Dzisiaj założyłem Dunlopy D3 na nowych stalówkach 195/65/15. Pierwsze wrażenie to ..... cisza. Dawniej jak zmieniałem letnie na dębicę Frigo dir. to słyszałem wyraźny szum. Tutaj nic. Moje wrażenie jest spotengowane ty, iż letnie Continentale miałem wyząbkowane i z niecierpliwością czekałem na zimę
zimówki
Zwiń
X
-
zimówki
Witam
Z uwagą przeczytałem bardzo wiele postów nt. zimówek.
Cóż, mozna zauważyć, że wielu z nas podziela opinię fachowców i wdraża ją w życie nt. wysokiej jakości opon firmy Michelin, Pirelli, Good Year kupując opony tych firm i ciesząc się z ich dobrych, bardzo dobrych własności.
Mi przyjdzie do swojej niedawno nabytej OI założyć nowe FRIGO 2 w rozmiarze 195/65/15, które niedawno nabyłem, tuż po zakupie samochodu.
Jestem bardzo ciekaw jak się będą spisywały.
Oczywiście bez żadnego problemu mogłem kupić coś z górnej półki, ale uznałem, że mając przed sobą wiosnę i chodzące mi po głowie alusy - kolejny potencjalny wydatek, to przecież takie Frigo 2 nie powinny być .....
Tak czy inaczej jak tylko się zacznie zima wszystko się okaże.
pozdrawiam
Arturciężko jest lekko żyć,
Komentarz
-
-
Re: zimówki
Zamieszczone przez ida.macWitam
Z uwagą przeczytałem bardzo wiele postów nt. zimówek.
Cóż, mozna zauważyć, że wielu z nas podziela opinię fachowców i wdraża ją w życie nt. wysokiej jakości opon firmy Michelin, Pirelli, Good Year kupując opony tych firm i ciesząc się z ich dobrych, bardzo dobrych własności.
Mi przyjdzie do swojej niedawno nabytej OI założyć nowe FRIGO 2 w rozmiarze 195/65/15, które niedawno nabyłem, tuż po zakupie samochodu.
Jestem bardzo ciekaw jak się będą spisywały.
Oczywiście bez żadnego problemu mogłem kupić coś z górnej półki, ale uznałem, że mając przed sobą wiosnę i chodzące mi po głowie alusy - kolejny potencjalny wydatek, to przecież takie Frigo 2 nie powinny być .....
Tak czy inaczej jak tylko się zacznie zima wszystko się okaże.
pozdrawiam
ArturSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
ja w swoim mam na 15'' zalozone dunlop winter cos tam) 185,65,15
autko bardzo fajnie sie trzyma poprzednio mialem pireli i one sprawdzaly sie tylko na swiezym sniegu za to dunlopy chodza wysmienicie w kadych warunkach
powiedzcie mi czy ktos mial michelinki bo ja jezdze na nich w lecie(i sa super) a nie wiem czy w zimie sie sprawdza ta firma :szeroki_usmiech ?????
Komentarz
-
-
chester121> ja mam michelinki w clio. dobrze chodza na sniegu ale sa do niczego gdy dochodzi oblodzenie lub sa warunki przejsciowe pomiedzy jesien-zima-wiosna. sa za miekkie. zapomnialem dodac ze mam pilot alpin. oceniam je na 4 z minusem. co do lata, mam rowniez michelinki i sa ok. do skody o2 kupilem ug7
pozdro
Komentarz
-
-
Wrzucam zestawienie zimowek, ktore przygotowal kolega Kodyzak.
Zestawienie sporzadzone jest na podstawie wczorajszych cen i testu ADAC.
Mam nadzieje, ze sie Wam przyda.Załączone pliki"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
a propos zestawienia z oponami:
zestawienie dotyczy opon 195/65/R15 T 91
ceny podane są za komplet 4 opon, w przypadku cen z www.baloon.pl uwzględniłem 5% zniżki dla stałych klientów (z tego co wiem to każdy kto się zarejstruje w tym serwisie jest już stałym klientem).
W przypadku www.opony.com to aktualna cena 4 opon Ultra Grip 7 to 1168 zł (albo zmienili ceny, albo coś źle spojrzalem przygotowując zestawienie).
Ja sam jeszcze decyzji co do zakupu opon zimowych nie podjąłem.
Czy ktoś próbował w zimie jeździć na seryjnych matadorach?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kodyzak
Czy ktoś próbował w zimie jeździć na seryjnych matadorach?
Próbowałem (dobre określenie) jeżdzić na seryjnych Matadorach .
Ledwo się udało ujść z życiem.
Po pierwsze jeździło się jak saniami, a po 2. w drugim sezonie używania opona pękła tak , że ręke można było wsadzić , a było to na trasie Toruńskiej/AK więc wesoło nie było :evil:
Generalnie mam złe doświadczenia i nie polecam.
Komentarz
-
-
hmm
ja bym nie kupowal alusow na zime
ja tak zrobilem poprzedniej zimy i jak w lecie mialem zmienic na letnie
to sie zdziwielem bo kol nie dalo sie ruszyc
zapieklo sie tak mocno ze gosciu(bardzo dobry) wulkanizator sciagal je okolo godziny :twisted:
alusy tak juz maja podobno ze sie zapiekaja, az strach pomyslec jak bym zlapal gume
(tylko laweta) :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Ja dzisiaj nabyłem u leszkamw oponki GY UG 7. Nie miałem okazji ich jeszcze sprawdzić przy złych warunkach pogodowych, ale na suchej jezdni (+5 st. C.) są o wiele cichsze i przyjemniejsze niż te letnie Matadory, które dają do nowych autek. Polecam zakład. Miła i sprawna obsługa. Rabacik. Jestem bardzo zadowolony.O1 TMBDG
Komentarz
-
-
wedlug mnie jak na octavie to zdecydowanie za grube opony
195 to jest max
ja mam 185 i chodzi jak po szynach
kiedys do pasata wlozylem 205 to dobrze jezdzil tylko po swiezym sniegu
ale tylko troche lodu lub blota to odrazu odmawial posuszenstwa
jezli mozesz to zmien je na 195lub 185 i wydaje mi sie ze jak na zime to troche za niskie
polecam 185/60(65)/15
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chester121kurcze ciagle piszecie ze w nowych autach mieliscie jakies opoony firmy matador
czy to jest jakas norma bo jak ja kupowalem to moja octa wyjechala na continentalach spureconti czy cos takiego
w kazdym razie nawet fajnie sie samochod trzymal drogi i ni byl glosnyO1 TMBDG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez życzliwy
Nie wiem, czy to "norma", ale w tym roku nie widziałem "jedynek" w salonie na innych oponach. Tour Plusy, niezależnie od wersji silnikowej, wszystkie miały takie same Matadory. Nie wiem jak wersja business....życie zmienia marzenia ...
1.9TDI ALH powered by MT: 120KM/260Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chester121wedlug mnie jak na octavie to zdecydowanie za grube opony
jezli mozesz to zmien je na 195lub 185 i wydaje mi sie ze jak na zime to troche za niskie
polecam 185/60(65)/15
To będą pierwsze zimówki w tym samochodzie. Wg homologacji dopuszczalne są opony od 195/65R15 do 225/45R17 - te ostatnie ( oczywiście letnie ) miałem założone fabrycznie. Na zime wybrałem rozmiar standartowy dla O2 TDI 2.0 Elegance.
Mówi się trudno i się żyje dalejJarecki
Octavia II, 2.0 TDI, Elegance
Komentarz
-
Komentarz