Przed kupnem auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schranzwerker
    Classic
    • 2010
    • 3

Przed kupnem auta

powinien być BTh, zgłasza się jako SKODA UVH(czy jakos tak)
    centralka jest pod fotelem pasażera(taka alu skrzyneczka 8) )
    nie sprawdzałem...sprawdzę, ale chyba nie...
    A to by było jakoś zarządzalne z poziomu maxidota? bo jesli tak to nie ma
  • pepedealer
    Drive
    • 2009
    • 63
    • Subaru

Przed kupnem auta

Witam

Jeśli piszę w złym miejscu to przepraszam i proszę o przeniesienie wątku tam gdzie być powinien.

Chcę kupić Octavię (wątek juz wpisany w odpowiednim miejscu, razem z wymaganiami dotyczącymi samochodu) - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24004

Na co powinienem zwrócić uwagę podczas oględzin samochodu. Chodzi mi o "typowe" usterki pojawiające się w Octavii.

Po czym poznać że (dotyczy TDI):
    - nikt nie tuningował silnika (np. 90 KM przerobione na 110 KM itd),
    - silnik jest w dobrym stanie,
    - turbina nie psuje się.

Jak szybko auto z silnikiem TDI nagrzewa się zimą (mam małe dziecko więc to dosyć ważna sprawa)

Proszę też o uwagi dotyczące auta z silnikiem benzynowym, oraz inne porady, które pozwolą na kupienie auta w przyzwoitym stanie.

Pozdrawiam
    Przemek

Komentarz

• imitech
      Drive
      • 2008
      • 47

1. Silniki mają swoje oznaczenia, typu ASV, AGR - po tym poznasz, ile (nominalnie) powinien mieć KM. Oczywiście jeśli ktoś sobie zrobił czipa i nie powie o tym (co by było dziwne bo raczej ludzie się tym chwalą) to tylko sprawdzenie na hamowni powie Ci ile autko ma KM i NM...
      2 i 3... hmm... najlepiej jest kupować z kimś kto ma o tym jakieś pojęcie. Jak już będziesz miał coś konkretnego na oku to pisz na forum, może ktoś z szanownych kolegów Ci pomoże...

ZTCW w skodach są dodatkowe grzałki elektryczne więc ciepłe powietrze leci dość szybko, aczkolwiek sam silnik temperature uzyskuje po dość długim dystansie...

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez pepedealer
        Jak szybko auto z silnikiem TDI nagrzewa się zimą (mam małe dziecko więc to dosyć ważna sprawa)
        Nie wiem jak to jest w dieslach ale u mnie w przypadku 1.6 MPI (BSE) ciepłe powietrze leci juz po przejechaniu ok. 1,5-2 km czyli bardzo szybko. własnie żonka sobie chwali ze O II tak szybko sie nagrzewa
        Jesli chodzi o usterki, to w autach z roczników 2004-2005 zbyt twarde uszczelki drzwiowe wycierały lakier.
        Kolejną "usterką" modelu były sradia Streem ze starym oprogramowaniem (niższym niz 25.00.00) które potrafiły gubić stacje lub strzelać w głośniki.
        Pozatym O II raczej usterek nie miała i jest to jeden z bardziej bezawaryjnych samochodów swojej klasy
        P.S. Aby sprawdzić jaką wersję oprogramowania ma radio Streem naciśnij na ok.3-4 sekundy przyciski <>
        Czarny Elegance

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

Zamieszczone przez imitech
          Silniki mają swoje oznaczenia, typu ASV, AGR - po tym poznasz
          Ale tylko w O1

W sumie to kolega chce O1 czy O2 :?:

Zamieszczone przez imitech
          w skodach są dodatkowe grzałki elektryczne więc ciepłe powietrze leci dość szybko,
          Grzałki są, ale w O2 ...

Natomiast co do pozostałych pytań to radzę zapoznać się z tamatami dostepnymi już na forum. Temat ogólnie jak rzeka , więc napewno znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi.

Co do stanu silnika to najlepiej wybrać się na jakąś hamownie do tunera. Sprawdzi stan i możliwości autka.
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• imitech
            Drive
            • 2008
            • 47

Zamieszczone przez zurcio
            Ale tylko w O1
            dobrze wiedzieć

W sumie to kolega chce O1 czy O2
            otóż to.

Komentarz

• rogoz
              Rider
              • 2006
              • 397

Grzałki są, ale w O2 ...
              Zależy jakie grzałki masz na myśli.
              O1 - część silników TDI (Euro 3 ??) posiada dogrzewasz płynu chłodzącego w małym obiegu na trzech świecach żarowych
              O2- z tego co wyczytałem na forum posiada elektryczne dogrzewania kabiny, co do dogrzewania płynu to nie wiem

Komentarz

• kruk4
                Rider
                • 2008
                • 656

Zależy jakie grzałki masz na myśli.
                O1 - część silników TDI (Euro 3 ??) posiada dogrzewasz płynu chłodzącego w małym obiegu na trzech świecach żarowych

ja mam ten dogrzewacz w octavi 99 rok 1,9TDi AGR

a jeżeli chodzi o kupno to warto pojechać z komputerem i sprawdzić czy wszystko ok z samochodem

i uwież mi doradca nawet gdy się nie zna na motoryzacji, to ostudzi emocjie (a samochodów są tysiące nie ten to inny)

i ostatni PS octavka to takie wdzieczne auto że rok czy 2 nie robi większej różnicy a uważam że lepiej od kolegi z forum niż z jaiejś firmy pozdrawiam i powodzenia
                OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                MOJE CAR AUDIO
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Aha, pepedealer, pamiętaj jeszcze o jednym, ŻADNA, podkreślam ŻADNA Octavia II nie ma wiecej niz 6 szt. poduszek powietrznych (nawet za dopłata nie można było dokupić innych). Więc jeśli ktos pisze, że auto ma 10 szt. poduszek, to albo nie wie co sprzdaje, albo liczy na niewiedze kupujacego (najczęsciej taki szepszjalista liczy znaczki które informują o możliwosci rozwinięcia się poduchy w danym miejscu, a te nie są tożsame z ilością poduszek zamontowanych w aucie).
                  Czarny Elegance

Komentarz

• pepedealer
                    Drive
                    • 2009
                    • 63
                    • Subaru

Dziękuje wszystkim za posty. Dowiedziałem sie z nich kilku ciekawych rzeczy. Bez różnicy czy będzie to O1 czy O2. W tym linku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24004 napisałem 2004-2005 ale może też być mładsza oraz z 2003 roku.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez pepedealer
                      Bez różnicy czy będzie to O1 czy O2
                      Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale O I to zupełnie inne auto niż O II. Włsciwie, to wspólna maja tylko nazwę
                      Np. w O I miejsca z tyłu jest malutko (jak masz dziecko to powinieneś to przemyśleć) podczas gdy w O II miejsca jest bardzo dużo. Zupełnie inne jest również tylnie zawieszenie (w O II wielowachaczowe), inne silniki, no inne jakość wykończenia oraz inne materiały ( z korzyścia dla O II oczywiście). Takze ja na twoim miejscu dołożyłbym parę zł. i polował na O II.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• kaliope
                        Classic
                        • 2009
                        • 2

2.0 tdi, dsg, czy warto kupic na allegro

witam serdecznie. podnieciłem sie kilkoma ofertami na allegro http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8003754 dla mnie wzor. Ale zaczałem czytac ze te 2.0 tdi nie sa udane, pradwa to? No i jak tam ta ta skrzynia dsg? nie psuje sie? Czy ceny sewisowania lub napraw nie sa szokujace? dziekuje

Komentarz

• Maru 123
                          RS
                          • 2008
                          • 4660

kaliope, jakiś dziwnie skonfigurowany ten samochód- duża navi maxi dot czujniki cofania dsg a nie ma ani climatronika ani nawet tylnych szyb w prądzie :P
                          co do dsg to genialna skrzynia!! miałem okazję czymś takim jeżdzić (a na codzień jeżdzę zwykłym automatem) i to się nie da opisać rewelacja!! :szeroki_usmiech
                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Ziomal
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 5841
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maru 123
                            kaliope, jakiś dziwnie skonfigurowany ten samochód- duża navi maxi dot czujniki cofania dsg a nie ma ani climatronika ani nawet tylnych szyb w prądzie
                            W prawie każdym kraju jest inna specyfikacja.
                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Maru 123
                              RS
                              • 2008
                              • 4660

Ziomal, ale chyba nasz polski elegance jest skonfigurowany najlepiej i na największym wypasie :roll:
                              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• kaliope
                                Classic
                                • 2009
                                • 2

2.0 tdi

a co tym silnikem 2.0 tdi, czytalem na forum vw passata ze silnik nieduadany, pekajace bloki silnika..itp....jak sie sprawuja w Octaviach?

Komentarz

• Maru 123
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4660

kaliope, o niczym takim nie słyszałem... :roll:
                                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...