Montaż Haka + Gwarancja 2 lata ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zeus2005
    Classic
    • 2009
    • 4

odradzam z całego serca wygląda tragicznie oklejałem ta folia wnętrze niektóre elementy efekt marny nawet bardzo a o efekcie lustra nie ma co marzyc :evil:
  • faun77
    Drive
    • 2008
    • 52

Witam,
    poczytałem wątki o montowaniu haka do O2 i mam kilka pytań.
    1. Czy jeśli zamontuje hak w innej stacji niż ASO to grozi mi utrata gwarancji np. na nie działające czujniki parkowania tył ?
    Jednym słowem ASO powiem tamci panu to zepsuli ...

2. wiem już ze oryginalne haki do O2 są najlepsze (zwłaszcza instalacja) ale cena 1600 PLN jest zabójcza, czy ktoś może polecić dobry warsztat w Warszawie gdzie mogę kupić i zamontować w rozsądnej cenie hak ?

W jednym z wątków WIELKIBONGO napisał:
    "Ul.Płowiecka w Wawie ale nie znam numeru,jakieś 200-300 metrów od skrzyżowania z ul.Marsa jest warsztat montujący haki,ja tam zakładałem do swojej niuni i jedyny "mankament"jest taki,że przy cofaniu z przyczepą wyją czujki cofania ale da sie to przeżyć."
    Więc jakiś namiar jest ale to stary wpis i wolałbym żeby mi nic nie wyło podczas cofania z przyczepą (strasznie irytujące są te piski).

Mam O2 z czujnikami parkowania tył zamontowanymi fabrycznie.

Komentarz

• Thundi
      L&K
      • 2005
      • 1157

Ja montowałem do O1 ale chyba jest tak samo:
      Zamieszczone przez faun77
      1. Czy jeśli zamontuje hak w innej stacji niż ASO to grozi mi utrata gwarancji np. na nie działające czujniki parkowania tył ?
      Jednym słowem ASO powiem tamci panu to zepsuli ...
      ASO żąda montowania u siebie radia (za opłatą) więc i z hakiem jest tak samo Mogą odmówić ci naprawy jeśli nie zamontujesz u nich Gwarancje stracisz całą a nie na poszczególne elementy.

2. wiem już ze oryginalne haki do O2 są najlepsze (zwłaszcza instalacja) ale cena 1600 PLN jest zabójcza, czy ktoś może polecić dobry warsztat w Warszawie gdzie mogę kupić i zamontować w rozsądnej cenie hak ?
      Nie wiem jakie haki są do O2 ale wątpię aby były lepsze od tych co są w sklepach.
      Ja kupiłem hak w sklepie i Skoda bez problemów zamontowała ten hak i nigdy nie było z nim jakichkolwiek problemów.

ps Hak zamontowałem parę miesięcy po kupnie, dodatkowo w moim przypadku montaż oryginalnego nie wchodził w rachubę gdyż odstęp zderzaka od haka był by zbyt mały (mam dość nietypowe złącze w przyczepie).
      O ortografie dba FF.
      Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
      http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• faun77
        Drive
        • 2008
        • 52

Zamieszczone przez Thundi
        ASO żąda montowania u siebie radia (za opłatą) więc i z hakiem jest tak samo Mogą odmówić ci naprawy jeśli nie zamontujesz u nich Gwarancje stracisz całą a nie na poszczególne elementy.
        To że żądają opłaty za wykonaną pracę mnie nie dziwi. Ale utrata gwarancji na całość to chyba przesada... pewnie jakiś urząd ochrony konsumenta by to zweryfikował.

W każdym razie to samo mogą powiedzieć przy montowaniu haka kupionego na allegro.
        "Panie to nie pasuje kup pan u nas oryginalny za 1600 pln."
        Jednym słowem działania monopolisty.

Może zadzwonię do ASO i zapytam co i jak. Ostatnio byłem w szoku jak mi na przeglądzie odkryli że facet który mi robił zwykłą wymianę ogumienia na zimowe spartaczył sprawę i oponę kierunkową źle założył. Byli nawet sympatyczni itd tylko troszkę to kosztowało ale i tak dostałem rabat . Inna sprawa że cena podstawowa jest taka że nawet po rabacie to na mieście zrobią mi taniej Tyle że gwarancja do śmieci idzie.

Więc może nie jest z tymi ASO tak tragicznie. Chłopaki też muszą pracować i zarabiać.

[ Dodano: Pon 16 Lut, 09 16:17 ]
        Zadzwoniłem na Sokratesa 17B Warszawa, tam kupowałem auto ;(
        1. Oczywiście jak zamontuje nie u nich to kiszka, utrata gwarancji.
        2. Robocizna - samo montowanie 730 PLN
        3. Hak 1000 PLN
        4. Wiązka 1050 PLN
        razem = 2800 PLN
        piękna cena i jaki piękny szach mat z ich strony
        Więc co ?
        Czekać na zakończenie gwarancji i dopiero montować nie u nich ?
        Toż ta cena to rozbój w biały dzień.
        Mam mętlik i nie wiem co robić. Szkoda mi gwarancji jeszcze 10 miesięcy. Ale na wakacje hak byłby super rozwiązaniem.
        Nawet jeśli kupię tańszy hak to cena montowania jest mocno przesadzona. Bardzo nie lubię przepłacać. No i ta wiązka wszędzie jest opisane wiązka standardowa (7pin) a nie dedykowana do O2 (13pin).

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Hak mozna kupic kazdy, ale wiazke trzeba kupic ich, wtedy nie ma komplikacji. Mozna tez kupic wiazke uniwersalna do tego modulator CAN i to podlaczyc w ASO razem z hakiem. Generalnie to mecza dupe tak samo jak z tym radiem, bo podlaczenie to w OI bylo odpiecie wtyczki przy lampie, podlaczenie takie przelotki i wlozenie jej do lampy. 5 minut maksymalnie :twisted:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• faun77
            Drive
            • 2008
            • 52

Nie wspomnę że pan zmieszał się na pytanie
            "Jak cena którą właśnie Pan mi podał ma się do ceny oficjalnej podczas zakupu samochodu ?
            Cena na stronie Skody to 1600 PLN, a Pan mi podaje cenę prawie 3 tys"
            Pan na to:
            "eee to ja nie wiem musi pan zapytać handlowca"
            uwielbiam takie dowcipy

[ Dodano: Pon 16 Lut, 09 17:10 ]
            Zamieszczone przez Maicroft
            Hak mozna kupic kazdy, ale wiazke trzeba kupic ich, wtedy nie ma komplikacji. Mozna tez kupic wiazke uniwersalna do tego modulator CAN i to podlaczyc w ASO razem z hakiem. Generalnie to mecza dupe tak samo jak z tym radiem, bo podlaczenie to w OI bylo odpiecie wtyczki przy lampie, podlaczenie takie przelotki i wlozenie jej do lampy. 5 minut maksymalnie :twisted:
            A gdzie mogę kupić taki modulator i za ile ?
            Szukałem na allegro i w google ale nie znalazłem.

Komentarz

• oculus
              Ambiente
              • 2008
              • 228

Nie wspomnę że pan zmieszał się na pytanie
              "Jak cena którą właśnie Pan mi podał ma się do ceny oficjalnej podczas zakupu samochodu ?
              Cena na stronie Skody to 1600 PLN, a Pan mi podaje cenę prawie 3 tys"
              Pan na to:
              "eee to ja nie wiem musi pan zapytać handlowca"
              uwielbiam takie dowcipy
              Różnica jest w tej wiązce. Tą którą zamontowali w fabryce jest do wyrzucenia jeśli chcesz zamontować hak dopiero po odbiorze auta. Jeśli montują Ci hak w fabryce, to od razu z odpowiednią wiązką. Przez to montaż po wyjechaniu z fabryki jest droższy o ponad 1000zł. Dlatego ja zdecydowałem się zamówić auto z hakiem.
              Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• jantar.lc
                Classic
                • 2007
                • 10

A gdzie mogę kupić taki modulator i za ile ?
                Szukałem na allegro i w google ale nie znalazłem.

Ja mam zamontowany moduł MP2 z firmy: www.quasarelectronics.pl - działa bezproblemowo.

Komentarz

• faun77
                  Drive
                  • 2008
                  • 52

Zamieszczone przez oculus
                  Różnica jest w tej wiązce. Tą którą zamontowali w fabryce jest do wyrzucenia jeśli chcesz zamontować hak dopiero po odbiorze auta. Jeśli montują Ci hak w fabryce, to od razu z odpowiednią wiązką. Przez to montaż po wyjechaniu z fabryki jest droższy o ponad 1000zł. Dlatego ja zdecydowałem się zamówić auto z hakiem.
                  Szkoda tylko ze podczas zakupu celowo zadałem pytanie czy nie będzie problemu w dokupieniu doposażenia do samochodu po zakupie. I pan sprzedawca: "Nie nie ma problemu". Gdyby był kompetentny powiedziałby klientowi że mogą być takie akcje. Niestety na sprzedawce trafiłem marnego. Znaczy sprzedał ale mógł za więcej gdyby powiedział o takich sprawach.

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

faun77, montowałem hak w Interauto w Krakowie po odbiorze auta i nie było problemu. Zapłaciłem chyba około 1200zł. Z tym że hak odkręcany.Odpinany był o 200zł droższy.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• faun77
                      Drive
                      • 2008
                      • 52

Zamieszczone przez jantar.lc
                      Ja mam zamontowany moduł MP2 z firmy: www.quasarelectronics.pl - działa bezproblemowo.
                      Dzięki za informacje. A dokładnie który masz bo na stronce są 3 rodzaje:
                      MP2-D1
                      MP2-D2 - ten niby do grupy VW
                      MP2 Dx-REZ - ten niby też do grupy VW do grupy VW

[ Dodano: Wto 17 Lut, 09 10:27 ]
                      Zamieszczone przez AdamB
                      faun77, montowałem hak w Interauto w Krakowie po odbiorze auta i nie było problemu. Zapłaciłem chyba około 1200zł. Z tym że hak odkręcany.Odpinany był o 200zł droższy.
                      Ale masz czujniki parkowania ? i działają prawidłowo z przyczepą ?
                      I czy to było jeszcze auto na gwarancji ? Ten salon na zakopiance mam nawet blisko.

[ Dodano: Wto 17 Lut, 09 10:50 ]
                      Zamieszczone przez jantar.lc
                      Dziękuje już doczytałem i wiem co i jak. Bardzo pomocny link.
                      I cena robi się przyzwoita. Moduł za 200+17 + hak z wiazka 7pin za 300 to jest okolo 500.
                      Do tego salon który to zrobi za przyzwoita kasę, lub wykonać robotę osobiście.
                      Tak to można.

Komentarz

• chopin
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 212

Odświeżę wątek.
                        Czy na montaż wypinanego haka z 13 pinowym gniazdem i obsługą wszystkich funkcji, monopol mają tylko ASO? Czy może jakiś warsztat niezależny w Wawie lub okolicach dobrze opanował tą sztukę? Miał ktoś okazję przećwiczyć? :?:

Komentarz

• kris4724
                          Drive
                          • 2010
                          • 55

odnośnie piszczenia czujników parkowania przy cofaniu z przyczepą...po prostu czujniki wykrywają przeszkodę w postaci ciągnionej przyczepy, czy właściwie pchanej do tyłu podczas cofania...ot i cała filozofia. Czyli na taki mankament nawet najlepsze ASO (np. z roboczogodziną po 250 zł) nie pomoże

Komentarz

• chopin
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 212

Właśnie wiązka z ASO za tysiaka + aktywacja funkcji w komputerze powoduje wyłączenie czujników cofania i przełączenie swiatła cofania oraz przeciwmgłowego na prezyczepę.

Komentarz

• shado
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 5315
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                              1200 za materiał z robocizną?
                              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez shado
                                1200 za materiał z robocizną?
                                Tak , ale cena uwzględnia rabat dla OCP i to było w 2007 roku. Ogólnie nie polecam haka tej firmy co mam zainstalowanego. Strasznie koroduje. Po każdej zimie trzeba malować.

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie ma to jak dobra reklama Napisz może jeszcze co to za firma, żeby było wiadomo czego nie kupować :szeroki_usmiech
                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8030
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

shado, STEINHOF

Jeżeli chcesz zamontować to lepiej dopłać za jakiś inny najlepiej ocynkowany.

Komentarz

Pracuję...