg mnie nie jest to jeszcze powód do pełnej radości. Po czyszczeniu przejechałeś dopiero 1 kkm, a to trochę za mało, aby ew. majonez pojawił się już w obudowie filtra.
      Jakaś przyczyna tego musi być. Myślę, że skoro jej nie usunąłeś (sama wymiana filtra i oleum to nie usunięcie przyczyny), majonezik zaczyna się jednak zbierać w odmie i za czas jakiś wpełznie spowrotem do filtra powietrza.
      Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez zgucio
        pojechałem do mechanika a ten mówi że to normalne bo autko jeździło ostatnio na krotkich trasach i nie zdążyło sie zagrzać dodam że nie było tej mazi na korku od oleju.
        to ci prawdę powiedział tylko dziwi mnie fakt, że na korku od wlewu oleju tej mazi nie było. jak jeszcze ujeżdżałem fiata 125p często mi się to zdarzało ale przyczynę szybko zlokalizowałem, korek w bloku silnika puszczał płyn chłodniczy...ale ta era starych konstrukcji dawno już minęła, to co u ciebie się zdążyło trochę jest podejrzliwe-ciekawe :? nie pozostało nic innego jak dalej obserwować :shock:

Komentarz

Pracuję...