Felgi - prosze spojrzec na oznaczenia, doradzic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Ale która, dolna czy górna?
    Jeśli górna (ta na silniku) to u mnie bez niej jest wyraźnie głośniej w samochodzie i poza nim.
    A dolna jak wiadomo jest zabezpieczająca.
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Chciałbym kupić felgi. Do O1 Tour. Proszę zobaczyć na oznaczenia, czy to są prawidłowe felgi do mojego auta:

1. W sklepie pod adresem http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=746
    są felgi oznaczone numerem/symbolem 1J0601027G/0
    Mam wątpliwość, czy to felgi oryginalne, gdyż raz podawałem link do podłokietnika z tego sklepu, i okazało się (tutaj, OCP), że podłokietnik nie był oryginałem, tylko rzemieślniczą podróbką nienajwyższej jakości.
    Tym samym czy felga 1J0601027G/0 to oryginalna felga?

2. Czy to jest oryginalna felga http://www.allegro.pl/item545831530_...w_5_x_100.html
    Jest tańsza od nr1..
    Moje pytanie: czy ktoś z Was/Nas kupował już u tego sprzedawcy i jest zadowolony, a felgi są oryginalnymi produktami VW?

3. Prywatna osoba oferuje felgi jeszcze taniej niż 1. i 2. - swoje felgi zdjęte po miesiącu z auta (kupił alu).
    Podał mi oznaczenia, które niewiele mi mówią:
    6JX 15H2 S ET38 III 05 09 05 1J0.601. 027Q WWO VW DE 21.09.05 18:07
    Oraz "Octavia ET38 5x100 15 cali otwór centrujący 57mm".
    Co z tych oznaczeń mogę odczytać? Czy te felgi to oryginały, czy bez obaw mogę je kupić i zamontować?

Poniżej zdjęcie felgi z punktu 3. bo pozostałe można pobejrzeć pod podanymi adresami www.
    Z góry dziękuję za opinie i pomoc.
    Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Numer zaczynajacy sie od 1J0 wyglada na oryginalny.

Te felgi co oferuje Alcar takie zamienniki to maja inne numery.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

satoot, felga z allegro nie jest oryginalna , od razu ostrzegam kolegów , są to najprawdopodobniej jakieś kijowate podróbki , najprawdopodobniej chińskie lub coś w tym stylu , pojawiły sie ostatnio do wielu aut.

felgi ori maja znaczek vw lub logo audi , alu maja logo skody.

niestety nie pamiętam jakie et maja felgi skody ale jutro mogę sprawdzić.

felgi alcara są ok.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Mast
          Ambiente
          • 2008
          • 110

bardzo dobrą opcja są felgi blaszane (jeśli się takich szuka..) od Audi
          1. tańsze jako ori w salonie :shock:
          2. ładniejsze mają okrągłe otworki zamiast owali :lol:
          3. mają inne ET i sa bardziej odsadzone na zewnątrz.
          4. są tez dostępne w Alcarze

w razie w mogę pomóc w tańszym zakupie przez Elit lub Interteam :wink:
          impreza integracyjna? symulacja rajdu? wyprawy Afryka i Azja, co-driving w N'kach/WRC ? -> dzwoń, pisz chętnie pomożemy

o syfie czytaj:
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24429

Komentarz

• satoot
            Rider
            • 2008
            • 525

Maicroft, leszekmw, zaczynam się gubić, to zbyt dużo i zbyt skomplikowane na mój mały mózg.

Z tego, co pisze Maicroft wynika, że ta najdroższa felga, ze sklepu http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=746# będzie oryginałem, ze względu na numer (początek oznaczeń). Czyli już jedno miejsce mam dobre do kupna.

leszekmw ma wątpliwości co do felgi z allegro, http://www.allegro.pl/item545831530_...w_5_x_100.html . Fakt, oznaczenie jest, nawet takie, jak Maicroft podaje, ale to oznaczenie jest... na kartonie.
            Czyli z allegro i felgami ponoć oryginalnymi za 99-105pln daję sobie spokój.

A ta trzecia felga (komplet)? Sprzedający przepisał wszystko z felgi, i wg niego na feldzie jest wybite "...VW DE..." - czyli zgodnie z sugestią leszekmw wygląda to na felgę oryginalną. Sprzedający zdjął je ze ©kody - tak twierdzi - i kupił alu.
            Wygląda więc na to - o ile mnie nikt nie odwiedzie od zakupu - że te właśnie felgi z punktu 3. kupię. One do tego są najtańsze, a używane były kilka tygodni.

Mast, byłem na www Alcar'a, oglądałem, konfigurowałem, ale cen nie widziałem. Felga Audi 15/6(6,5)/5*100/57 będzie tańsza niż ta skodowska za 135pln?
            I na pewno ET będzie niższe niż 38? bo wydawało mi się, że do Audi felgi mają ET chyba 43, a więc felga głębiej w nadkolu...

Wszyscy już dostali po punkcie pomógł, ale proszę: nie zostawiajcie mnie z tym problemem, pomóżcie do końca.

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

za ile ta opcja nr 3?? bede jutro w hurtowni czesci do skody to zapytam przy okazji o cene felgi

Komentarz

• satoot
                Rider
                • 2008
                • 525

Zamieszczone przez marekzu
                za ile ta opcja nr 3?? bede jutro w hurtowni czesci do skody to zapytam przy okazji o cene felgi
                Mam nadzieję kupić za 70~75pln/sztuka.

Jeśli nie sprawię kłopotu - proszę spytaj o ceny stalówek nowych (używam opon 195/65/15).

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

aktualna cena cennikowa z alcara felgi do O1 w 15" - 165zł , i raczej od tego się rabatów nie daje za dużych . ET 38
                  ale na przykład felgi do felicji były tańsze w sklepie skody niż w alcarze kiedyś.
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• satoot
                    Rider
                    • 2008
                    • 525

leszekmw, spójrz proszę jeszcze okiem fachowym na to:

albo to:

Czy to będą oryginały, czy znowu chińczyki?

Jeszcze dopowiem, na czym mi zależy:
                    1. Na cenie oczywiście
                    2. Na oryginalności najlepiej 'podpartej' fakturą - gdyby się coś stało to mam rachunek i oryginalne felgi, i to mogę przedstawić ubezpieczycielowi. Bo jeśli będą jakieś podróbki, to zawsze jest ryzyko, że tego "złapie się" ubezpieczyciel i odmówi wypłaty ubezpieczenia. Dlatego chcę kupić oryginały, lub przynajmniej mieć rachunek.

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

satoot, przecież to ta sama aukcja i felga... . ale to zdjęcie jest słabe i nie widać co pisze na feldze . napisz do nich co to za wyrób , czy oryginał czy co.... .
                      wiesz co , albo sam napiszę :twisted: , już parę razy wybawiłem moich klientów z większych problemów...

wysłałem do nich maila właśnie
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• marekzu
                        L&K
                        • 2007
                        • 1412
                        • Superb II combi (3V5)

felga z znakami vw - 134 złote , bez tych znaczkow 108zł

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

a więc , felgi są produkcji firmy DIAMOND :roll: :niewiem , a jak ich zapytałem o kraj produkcji to dostałem wymijająca odpowiedź - felgi importujemy z czech - .

sadzę ze jak ma ktoś felgi ori za 134zł to może mieć jeszcze stare zapasy i ta cena nie jest zła , ale proponuję się jeszcze dowiedzieć w sklepie skody i serwisie , czasami maja wyprzedaże i oni.
                          ale było nie było kosztuje 2 razy więcej niż używana .....,ale moje zdanie że jak kupować używana to tylko z możliwością spradzenia na wyważarce, inaczej można trafić na 3 dobre a jedna krzywą jak mój klient do s40 ostatnio cały zakup poszedł w łeb ... , teraz szuka jednej sztuki... .

najlepiej szukać używanych z ogłoszenia w swojej okolicy , pojechać , pooglądać , jak pasuje to dać forsę z zastrzeżeniem że się ma godzine na sprawdzenie towaru , pojechać do pierwszej z brzegu wulkanizacji , dać na piwo 10 zł i chłopaki zaraz sprawdza , jak coś nie tak do do klienta z powrotem i tyle....

ale gdzieś już chyba o tym pisałem..

no i oczywiście jak towar jest ok' to wtedy nie wracamy do sprzedającego , żebyście.. pamiętali... :wink:

:szeroki_usmiech
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• marekzu
                            L&K
                            • 2007
                            • 1412
                            • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez satoot
                            DIAMOND
                            - to bedzie made in skosne oczy

Komentarz

• satoot
                              Rider
                              • 2008
                              • 525

Zamieszczone przez leszekmw
                              [tu kawał dobrej roboty i sporo fachowej wiedzy]
                              Leszek, ostatnie pytanie, może niepoważnie brzmiące, ale skoro pytam, to znaczy, że naprawdę się nie orientuję:

Czy felgi stalowe (załóżmy: oryginały Skody/VW) są ze stali nierdzewnej czy zwykłej?
                              Na zdrowy rozum powinny być nierdzewne, stykają się ze zmiennym środowiskiem zewnętrznym, różnice wilgości, temperatury, odczynu...
                              Ale na wielu felgach stalowych widać ogniska rdzy - wprawdzie powierzchowne, niezbyt głebokie - ale są.

Z jakiego materiału są stalówki?

Komentarz

• marekzu
                                L&K
                                • 2007
                                • 1412
                                • Superb II combi (3V5)

ze zwyklej stali

Komentarz

Pracuję...