kontrolka zuzytych okladzin hamulcowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zorx
    Classic
    • 2004
    • 22

Pytanko? od niedawna dochodzą do mnie dziwne dźwięki w przedniej prawej części gdzieś w okolicy prawego koła ( słychać stukanie przy 80-90/h jakby jakaś część plastiku nie wiem. Panowie jeśli ktoś miał podobną sytuację proszę o jakieś info bo już dostaje szału jak tylko to słyszę.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich posiadaczy... [shadow=green:62a2d9bf33][/shadow:62a2d9bf33]
  • Antoine
    Ambiente
    • 2004
    • 135

ile mozna jeszcze przejechac na klockach jak sie swieci taka kontrolka? bo w aso powiedzieli ze przejade na nich jeszcze 5kkm a kontrolna zaswiecila sie po 190km
    Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Antoine, ja bym na twoim miejscu zaraz zmienił bo to pozorna oszczednośc na bezpieczenstwie nie oszczedzałbym

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Możesz przejechać 1 km albo 30 , zgadzam się z djczas, nie ma co oszczędza na bezpieczenstwie
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Antoine
          Ambiente
          • 2004
          • 135

Zamieszczone przez djczas
          Antoine, ja bym na twoim miejscu zaraz zmienił bo to pozorna oszczednośc na bezpieczenstwie nie oszczedzałbym

moze i pozorna ale nie mam teraz 200zl na klocki a tym bardziej na mandat za speeding ktory dzis zarobilem

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Antoine, no nie ja nie moge nie ma hamulców i jeszcze mandat za predkość dostał
            :evil:

Pamiętaj jak najszybciej je zmień bo jedno dłuższe hamownie i nie ma klocków i hamulców a jak bedziesz nie daj borzemiał wypadek to sie do tego przyczepią na 100%

wiec jak tylko skombinujesz kase to zmień. Bezpieczeństwo to podstawa k

Komentarz

• Antoine
              Ambiente
              • 2004
              • 135

Antoine, no nie ja nie moge nie ma hamulców i jeszcze mandat za predkość dostał
              :evil:
              kontrolka zaswiecila sie po dostaniu mandatu bo sie letko unioslem tym faktem i jeszcze bardziej wczisnalem pedal gazu a potem trzeba bylo mocniej hamowac

Pamiętaj jak najszybciej je zmień bo jedno dłuższe hamownie i nie ma klocków i hamulców a jak bedziesz nie daj borzemiał wypadek to sie do tego przyczepią na 100%

wiec jak tylko skombinujesz kase to zmień. Bezpieczeństwo to podstawa k
              Bylem 190km temu w ASO gdzie poinformowali mnie ze te klocki wytrzymaja jeszcze 5000km a kontrloka zaswiecila sie po 190km - dziwne

nie spotkalem sie jeszcze zeby sprawdzali cokolwiek przy wypadku.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zebys sie nie zdziwil. Jak nie masz waznego badania technicznego i chcialbys Swoja szkode realizowac z AC to TU wypnie sie na Ciebie bo nie dotrzymujesz jednego z punktow ich regulaminu.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Antoine
                  Ambiente
                  • 2004
                  • 135

Zamieszczone przez Maicroft
                  Zebys sie nie zdziwil. Jak nie masz waznego badania technicznego i chcialbys Swoja szkode realizowac z AC to TU wypnie sie na Ciebie bo nie dotrzymujesz jednego z punktow ich regulaminu.
                  zdaje mi sie ze pierwsze BT to ma Octavia miec po 3 latach a nie po roku i 8 miesiacach :szeroki_usmiech

a chodzilo mi o sprawdzanie podczas wypadku szczelnosci ukadu hamulcowego, zuzycia okladzin etc a nie o BT

Komentarz

• Arti23
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 892
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie spotkalem sie jeszcze zeby sprawdzali cokolwiek przy wypadku

I tu się grubo mylisz !!!
                    Miałem wypadek z ofiarami nie z mojej winy. Samochód policja zatrzymała i przed odbiorem auta po zrobieniu ekspertyz przez biegłych musiałem jechać z policjantem na stację diagnostyczną na sprawdzenie hamólców, amortyzatorów i całego zawieszenia na szarpakach.

Gdyby coś było nie tak to bym pewnie popłynął

Wymieniaj klocki jak najszybciej. Ewentualnie kup jakieś tańsze a nie oryginał ale pewnie będą lepsze niż te zużyte. Poza tym przy zużytych klockach gorzej jest z odprowadzaniem ciepła i łatwiej uszkodzić tarcze hamólcowe.

Pozdr
                    Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• howard7
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1120

w momencie zaswiecenia sie kontrolki okladziny sa tak cienkie ze mogą grozic pęknieciem a pozatym u mnie jak sie swiatełko zaswieciło to w jednym miejscu juz za chwile zaczely by chamować blachą (mimo ze klocki byly starte równomiernie) wiec pozorna oszczednosc moze zakonczyc sie porysowaniem tarcz a nie wiem czy warto ryzykowac
                      SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                      Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Dziurus
                        Classic
                        • 2005
                        • 20

Antoine, moge Ci sprzedac klocki Ferodo Premier z czujnikami zuzycia za 135 zl z przesylka.
                        Octavia TDI - seria

Komentarz

• Antoine
                          Ambiente
                          • 2004
                          • 135

Zamieszczone przez Dziurus
                          Antoine, moge Ci sprzedac klocki Ferodo Premier z czujnikami zuzycia za 135 zl z przesylka.

a da rade to wymienic we wlasnym zakresie? na podworku? bo jeszcze w Octavi nigdy nie wymienialem(sa fabryczne).

Komentarz

• Dziurus
                            Classic
                            • 2005
                            • 20

Szczerze to w Octavii nie wymienialem jeszcze, ale z wizji lokalnej moge stwierdzic ze przy pomocy paru narzedzi mozna to zrobic bez problemowo!

tutaj masz opis lacznie z "fotoreportazem": http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1324
                            Octavia TDI - seria

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

PANOWIE !!!

HAMULCE i pokrewne tez sa przez samo H ja juz nie mam weny do poprawiania ciagle tych ortow.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

Maicroft, czyli mamy pisać chamulce a nie hamulce. :szeroki_usmiech
                                żaruje

Komentarz

• misiekwaw
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7715
                                  • Ford

Ciesz sie, że Ci się zaświeciła kontrolka :? Mi się skończyły własnie w czwartek wieczorem tylne... tak znienacka :? Przyleciałem expresowo z Bielska do Katowic i na miejscu zaczeły zgrzytać przy hamowaniu :? Wymiana nie bez przygód, ale od ręki i w zasadzie poza kolejnością w ASO Korczyk w BB. Koszty (z wymianą) 240zł

Przy okazji wielkie dzieki dla Maicrofta za pomoc w poruszaniu się po BB k

Jak mi ASO na przeglądzie powiedziało, że mi się klocki skończą za 5 do 7kkm to założyłem że chodzi im o przednie i "spałem" spokojnie bo mają czujnik zużycia... a tu po 6kkm zonk :lol:
                                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                  http://www.disi-tune.pl
                                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                  Był WRX
                                  Była Octa

Komentarz

• Antoine
                                    Ambiente
                                    • 2004
                                    • 135

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                    [ciach]

Jak mi ASO na przeglądzie powiedziało, że mi się klocki skończą za 5 do 7kkm to założyłem że chodzi im o przednie i "spałem" spokojnie bo mają czujnik zużycia... a tu po 6kkm zonk :lol:
                                    jak mi tak powiedzili to zalozylem ze mam spokuj przez te pare tysiecy km a tu zonk - kontrolka zapalila sie po 190km, ale patrzylem dzis i jest jeszcze ze 2mm okladziny ciernej, tylko mnie ta kontrolka drazni :/

ps. z tylu mam bebny :szeroki_usmiech

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

Ciesz sie, że Ci się zaświeciła kontrolka Mi się skończyły własnie w czwartek wieczorem tylne... tak znienacka
                                      Misiek, ja miałem identyko....poprostu nagle zamiast hamowania zgrzyt...i klocków nie ma, dobrze że byłem "na terenie" :szeroki_usmiech

Komentarz

• adik_s
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 259

Antoine, a musisz kupowac oryginalne? u mnie na oryginałach śmigał 50tyś, a teraz jest 130tyś i jeszcze sa ! co prawda nie wiele ich zostalo i w nastepnym tygodniu bedzie trzeba je wymienic ale są...

Komentarz

• wasyl
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1084

to ciekawe u mnie włściwie już jest 47 tys km, a są w niezłym stanie.... jednak opłaca się :lol: :wink: być kapelusznikiem
                                          ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                          www.wasilewski-foto.pl
                                          KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Antoine
                                            Ambiente
                                            • 2004
                                            • 135

Zamieszczone przez adik_s
                                            Antoine, a musisz kupowac oryginalne? u mnie na oryginałach śmigał 50tyś, a teraz jest 130tyś i jeszcze sa ! co prawda nie wiele ich zostalo i w nastepnym tygodniu bedzie trzeba je wymienic ale są...
                                            troche sie juz wylezylem z kupowania porobek. u mnie oryginaly wytrzymaly 39kkm do zapalenia sie kontrolki, kupilem dzis oryginaly zaraz przystepuje do wymiany bo za wymiane chieli jeszcze 60zl

[ Dodano: Pon 19 Wrz, 05 14:21 ]
                                            Zamieszczone przez wasyl
                                            to ciekawe u mnie włściwie już jest 47 tys km, a są w niezłym stanie.... jednak opłaca się :lol: :wink: być kapelusznikiem

generlnie oplaca, mniej na paliwo, wolniej sie klocki zuzywaja, wolniej sie zuzywaja opony, no i mandaty, albo nizsze, albo wcale :szeroki_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

Zamieszczone przez Antoine
                                              u mnie oryginaly wytrzymaly 39kkm do zapalenia sie kontrolki, kupilem dzis oryginaly
                                              generalnie to tą kontrolkę można sobie wsadzić głęboko w dupę, bo jest z jednej strony :x własnie mi się wczoraj wieczorem skończyły klocki z drugiej, i huczy aż miło, a kontrolka nawet nie mignie :? wieczorem wymiana... wytrzymały niemal równiutko 38kkm

Zamieszczone przez Antoine
                                              zaraz przystepuje do wymiany bo za wymiane chieli jeszcze 60zl
                                              mnie w Bielsku skasowali w "promocji" że od reki ponad 70zł za wymiane tyłu :?
                                              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                              http://www.disi-tune.pl
                                              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                                mnie w Bielsku skasowali w "promocji" że od reki ponad 70zł za wymiane tyłu :?
                                                W Welmie maja jeszcze wyzsze ceny, a o ich 'fachowosci' slyszales odemnie i moj ojciec to powtorzyl, wiec to co tu sie dzieje to jest masakra :x

BTW Ostatnio radio padlo i pewien 'specjalista' wlasnie w Welmie jak sie za nie chwycil to zaraz zaczely szczelac plyty bo nie mial pojecia jak to dziala. A okazalo sie ze jak montowali alarm to wyjmowal bezpieczniki i byl nie docisniety, ale to oczywiscie klient sam musial wydedukowac bo serwis nie mial pojecia co moglo pasc - bo sam bezpiecznik byl dobry :roll:
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...