Nie jestem osobą rozrzutną, a raczej na odwrót. Staram się w miarę możliwości samemu naprawiać samochód, ale niektóre rzeczy, takie jak np. wymiana szyby zostawiam fachowcom.
Zamieszczone przez Sebastian_M26
Od szklarza dowiedziałem się że Saint Gobain jest lepszy od Pilkington ,
a NordGlass to dno. Poleca Pilkingtona.
Mogę tu jedynie dodać, że właśnie ten szklarz pewnie sprzedaje ci szybę, stąd ten komentarz.
Zamieszczone przez Sebastian_M26
I jeszcze pytanie czy tam ma być jakaś uszczelka dodatkowa?
To pytanie pokazuje mi, że nie masz zielone pojęcia jak się za to zabrać, stąd moja cała wypowiedź.
MOJA RADA/PODPOWIEDŹ:
Pojedź sobie do firmy zajmującej się sprzedażą/wymianą szyb. Zazwyczaj daje się utargować coś na cenie szyby lub wklejają ci ją za darmo.
Jeżeli szyba pęknie, będzie krzywo wklejona (to też po pewnym czasie pęknie) to masz szanse na podstawie faktury domagać się wymiany na nową :!:
Jeżeli jednak chcesz aby ci kolega (zaufana osoba) wstawił to zapytaj się go czy jak ci po tygodniu pęknie szyba bo źle ją wklei to czy kupi ci nową szybę :diabelski_usmiech
Przepraszam, jak cię obraziłem, ale niektóre oszczędności są bezzasadne, to tak jakbyś kupił używany pasek rozrządu, bo taniej, a później płakał bo cała motorownia jest do wymiany. Być może nie mam racji, bo ta twoja zaufana osoba jest szklarzem i zajmuje się wymianą szyb czołowych w samochodach, ale to tym bardziej dziwi mnie twoje pytanie o uszczelkę.
Jeżeli masz szybę tylko porysowaną lub odpryski to z własnego doświadczenia proponuję Ci zachować starą do sprzedaży auta. Łatwiej wytłumaczyć się z innego numeru szyby. Co do wymiany to czarny_wwa ma absolutną rację, nie baw się w wymianę garażową. Poza tym dobry fachowiec potrafi odzyskać nalepkę rejestracyjną (to zmniejszy koszty o kilkadziesiąt zł)
W książce znalazłem taki zapis:
" Producent szyby dostarcza ją z gumową uszczelką o porfilu U na górnej krawędzi szyby i uszczelką z poliuretanu na całym obwodzie"
Czy zamiennik z Pilkingtona będzie miał te 2 uszczelki?
Bo w Etka są tylko dolne podpory oraz boczne listwy mocujące.
Komentarz