Wycieraczka tylnej szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michał725
    Classic
    • 2010
    • 32

Wycieraczka tylnej szyby

Zamieszczone przez arturas03
    Kolega zatankował Golda ze Statoil i mu Zafira zdechła
    to samo mial moj kumpel...tylko ze na orlenie...
    stosował ktoś tzw 'samostart' :?:
  • ochman
    Ambiente
    • 2009
    • 175
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Wycieraczka tylnej szyby

Jestem nowy i malo jesczze wiem o Octavii i jej funkcjach.
    Tym razem mam pytanie do doswiadczonych klubowiczy.
    Problem polega na tym ze zalaczam wycieraczke tylnej szyby odpychajad od siebie manetke wycieraczki w kierunku licznika i przytrzymujac ja wywoluja spryskiwanie tylenj szyby po puszczeniu manteki wycieraczka przetre szybe raz czasem 2 lub 3 razy i koniec wiecej nie dziala, pomimo spryskiwania szyby i wylaczania i wlaczania jej manetka ;(
    Czy to jest normalne, czy tak ma byc, bo nie wiem czy jechac z tym do serwisu i marudzic, bo nie ukrywam ze mnie to troche wkurza ze nie moge oczyscic szyby kiedy ja tego chce ;/.
    OchMan
    =====

Komentarz

• Arek
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 3143

ochman,
      TTTM u mnie to samo,nie masz czym sie stresować
      -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• toocool
        Rider
        • 2008
        • 303
        • Octavia IV combi (NX5)

U mnie tak nie jest. Włączasz wycieraczkę - chodzi co jakieś kilka (naście) sekund. Pchnę do spryskiwania i chodzi szybko. Jak puszczę (wróci do pozycji wycieraczki włączonej) machnie chyba jeszcze 3 razy szybko, a potem wraca do wolniejszej pracy, ale normalnie zamiata. Jak pchnę znowu, to znowu szybko...

Podłączałeś do VAGa? Może silniczek...
        Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez ochman
          bo nie ukrywam ze mnie to troche wkurza ze nie moge oczyscic szyby kiedy ja tego chce
          nie za bardzo rozumiem gdzie u ciebie problem się pojawił :?: kiedy potrzebuje przetrzeć tylną szybę, włączam wycieraczkę, która wykonuje jeden ruch co 6sek. jeśli chcesz krótko przetrzeć szybę, wystarczy manetkę krótko włączyć i zaraz wyłączyć. można tez nacisnąć dźwignię/manetkę do "oporu" i wtedy zadziała spryskiwanie szyby. jak długo dźwignia będzie przytrzymywana tak długo będzie spryskiwała szybę. po zwolnieniu dźwigni, spryskiwacz przestaje działać a wycieraczka wykona jeszcze 2-3 ruchy, zależnie od czasu wyłączenia spryskiwacza.

Komentarz

• ochman
            Ambiente
            • 2009
            • 175
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez ufo
            Zamieszczone przez ochman
            bo nie ukrywam ze mnie to troche wkurza ze nie moge oczyscic szyby kiedy ja tego chce
            nie za bardzo rozumiem gdzie u ciebie problem się pojawił :?: kiedy potrzebuje przetrzeć tylną szybę, włączam wycieraczkę, która wykonuje jeden ruch co 6sek. jeśli chcesz krótko przetrzeć szybę, wystarczy manetkę krótko włączyć i zaraz wyłączyć. można tez nacisnąć dźwignię/manetkę do "oporu" i wtedy zadziała spryskiwanie szyby. jak długo dźwignia będzie przytrzymywana tak długo będzie spryskiwała szybę. po zwolnieniu dźwigni, spryskiwacz przestaje działać a wycieraczka wykona jeszcze 2-3 ruchy, zależnie od czasu wyłączenia spryskiwacza.
            fajnie jakby bylo jak piszesz a u mnie nie jest.
            Wlaczam cykl automatyczny to wycieraczka raz przetrze szybe i koniec.
            Jak spryskuje szybe to czasem przetrze ja raz a czasem 2 lu 3 razy a po tym juz nie dziala, nie wyciera szyby pomimo spryskiwania lub innych dzialan manetka ;(.
            Moze zle operuje manteka, wyjasnij mi jak dziecku co i jak prosze.
            OchMan
            =====

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ochman, no z tego piszesz to coś nie tak w twoim "systemie wycieraczkowym"...ale tu masz oryginalny opis z książki obsługi :wink:
              Załączone pliki

Komentarz

• ochman
                Ambiente
                • 2009
                • 175
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez ufo
                ochman, no z tego piszesz to coś nie tak w twoim "systemie wycieraczkowym"...ale tu masz oryginalny opis z książki obsługi :wink:
                ksiazke mam i studiowalem to wnikliwie ale chyba jutro zabiore ja ze soba do auta i bede na zywo testowal.
                Dzieki za pomoc.
                OchMan
                =====

Komentarz

• ufo
                  L&K
                  • 2008
                  • 1475
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ochman, jeśli tak robisz jak w knidze to nie powinno się nic dziać, chyba że coś jest zrypane. spytać chciałem, czy używasz sprayi do kokpitu i psikasz równocześnie po wszystkim co się da...jak taki błąd popełniłem w leonie i miałem podobny problem ale nie z tylną lecz z przednimi wycieraczkami. pozalewałem tym psikaniem ścieżki w dźwigniach i czasami działało a czasami nie. efekt, wymiana na nowe :evil:
                  miłego testowania :wink:

Komentarz

• ozskoda
                    Classic
                    • 2009
                    • 8

Witam kolegów a ja mam inny problem jeśli wycieraczka tylnej szyby mi nie dziala to spryskiwacz powinien chodzić. Czy jeśli zepsuje się tylna wycieraczka to też odłancza sie nie wiem porgramowo spryskiwacz. Od czego zacząć poszukiwania? bezpiecznik nr-27. Proszę o jakieś wskazówki

Komentarz

• ochman
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 175
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez ozskoda
                      Witam kolegów a ja mam inny problem jeśli wycieraczka tylnej szyby mi nie dziala to spryskiwacz powinien chodzić. Czy jeśli zepsuje się tylna wycieraczka to też odłancza sie nie wiem porgramowo spryskiwacz. Od czego zacząć poszukiwania? bezpiecznik nr-27. Proszę o jakieś wskazówki
                      u mnie jest walniety silnik, wycieraczka po kilkunastu minutach max 30 minutach staje i dopoki nie wylacze jej na jakies 15 minut to juz nie ruszy.
                      Co do spryskiwacza to u mnie dziala w kazdej sytuacji nawet jak wycieraczka stanie.
                      OchMan
                      =====

Komentarz

• adach
                        Classic
                        • 2009
                        • 5

Zamieszczone przez ozskoda
                        U mnie miałem podobny problem okazało sie ze były zaśniedziałe kostki w bagażniku dokładnie po lewej stronie w schowku.

Komentarz

• ozskoda
                          Classic
                          • 2009
                          • 8

Z tymi zaśniedziałymi kostkami w bagażniku to dobry pomysł - w tym tygodniu to dokładnie sprawdze oby tam leżał problem.

Komentarz

Pracuję...