Zamieszczone przez maniek TDI
Zanizanie wskazan spalania przez komputer pokladowy
Zwiń
X
-
Zanizanie wskazan spalania przez komputer pokladowy
Ostatnio pojechalem Octavia nad morze - postanowilem sprawdzic czy splanie wg komputer pokladowego jest takie same jak rzeczywiste liczone z przebiegu i ilosci zatankowanych litrow.
Okazalo sie ze komputer pokazal po ca. 950km 3,7 l/100km a z wyliczen wyszlo 4,07l/100km, co jest popsute? czy jest mozliwosc aby wyniki byly zgodne? Tankowalem na stacji Shell.Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski
-
-
A mi teraz AHF pali 7,5-8l po miescie i nie ma zamiaru zejsc w dol. Teraz bedzie przeglad wiec beda szukac dziury w calym, a do tego doszly problemy z turbo ktore nie pompuje praktycznie wcale do 3 tys/obr.
A 2.0 TDi z DSG w trasie przy jezdzie tak kolo 130-140 5,7l/100km a jadac wolniej miedzy 100-110km/h 5,9l/100km wg komputera (to z dzisiejszej trasy B-B - Wawa - B-B). Wskazania po miescie narazie sa malo obiektywne bo malo bylo takich jazd ale miedzy 7-10l w zaleznosci czy zimny czy cieply - w sumie do przezycia
Komentarz
-
-
AKa
Siema!
Moja 4x4 pokazuje często więcej na 6tce niż na 5tce(pomiar przy 80-100km/h) ale jak jest z przekłamaniem to nigdy się z tym nie bawiłem(kiedyś bedize trzeba przeliczyć :wink: ) ale i tak spala mniej niż Fus 1,4TDCi(cieżko podobno zejśc poniżej 7litrów według Starszego) ale muszę powiedzieć że moja poprzednia O1TDi90 byla dopracowana w 100%, nic się nie zepsulo, latała jak 110tka, a spalila nam raz przy ultra-spokojnej jeździe(+zmniejszone opory za tirem) 3,7 litra, a żeby przejść granice 7litrów to trzeba było się natrudzić :shock:
Pozdrawiam
Artur
PS. Co do tego 3,7 to nie mam udokumentowanego ale uwieżcie na slowo że to było coś w tych granicach :twisted:
Komentarz
-
Te 3,7 to mnie nie dziwi. Moja "była" na trasie 50 km nie przekraczając 90 również spaliła w/g kompa 3,7. W Italii mając pełny zbiornik zalany w Austrii jadąc od granicy w strone wybrzeża zaznaczam nie autostradą tylko trasą "widokową" komp pokazał mi zasięg 1700 km to był schooook. Niestety nie miałem cyfraka. Trzeba wierzyć na słowo.
Zobaczymy co pokaże nowy komputer.
pzdrOII ambientna sztuka
Komentarz
-
-
Ale jak wy liczycie czy pali tyle czy tyle? Jak spalanie to chyba podane jest do koca paliwa w aucie . A prawdopodobnie jak bedzie podana prognoza 0 kilometrow bedzie jeszcze jechal.(tradycyjna metoda pod korek) Poza tym to jest tez jak z tym dolewaniem pod korek tam jest ten maly przycisk i jak sie skupisz bardziej to wejdzie wiecej paliwa lub jak bedzie sie mniej pienic to tez wiecej . wiec te male odchylenia zawsze beda! Chyba na spalanie 3.7 litra oraz 4.1 tez nie ma co liczyc!nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjneprzebieg 273 tyś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafalusAle jak wy liczycie czy pali tyle czy tyle? Jak spalanie to chyba podane jest do koca paliwa w aucie . A prawdopodobnie jak bedzie podana prognoza 0 kilometrow bedzie jeszcze jechal.(tradycyjna metoda pod korek) Poza tym to jest tez jak z tym dolewaniem pod korek tam jest ten maly przycisk i jak sie skupisz bardziej to wejdzie wiecej paliwa lub jak bedzie sie mniej pienic to tez wiecej . wiec te male odchylenia zawsze beda! Chyba na spalanie 3.7 litra oraz 4.1 tez nie ma co liczyc!Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...
Komentarz
-
-
Ja już się raz zrobiłem z tym kompem. Też go chciałem sprawdzić czy wskazania są prawdziwe. Jechałem Z Częstochowy w strone Katowic, na kompie pisze że jeszcze moge przejechać 30 km a czuje jak samochód powoli traci moc, wskazówka też położona na łopatki, a więc zgasiłem i czekałem na ojca. Wg mnie to są przybliżone wartości i wskazania 100km - 140km lub 3,7l/100km czy 4,2l/km to granica błędu... 8)
Komentarz
-
-
To zalezy który masz rok. ja w 90KM miałem tylko litry na km a w obecnej 110KM mam po zatrzymaniu auta l/h.
Co do wskazań kompa to nie ma się czemu dziwić. Zwłaszcza na dłuższych trasach. Układ ma swoją bezwładnośc działania i trochę oszukuje. Co do zasięgu jeszcze nigdy mnie w konia nie zrobił. Jak pokazuje 0km to conajmniej 15 moge jeszcze zrobic
A jak chcecie zobaczyć całkim kijowy komp to zapraszam do AR156. Miałem dwie sztuki. Obydwie bezawaryjne. Ale to co komp pokazywał to można było miedzy bajki włożyć. No godzinę pokazywał dobrze
Komentarz
-
-
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej Octavi II 1.9 TDI 77 KW. W cyklu mieszanym po przejechaniu 745km komputer wskazywał zużycie paliwa 6.1 natomiast z moich obliczeń wyszło że spalił 7.0 L i to mi sie trochę dużo wydaje, zaznaczał ze starałem sie jeździć w miare oszczędnie. Interesuje mnie spalanie paliwa w podobnych jednostkach napędowych.
Komentarz
-
-
u mnie tez zaniza ale tylko lekko max 0,2 l/100, jak jechalem nad morze pokazal 3,9 jak wracalem 4,0 a faktycznie w calej trasie spalil jakies 4,1/100. Mysle ze moze tu sie nakladac tez problem przeskalowanych licznikow na dystrybutorach niestety :?Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PakoJestem szczęśliwym posiadaczem nowej Octavi II 1.9 TDI 77 KW. W cyklu mieszanym po przejechaniu 745km komputer wskazywał zużycie paliwa 6.1 natomiast z moich obliczeń wyszło że spalił 7.0 L i to mi sie trochę dużo wydaje, zaznaczał ze starałem sie jeździć w miare oszczędnie. Interesuje mnie spalanie paliwa w podobnych jednostkach napędowych.
Ale w zasadzie codziennie stoje w korkach po 30-40 min jadac do roboty i spowrotem.Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy
Komentarz
-
-
To ja z AHF -em muszę w mieście sporo się natrudzić żeby mi średnie wyszło 6,6 , jak stoję to mam wskazanie 0,7l/h przy wyłączonej klimie. Najbardziej mnie drażnią wskazania podczas ruszania 45l/100 na 1 biegu, poprzez 30 na 2. i zaznaczam nie jestem szaleńcem. W trasie do Radomia przy prędkości ok 110 - 120 spaliła mi wg. kompa 5,6. Czy wirus może poprawić spalanie jeśli tak to o jakie wartości.
Komentarz
-
Komentarz