Filtr paliwa do 1,6 benzyna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ali
    Drive
    • 2006
    • 91

Witam,
    Po przeczytaniu mądrych rad Kolegów nt. zwalczania tykania przekaźnika kierunkowskazów, zaopatrzyłem się w nowa dźwigienkę i przystąpiłem do wymiany. Przedstawiam tu krotki opis ze zdjęciami - może komuś się przyda:

1. Demontaż poduszki powietrznej – sposób demontażu był opisywany na forum wiec pominę go tutaj, przypominam tylko o odłączeniu klem z akumulatora!!!
    2. Demontaż kierownicy – potrzebny jest klucz typu split, czyli taki trox tylko gęstszy

kierownica

3. Następnie należy zdemontować osłonę kolumny kierownicy. Na zdjęciu zaznaczyłem śruby mocujące elementy plastikowe. Jest ich 5. 4 krzyżakowe, jeden imbus – od spodu kolumny kierownicy mniej więcej w środkowej części pod dźwignią regulacji położenia kierownicy.

kolumna kierownicy
    sruby

4. Pod kierownicą znajduje się pierścień który jest elementem obwodu poduszki powietrznej (chyba – nie jest to bardzo istotne) ważne to to, że siedzi na 4 zatrzaskach co zaznaczyłem na zdjęciu.

pierscien

5. Teraz pora na dźwignie kierunkowskazów. Jest ona blokowana pierścieniem zaciskowym ze śrubą nimbusową, w miejscu pokazanym na zdjęciu. Aby wyjąć dźwigienki wyjąłem jeszcze kostkę od interesującej nas dźwigienki. Teraz można zdjąć obie dźwignie.

sruba

6. W miejscu w którym siedzi śrubokręt jest zatrzask blokujący obie dźwigienki razem. Po jego zluzowaniu zsuwamy przełącznik wycieraczek z korpusu przełącznika kierunkowskazów

zatrzask

7. Podmieniamy element i montujemy w odwrotnej kolejności

Powodzenia.
    PS. Będę również próbował dociec co się psuje w przełączniku kierunkowskazów i czy można uniknąć wymiany całego przełącznika. Relacja wkrótce.
    Jest O3 1.4 TSI DSG elegance + amazing

była 2008-2014 O2 1.9 BXE
    była 2005-2008 O1 1.9 AHF
  • qwyq
    Classic
    • 2005
    • 39

Witam

Proszę o manual lub uwagi odnośnie samodzielnej wymiany filtra paliwa w Octavii 1,6 benzyna z silnikiem AKL.

Pozdrawiam. Grzesiek.
    Just Grisza

Komentarz

• Ivoire
      Classic
      • 2007
      • 9

Re: Filtr paliwa do 1,6 benzyna

Zamieszczone przez qwyq
      Witam

Proszę o manual lub uwagi odnośnie samodzielnej wymiany filtra paliwa w Octavii 1,6 benzyna z silnikiem AKL.

Pozdrawiam. Grzesiek.
      HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
      Mam 1.6i BFQ
      Generalnie banalne:
      1.Najlepiej kanał bo mało miejsca
      2. przed prawym tylnym kołem jest filtr -patrząc w stronę rufy
      3. zdjąć opaskę -klucz 7
      4. nacisnąć dynks na króćcu i pociagnać (proponuje zacząć od tego od str. silnika to mniej polejesz benzynki :lol:
      5. potem drugi, zobaczyc strzałki kierunku założenia nowego
      i z powrotem pozakładać wszystko.
      Razem 15 min max., skomplikowanie=brak, narzędzia =kluczyk/śrubokręt. Jak bardzo zardzewiała opaska to wczesniej zakup nową.
      Więcej pisania jak pracy. Pozdr. ale w ASO widziałem coś ok 30 PLN za wymianę
      "Coco Jumbo i do przodu - to moja dewiza!" (Chłopaki nie płaczą)

Komentarz

• -Piotr-
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1018
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jeszcze schemacik, co by nie błądził;
        Załączone pliki
        O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
        KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
        O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• MARCUS
          Ambiente
          • 2005
          • 230

Jaki dynks? Tam mam wszystko gładkie nic dynksowatego nie widać - żadnej dźwigienki. Probowałem naciskałem ,aż mnie palce rozbolaly i nic. Filtr nadal leży w bagażniku iczeka na wymianę.

Komentarz

• Kajtiii
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 291

Musisz mieć takie zgrubienie na przewodzie zaraz przy króćcu filtra i tam jest obustronny przycisk który należy wcisnąć by rozpiąć przewód od filtra. Spróbuj odczyścić przewód to na pewno zauważysz. Też szukałem jak durny dopóki kolega mi nie pokazał jak ślepy jestem Proste jak słońce

Komentarz

Pracuję...