Mam Octavie I z czerwca 2000r. przed liftingiem. Niefortunnie podczas jazdy przednia lampa dostala kamieniem i poszedl pajączek po całym szkle. Chciałbym wymienić samo szkło (bo cały reflektor to kupa kasy :/), ale praktycznie w kazdym serwisie, za wyjątkiem Centrum TNT we Wrocławiu, odmawiają takiej wymiany, bo chca montowac caly nowy reflektor. W Centrum TNT wymienią, ale pod jednym warunkiem - jeśli reflektor jest na uszczelkach, a nie klejony.
Jako, że nie znam się zbytnio na tym pytam tutaj: czy ktoś się orientuje, jak w moim modelu wygląda sprawa z relefektorem? Uszczelki, czy klej?
Dodam tylko, ze w serwisie zycza sobie 90zl za wymiane szkla. A moze waszym zdaniem, taka wymiana samodzielnie jest na tyle prosta, ze nie trzeba sie do nich fatygowac?
idas, jeżeli masz o1 przed liftem to masz z pewnością reflektory ze szkłem i są one montowane na takie klipsy (u mnie są w kolorze czarnym).
Montaż jest bardzo prosty i nie wymaga jakiś szczególnych narzędzi, urządzeń czy wiedzy.
Każdy klips, a jest ich chyba z pięć - na dole, u góry i po bokach klosza - musisz podważyć śrubokrętem, aby go zdjąć.
Najpierw - dla wygody - możesz zdjąć taką gumę, która jest wokół klosza.
Po upewnieniu się, że zostały już zdjęte wszystkie klipsy możesz spokojnie zdjąć klosz - czasem się zassa, ale nie powinieneś mieć problemu ze zdjęciem (nie pamiętam czy nie będziesz musiał wymontować kierunkowskazu, ale zobaczysz sam - jest to kwestia wykręcenia jednej śrubki).
Po uprzednim wyczyszczeniu miejsca montażu nowego klosza zakładasz klipsy w poprzednie miejsca, zakładasz uszczelkę i tyle.
Pamiętaj aby nie ubrudzić wewnętrznej strony lampy.
Chyba wszystko :szeroki_usmiech
Czarny_wwa ma racje jezeli masz przedliftowca to wymiana nie zajmie Ci wiecej niz 30 minut ( jest bardzo prosta) Osobiscie zamiast placic komus za wymiane wolal bym kupic dwa klosze i samemu założyc :szeroki_usmiech Może byc tak ze jak zalozysz tylko jeden nowy to bedzie widac różnice. Na szrotach same szkla idzie kupic za grosze tylko uważaj na auta UK. Na alledrogo tez mozna dostac :
Dzięki panowie za informacje Dzisiaj przy bliższych oględzinach okazało się, że istotnie - reflektor jest na spinkach i raczej poradze sobie sam z wymianą.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czytając forum pojawiają się wzmianki iż po wyjęciu reflektora konieczne jest ponowne pozycjonowanie świateł - to prawda?
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czytając forum pojawiają się wzmianki iż po wyjęciu reflektora konieczne jest ponowne pozycjonowanie świateł - to prawda?
:shock:
Ale po co będziesz wyjmował reflektor :?:
reflektora nie ruszasz - wymieniasz sam klosz z tego co pamiętam, więc w tym przypadku nic nie pozycjonujesz, itd., itp..
Tak na marginesie Ci podpowiem, że jak wymieniasz to wymień sobie od razu oba klosze - koszt nie duży (ori chyba z 80 zeta za szt.), a efekt jest.
:shock:
Ale po co będziesz wyjmował reflektor :?:
reflektora nie ruszasz - wymieniasz sam klosz z tego co pamiętam, więc w tym przypadku nic nie pozycjonujesz, itd., itp..
Tak na marginesie Ci podpowiem, że jak wymieniasz to wymień sobie od razu oba klosze - koszt nie duży (ori chyba z 80 zeta za szt.), a efekt jest.
Reflektor musi wyjac bo spinek od dolu nie wyjmie a nawet jak by mu sie udalo to potem nie zalozy. Tak samo polecałem wymiane 2 kloszy w poscie u góry :szeroki_usmiech Dodatkowo pomyslal bym o przeczyszczeniu reflektora od srodka ( tylko poczytaj na forum jak to zrobic !! )
Podczepię się do tematu, czy w lampach po lifcie też można wymienić klosze? i czy są dostępne klosze do lamp po lifcie? Wiem, że trzeba lampę rozklejać itp. ale na moich lampach jest trochę odprysków, i nie za ładnie to wygląda.
Nie spotkałem sie z osobnymi kloszami do wersji klejonej po FL. Wiem ze ludzie rozbierali te lampy z tym ze troche z tym jest rzeźby. Zapewne wypowiedza sie Ci, którzy sami to robili moim zdaniem gra nie warta swieczki ( nigdy nie pokleisz tak jak fabryka )
Komentarz