mk86,
Poziom oleju silnikowego - maksymalny poziom na bagnecie
Zwiń
X
-
Poziom oleju silnikowego - maksymalny poziom na bagnecie
Witam,
czy nalanie oleju "pod korek" czyli maksymalne dopuszczalne wskazanie na bagnecie nie spowoduje problemów. Z tego co mnie uczono, to poziom oleju powinien być mniej więcej na połowie znacznika, no ale szpece w zakładzie naprawczym tak się zapędzili, że zalali na maksa.
No i druga sprawa, ale pewnie jestem na przegranej pozycji w tej sytuacji, czy możliwe jest sprawdzenie mniej więcej gęstości zalanego oleju silnikowego. Jakoś straciłem zaufanie dla mechanika, który to robił, a niestety nie miałem czasu aby patrzeć mu na ręce.
Pozdrawiam,
RW
-
-
Zamieszczone przez dziadziaZ tego co mnie uczono, to poziom oleju powinien być mniej więcej na połowie znacznika,Zamieszczone przez dziadziasprawdzenie mniej więcej gęstości zalanego oleju silnikowego
musiał byś "spuścić" trochę oliwki i zanieść do analityka, może on coś wyczai :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dziadziaczy nalanie oleju "pod korek" czyli maksymalne dopuszczalne wskazanie na bagnecie nie spowoduje problemów.NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dziadziaczy nalanie oleju "pod korek" czyli maksymalne dopuszczalne wskazanie na bagnecie nie spowoduje problemów.
Zamieszczone przez dziadziaczy możliwe jest sprawdzenie mniej więcej gęstości zalanego oleju silnikowego
Na przyszłośc najlepiej dostrczyć własny olej i niestety "patrzeć na ręce".
Wtedy będziesz miał pewność, że jest tak jak trzeba.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Re: Poziom oleju silnikowego - maksymalny poziom na bagnecie
Zamieszczone przez dziadziaWitam,
czy nalanie oleju "pod korek" czyli maksymalne dopuszczalne wskazanie na bagnecie nie spowoduje problemów. Z tego co mnie uczono, to poziom oleju powinien być mniej więcej na połowie znacznika, no ale szpece w zakładzie naprawczym tak się zapędzili, że zalali na maksa.
Komentarz
-
-
im więcej oleju tym wieksze ciśnienie dlatego tak sie dzieje
pamietajcie że jeżeli zalejecie powyżej max to może olej wypłukać uszczelkę i jak powiedział dobrygrzeswawa rano na zimnym silniku na płaskim podłożuOCTAVIA 1.9TDI agr kombi
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
MOJE CAR AUDIO
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dziadziapewnie przy najbliższej okazji jakąś metodą domową odessam trochę oleju tak dla lepszego samopoczucia.
Ale jeśli ma to Ci pomóc
Zamieszczone przez kruk4im więcej oleju tym wieksze ciśnienie dlatego tak sie dziejeZamieszczone przez turbojajkoto system smarowania jest grawitacyjny? w takim razie po co pompa oleju ?Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
[quote="zurcio"]Zamieszczone przez dziadziaPompa oleju podaje olej na cały silnik, ale pracujący wał, korbowody, tłoki wytwarzają ciśnienie ... im mniejsza pojemność "wolnej" przestrzeni tym większe ciśnienie w bloku silnika.
Jeżeli jeździsz w górach to poziom na max jest zalecany, to samo na lato - więcej oleju lepsze chłodzenie silnika.
Generalnie jeżeli zawiera się między min a max to nie ma się co przejmować, chociaż lepiej jeżeli jest bardziej max niż min, ja zawsze leje na 3/4 wskaźnika.+ LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TOM67dziadzia napisał/a:
Pompa oleju podaje olej na cały silnik, ale pracujący wał, korbowody, tłoki wytwarzają ciśnienie ... im mniejsza pojemność "wolnej" przestrzeni tym większe ciśnienie w bloku silnika.
A nie po to jest odma żeby wyrównać to ciśnienie?
I jeszcze tak moja rada dla tych którzy rzadko zaglądają pod maskę lub zastanawiają się czy dolać gdy zbliża się wymiana a na bagnecie MIN.:
zapomnijcie o ostrej jeździe :!: :!: :!:
a w upalne dni to katorga dla motorowni :!:NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaI jeszcze tak moja rada dla tych którzy rzadko zaglądają pod maskę lub zastanawiają się czy dolać gdy zbliża się wymiana a na bagnecie MIN.:
zapomnijcie o ostrej jeździe :!: :!: :!:
a w upalne dni to katorga dla motorowni :!:miauuuuuuuuuuu!
O1 SLX
Komentarz
-
Komentarz