Zamieszczone przez djczas
[O1] Potencjalne kupno nowej Octavii Tour 1.6i + LPG...
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez satootZamieszczone przez marlej108szczerze mowiac 45k za O1..... ja bym nie dal.
raz ze konstrukcja wiekowa, dwa ze trudniej odsprzedac, trzy ze za 45k mozesz znalezc chyba cos ciekawszego.
jesli to musi byc Skoda, to moze doloz jakies 10 % do tej kwoty i masz O2
Nie pomyliłeś się?
Co do O1 - Agamek12 kupuj śmiało, to nie błą, lecz zaleta kupić ten samochód, jeśli liczą się koszty. Nie tylko zakupu, ale i przeglądów, części. O2 to świetny wóz, ale jeśli patrzysz przede wszystkim na koszty, to kup O1.
Czolem :-)
tak 10 % jesli chodzi o O2 1.6 bez lpg, natomiat z lpg podraza sie o kolejne chyba 4500 zl (czy troche mniej) - wiec z lpg bedzie 20 %. Ale ja bym dalej wolal O2 lpg niz O1 lpg. Jednak roznica w cenie to bedzie pewnie ok. 9k czyli sporo.
Dlatego moze lepiej cos innego ze Skody - F2 kombi lub Roomster. Natomiast za 45k nie kupilbym nowej O1 z lpg. Wolalbym wtedy Hujdaja i30 kombi i to 1.6 CRDi jakby wciaz mieli te modele. Ale to wylacznie moje zdanie :-)
Poza tym do maja wszystko sie moze zmienic - beda inne promocje - a moze nie bedzie zadnych, a moze.... ;-)
Wiec jak kolega chce kupic O1 - niech bedzie O1. Ale skoro chcial uslyszec rozne opinie na ten temat - to moja wlasnie jest taka - O1 z lpg nieco już traci myszka.... chociaz z drugiej strony myszka w niektorych srodowiskach nazywa sie pewna kobieca czesc ciala wiec moze to i spora zaleta ;-)))
Tak czy owak - powodzenia w zakupach!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108tak 10 % jesli chodzi o O2 1.6 bez lpg, natomiat z lpg podraza sie o kolejne chyba 4500 zl (czy troche mniej) - wiec z lpg bedzie 20 %.
Nie chciało mi się konfigurować takich Skód na www, ale z daleka mi to pachniało przesadą. Stosunek ten zapewne wypadłby jeszcze bardziej na niekorzyść O2 gdyby w niej zawrzeć klimatyzację, co daje w O1 pakiet MORE (nie mówiąc juz o innych korzysćiach z tego pakietu, które tę proporcję jescze bardziej zachwiałby na niekorzyść O2).
Porady poradami, ale nie wprowadzajmy w błąd.
Komentarz
-
-
..tak to jakoś teraz wygląda, że pomiędzy OII i OI zrobiła się spora różnica. OII jest zmodernizowana, ma ESP w standardzie i trudno liczyć, że Skoda odda to wszystko za darmo. Niby ceny zostały z 2008 ale rabat standardowy jest sporo mniejszy niż ten jaki obowiązywał w drugiej połowie 2008. Póki co z cenników zniknęła OII przed FL i generalnie nie ma już wyprzedaży 2008. Tak swoja droga ciekawe czy również Niemcy wykupują te auta w związku z korzystnym dla nich kursem? Jeżeli zaś chodzi o Toura to duży rabat jakby pozostał w cenie ostatecznej na 2009 a do tego jest promocja na LPG TWINPOWER co jeszcze powiększa różnice do OII. Jak ja kupowałem auto w październiku 2008 to różnica cenowa w ofercie którą otrzymałem od dealera pomiędzy OI i OII bez LPG (obydwie z klimą) wynosiła prawie dokładnie 10% czyli tak jak pisał kolega marlej108 ...nie wiem za ile można zamontować LPG do OII ale wtedy do OI była propozycja promocyjna za 2 tys.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootZamieszczone przez marlej108tak 10 % jesli chodzi o O2 1.6 bez lpg, natomiat z lpg podraza sie o kolejne chyba 4500 zl (czy troche mniej) - wiec z lpg bedzie 20 %.
Nie chciało mi się konfigurować takich Skód na www, ale z daleka mi to pachniało przesadą. Stosunek ten zapewne wypadłby jeszcze bardziej na niekorzyść O2 gdyby w niej zawrzeć klimatyzację, co daje w O1 pakiet MORE (nie mówiąc juz o innych korzysćiach z tego pakietu, które tę proporcję jescze bardziej zachwiałby na niekorzyść O2).
Porady poradami, ale nie wprowadzajmy w błąd.
co do klimy to O2 Mint ma ją w standardzie.
wszystko zalezy jakie sie dostanie znizki. Moim zdaniem trudno dostac lepsze niz oferuja tutaj nasi forumowowi sprzedawcy, choc oczywiscie mozna miec fuxa albo byc tak dobrym i stargowac wiecej.
to co napisalem o cenie o 10 % wyzszej od O1 (czyli O2 mint po FL 1.6 bez lpg lakier bialy/czerwony) to cena jaka mi zaproponowano niedawno jak myslalem, czy aby sie na O2 nie przesiasc. jak do tego doliczysz lpg to bedzie wlasnie cena wyzsza o niecale 20 %. Dlatego wolalbym bez zastanowienia doplacic i wziac O2 a jakby jednak kasy nie bylo to troche poczekac na lepsze promocje. Cierpliwosc jest cnota medrcow jak mawiali Starozytni :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasszkoda, ale jak to sie mówi chytry dwa razy traci
Poza tym - czy jak tam kupię to będę musiał tam serwisować? Sugerujesz, że kupię powypadkowego składaka jako nowe auto?
Cameron: Men should grow up.
House: And dog should stop licking themselves. It's not going to happen.
Pozdry
Komentarz
-
-
Kolega sugureje Ci, ze z salonem Pana Sliwki czasem sa problemy. Jedni te salony zachwalaja, a inni przeklinaja.
A czy ktos traci czy tez nie. Z tego co wiem, to kupujac w jednym z salonow w Krakowie, mialbys cene o 1000zl nizsza oraz kolejny bonus na serwis i cos tam jeszcze. Sumarycznie wychodzi to dalej do przodu. Koszt podrozy z Katowic do Krakowa nie jest kosmiczny, nie trzeba przeciez jezdzic A4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108nie ma mowy o wprowadzaniu w blad :-)
wszystko zalezy jakie sie dostanie znizki
jak do tego doliczysz lpg to bedzie wlasnie cena wyzsza o niecale 20 %. Dlatego wolalbym bez zastanowienia doplacic i wziac O2 a jakby jednak kasy nie bylo to troche poczekac na lepsze promocje. Cierpliwosc jest cnota medrcow jak mawiali Starozytni :-)
Wybrałeś O2 mint z klimą, biała. Z LPG wyszło mi 62698.
Wskazujesz ją jako o 20% ('tylko') droższą alternatywę dla O1.
Konfigurator, O1 biała z LPG i MORE dla klimy 45470.
Jeśli O1 za 45470zł to 100%,
to O2 za 62698zł stanowi 137,86% ceny O1.
I odwrotnie:
Jeśli cena O2 62698pln przyjąć za 100%,
to cena O1 (45470) stanowi 73% wyjściowej ceny O2.
Co do twojego stwierdzenia "wszystko zalezy jakie sie dostanie znizki" - zniżki można dostać na oba modele. Tym samym pozostaje - jako wiarygodne i wyjściowe - porównywanie cen z konfiguratora.
Tym samym powtarzam: nie wprowadzaj w błąd! Obojętnei jak zechcesz, żebym to nazwał: błedem, pomyłką,, naciąganiem, czy kłamstwem - to nie jest "tylko 20% więcej".
To jest ponad 37% więcej!
Ale i ja nie jestem doskonaly ani nieomylny - moze zrobiłem bład konfigurują, więc proszę poprawiać.
Komentarz
-
-
Mi salon z Krakowa zaproponował cenę 45.000zł za Toura 1.6i + MORE + LPG + lakier Black Magic + tapicerka Eminent + alarm. Podana cena to oferta jeszcze nie negocjowana przeze mnie - ot tak zapytałem, czy są w stanie sprzedać mi O1 za dobrą cenę. Podejrzewam, że jeszcze z min. 1000zł mógłbym urwać, więc cena takiej Octavii to 44.000zł.
Za O2 MINT z LPG i lakierem metallic trzeba zapłacić wg. cennika jakieś 64.500zł. Myślę, że po negocjacjach i z alarmem można ugrać jakieś 60k zł. A to jest 16.000zł więcej, czyli aby kupić taką O2 musiałbym wziąć ponad 60% więcej kredytu niż na O1. I nie sądzę, abym taką O2 sprzedał za 5 lat o 16.000zł drożej.
A że O2 jest ładniejsza, bezpieczniejsza, lepiej się prowadzi, ma więcej miejsca to wiem. Ale te 16.000zł to jednak dużo...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ARobertZamieszczone przez MaicroftIle w takim razie trzeba dac za OII 1.6 LPG??Zamieszczone przez djczas[ Dodano: Sob 07 Mar, 09 14:22 ]
Maicroft, około 54kzł wersja mint z gazem i metalikiem
djczas, ile w takim razie trzeba zapłacić za O1 z LPG, MORE i metalikiem?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Za O2 MINT z LPG i lakierem metallic trzeba zapłacić wg. cennika jakieś 64.500zł. Myślę, że po negocjacjach i z alarmem można ugrać jakieś 60k złsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Agamek12, ja mysle ze przede wszystkim musisz byc przekonany ze kupujesz to co chcez, co bedzie ci sprawiac radosc.
A ceny zawsze sie zmieniają, spadają, wchodzi nowe.... Jak widze ceny dzis to moglbym zalowac z kupilem pol roku temu. Ale to nic nie da bo zawsze tak bedzie. Jak nie nowe to tansze. Tak jak z komputerami... :wink:
Tylko ja przyjąłem inną taktyke. Dzwonilem do salonów i mowilem ze interesuje mnie dokladnie takie a takie autko i co dostane w cenie. Nie za ile wyjade ale z czym. :lol: I wyjechalem bardzo zadowolony.
A dalem za O1 Tour Combi Ice+ LPG - ...57300 czyli cennikowo po oficjalnym rabcie. Zamast znizki bylo ciekawe doposazenie. Moze warto w te strone kombinowac?
I jechalem do Krakowa 1 raz. Koszt wycieczki to dwa bilety - PKP i MPK i McDonald A co najwazniejsze prosto z salonu ponad 300 km trasy. To pozwolilo na sprawdzenie autka. Teraz wiem ze zakup dobry a nowy planuje jak wygram w totka :lol:
Wybor nalezy do Ciebie. Powodzenia i zadowolenia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootZamieszczone przez marlej108nie ma mowy o wprowadzaniu w blad :-)
wszystko zalezy jakie sie dostanie znizki
jak do tego doliczysz lpg to bedzie wlasnie cena wyzsza o niecale 20 %. Dlatego wolalbym bez zastanowienia doplacic i wziac O2 a jakby jednak kasy nie bylo to troche poczekac na lepsze promocje. Cierpliwosc jest cnota medrcow jak mawiali Starozytni :-)
Wybrałeś O2 mint z klimą, biała. Z LPG wyszło mi 62698.
Wskazujesz ją jako o 20% ('tylko') droższą alternatywę dla O1.
Konfigurator, O1 biała z LPG i MORE dla klimy 45470.
Jeśli O1 za 45470zł to 100%,
to O2 za 62698zł stanowi 137,86% ceny O1.
I odwrotnie:
Jeśli cena O2 62698pln przyjąć za 100%,
to cena O1 (45470) stanowi 73% wyjściowej ceny O2.
Co do twojego stwierdzenia "wszystko zalezy jakie sie dostanie znizki" - zniżki można dostać na oba modele. Tym samym pozostaje - jako wiarygodne i wyjściowe - porównywanie cen z konfiguratora.
Tym samym powtarzam: nie wprowadzaj w błąd! Obojętnei jak zechcesz, żebym to nazwał: błedem, pomyłką,, naciąganiem, czy kłamstwem - to nie jest "tylko 20% więcej".
To jest ponad 37% więcej!
Ale i ja nie jestem doskonaly ani nieomylny - moze zrobiłem bład konfigurują, więc proszę poprawiać.
no wiec teraz ja ci satoot napisze: NIE WPROWADZAJ LUDZI W BLAD, ok?
cena z konfiguratora jest albo dla wariata, albo dla idioty.
napisalem ci dokladnie jakie mi zaproponowano znizki mniej wiecej w 3 tygodniu stycznia - chodzilo juz o rocznik 2009 i po FL.
dlatego lepiej jesli nie wiesz to sie nie odzywaj - silence is golden - jak mawiaja :-)
kolega co chce kupic Octavie niech sie lepiej dowie u zrodla - czyli od naszych forumowych sprzedawcow za ile moze miec te O2 z lpg.
i uprzejmie raz jeszcze informuje - cena z konfiguratora to fikcja....
pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108no wiec teraz ja ci satoot napisze: NIE WPROWADZAJ LUDZI W BLAD, ok?
cena z konfiguratora jest albo dla wariata, albo dla idioty.
napisalem ci dokladnie jakie mi zaproponowano znizki mniej wiecej w 3 tygodniu stycznia - chodzilo juz o rocznik 2009 i po FL.
dlatego lepiej jesli nie wiesz to sie nie odzywaj - silence is golden - jak mawiaja :-)
kolega co chce kupic Octavie niech sie lepiej dowie u zrodla - czyli od naszych forumowych sprzedawcow za ile moze miec te O2 z lpg.
i uprzejmie raz jeszcze informuje - cena z konfiguratora to fikcja....
pozdrawiam.
Porównałem ceny dla obu, i wykazałem, że piszesz nieprawdę - podana przez ciebie relacja, jakoby różnica w cenach między modelami wynosiła 20% jest nieprawdą.
Co więcej: 20% podawałeś jako wartość skorywgowaną po wcześniejszej własnej błędnj i wprowadzającej w błąd rzekomej róznicy 10%. Wykazałem matemtycznie, że obie wartości są nieprawdziwe i dalekie od rzeczywistości.
Nawet jeśli ceny z cenników nazwać "cenami dla idiotów "(to twoje słowa, nie napisałbym tak), to przynajmniej jest co porównywać i można wykazać pewne relacje - co uczyniłem, podczas gdy ty podajesz tylko jedną liczbę, czyli cenę dla O2, bez podania ceny dla O1 - i na takiej podstawie wprowadzasz czytających ten wątek w błąd wyssanymi z palca wartościami (10 i 20% podczas gdy róznica wynosi znacznie więcej).
Poza wszystkim: nigdy nie będziesz wiarygodny korygując z postu na post własne słowa i podawane liczy. Stosunek wilekości między wartościami "10%" a "20%" (obie nieprawdziwe, co wykazałem), to 1:2 - wyobrażasz sobie ministra finansów, albo komunikat urzędu statystycznego, w którym podają oni, że np. inflacja wynosi 5% a na drugi dzień poprawiają po zwróceniu (np. przez jakiegioś satoot) uwagi, że jednak inflacja wynosi 10%? Taki ktoś/urząd jest niewiarygodny, jak i twoje dywagacje tutaj przez ciebie przedstawiane są mało mairodajne i zupełnie niewairygodne. Kończąc: piszesz bez zastanowienia i wychodzą z tego rzeczy niestworzone, błedy - co wykazałem prostymi słowy i cyframi, które, jako człowiek zapewne inteligentny, zrozumiesz.
Komentarz
-
-
Koledzy, myślę, że dyskusja o tym, czy różnica między O1 a O2 jest równa 10%, 20% czy 40% jest bez sensu. Tak się akurat składa, że sam BARDZO DOBRZE umiem negocjować, bo jednym z moich zadań w pracy jest między innymi negocjowanie cen (jestem inżynierem ds. przygotowania produkcji). Więc jak już się zdecyduję to sam znajdę tą różnicę.
A co różnicy między O1 a O2 to dla mnie zasadniczą zaletą tej pierwszej jest prostota konstrukcji i właśnie dlatego przede wszystkim ją biorę pod uwagę. Choć jeśli różnica w cenie faktycznie wyniesie te 10% to pewnie zmienią swoją potrzebę na O2.
Myślę więc, że szukanie różnicy w cenie jest tu niepotrzebne...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12co różnicy między O1 a O2 to dla mnie zasadniczą zaletą tej pierwszej jest prostota konstrukcji i właśnie dlatego przede wszystkim ją biorę pod uwagę. Choć jeśli różnica w cenie faktycznie wyniesie te 10% to pewnie zmienią swoją potrzebę na O2.
Drugim kryterium - nie ukrywam - były koszty, nie stać mnie było na O2, która jest niewątpliwie lepszym, nowocześniejszym samochodem.
I tak, kierując się finansami (i potrzebami, wiem do czego i jak wykorzystuję auto teraz) wybrałem O1 z LPG (i klimą!). Gdybym miał nieco więcej pieniędzy, i potrzebę robienia większej ilości kilometrów, to kupiłbym... jeszcze nie O2, ale O1 1.9TDi.
Dopiero mając pienądze na pokrycie całości kosztów O2 kupiłbym właśnie ten samochód, najchętniej z silnikiem diesla.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootto kupiłbym... jeszcze nie O2, ale O1 1.9TDi.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaprzy Twoich przebiegach i np. chęci jazdy serią, sensu ekonomicznego pozbawione byłoby zupełnie, ale ja nie popieram przeliczania wszystkiego na kasę
Co do przeliczania na kasę - już zdarzyło mi się popełnić nieprzemyślane decyzje, mało uzasadnione: oto np. kupiłem radio, a przecież cały czas nad uchem na fotelu obok nadaje mi żona. I nawet prądu nie bierze. A czasem mam stereo, jak jedzie jeszcze teściowa.
Komentarz
-
-
drogi satoot nie mam zamiaru z toba konwersowac na temat wyliczen bo to sie mija z celem i masz tu chyba jakies kompleksy - czyzbys sam ostro przeplacil za O1? Ile Cie ta rakieta kosztowala, co? Bo jesli sie kierowales wylacznie konfiguratorem tak jak teraz to robisz, to wspolczuje, i jednoczesnie rozumiem twoje rozgoryczenie.
dalej podtrzymuje co napisalem - O2 po FL bez metaliku mialem mozliwosc nabyc za 10 % wiecej od ceny za O1 z lpg o jakiej pisal kolega co chce kupic auto. Jak do tego dolozysz gaz - masz te 20 %. nie wiem dlaczego tak proste wyliczenie sprawia ci tyle klopotu....
oczywiscie, jak ktos osiol to niech zaplaci podstawowa cene z konfiguratora bez szemrania - od dealera w prezencie dostanie dywaniki i sie bedzie jeszcze cieszyl.... wow.
Mnie nie stac na to, zeby przeplacac - dlatego namawiam do rozejrzenia sie za O2, no chyba ze po prostu ktos woli (no bo niby dlaczego by nie!) O1 chociaby z uwagi na prostote konstrukcji.
i satoot nie wmawiaj, ze 45k za O1 1.6 lpg to cenowy hit w porownaniu z (niemal dramatycznie ?) droga O2.... bo tak po prostu nie jest, dzieki m.in. naszym forumowym magikom - sprzedawcom (niech beda blogoslawieni ;-)
i na koniec co do konfiguratora SAP bo chyba masz na jego punkcie jakies zboczenie - przeciez jak sam kupowales auto i sie pytales rok temu o porady, to kolega Szkoda Ci wyraznie napisal, cytuje:
"ceny z konfiguratora mozna sobie generalnie delikatnie mówiąc wsadzić
popytaj klubowych dilerów."
a tu link do tego....
i tez tam byles niedowiarkiem jesli chodzi o znizki o ktorych ci pisali inni forumowicze....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108drogi satoot nie mam zamiaru z toba konwersowac na temat wyliczen bo to sie mija z celem i masz tu chyba jakies kompleksy - czyzbys sam ostro przeplacil za O1? Ile Cie ta rakieta kosztowala, co? Bo jesli sie kierowales wylacznie konfiguratorem tak jak teraz to robisz, to wspolczuje, i jednoczesnie rozumiem twoje rozgoryczenie.
dalej podtrzymuje co napisalem - O2 po FL bez metaliku mialem mozliwosc nabyc za 10 % wiecej od ceny za O1 z lpg o jakiej pisal kolega co chce kupic auto. Jak do tego dolozysz gaz - masz te 20 %. nie wiem dlaczego tak proste wyliczenie sprawia ci tyle klopotu....
oczywiscie, jak ktos osiol to niech zaplaci podstawowa cene z konfiguratora bez szemrania - od dealera w prezencie dostanie dywaniki i sie bedzie jeszcze cieszyl.... wow.
Mnie nie stac na to, zeby przeplacac - dlatego namawiam do rozejrzenia sie za O2, no chyba ze po prostu ktos woli (no bo niby dlaczego by nie!) O1 chociaby z uwagi na prostote konstrukcji.
Nieprawdą jest, jakoby O2 była o 10% droższa od tak samo wyposażonej O1.
Nieprawdą jest także, że O2 jest o 20% droższa od O1.
Tu nie trzeba być błyskotliwym, wystarczy liczyć.
Wprowadzasz osoby czytające to forum w błąd, a nie zadasz sobe trudu porównania cen w konfiguratorze. Co więcej, odnosisz ceny O2 po zniżkach do O1 bez zniżek, co jest takim samym, jeśli nie większym nadużyciem i przekłamaniem.
Jesli chcesz coś wykazać, zrób to dobrze: podaj liczby (ceny) w takim samym ujęciu i odniesieniu, czyli porównujemy obie ceny z konfiguratora, oraz obie ceny obu Octavii po zniżkach. Póki co nie chcesz przyjąc cen z konfiguratora, bo nie pasują do twojej teorii, jakoby O2 kosztowała (wg pierwszej twojej wersji) 10% więcej, lub (wg drugiej twojej wersji) 20% więcj niż O1. Więc "obnizymy" cny obu Octavii, ale to później, niżej.
Podałes - prawie rzetelnie - cenę O2 po zniżkach, jakie uzyskałeś. Ale odniosłeś tą cenę do ceny O1 z cennika. Dlaczego nie do ceny O1 po zniżkach? Podpowiem ci: bo porównując po zniżkach obie ceny nadal różnica jest większa niż przedstawiane przez ciebie rzekome 10 oraz 20%. Czyli znowu okazałoby się, że pisałeś coś bez zastanowienia, ssąc z palca - co wykażę.
Najpierw prównajmy tak: O2 po zniżkach, źródło ceny to Djczas (poważny sprzedawca - i poważnaoferta), oraz O1 wg cennika.
Djczas podaje tutaj (w dyskusji) cenę 54 tysiące: "54kzł wersja mint z gazem"
I porównajmy tą cenę do ceny wyjściowej z konfiguratora O1 z klimatyzacją gazem, bez zniżek:
O2 po zniżce - 54000pln - 100%
O1 bez zniżki - 45470pln - 84%
I odwrócone proporcje:
O1 bez zniżki - 45470 - 100%
O2 po zniżce - 54000 - 118%
Cięzko w to uwierzyć, prawda? No ale taki ceny porównując mieścimy się w 20% (dokładnie 16% lub 18% zależnie od ujęcia) taniej.
Ale co by było, gdyby porównać obie Octavie po zniżkach?
Odpowiedź jest prosta: znowu twoja teoria się nie sprawdzi, bo znowu różniaca między autami będzie większa niż 10 czy 20%.
Ustosunkuję się jescze do twych złośliwości z początku twego postu:
Wyszukujesz stare moje posty - sprawiasz mi tym wielką radość, bo świadczy to (wraz z kąśliwo złośliwymi przypiasmi i agresywnym tonem twoich wypowiedzi) tylko o tym, że bardzo ci zaszedłem za skórę i zabolało cię że wykazuję twe błedy.
Kontynuując: wyszukałeś post, w którym pytam o zniżki. A równocześnie pytasz o to ile zapłaciłem za moją (cytuję twe prześmiewne określenie) rakietę Otóż gdybyś szukał dokładnie i cierpliwie, to takim pytaniem byś się nie ośmieszył, bo odpowiedź na nie też jest zawarta w tym portalu:
Jak widzisz twa chęć bycia złośliwym odbiera ci trzeźowść i obniża percepcję. Tracisz czujność.
Ale dobrze, podpowiedziałem ci ile kosztowała moja O1. Wykorzystajmy teraz tą cenę do symulacji ile zniżki można dostać za O1?. Sprawdzimy to porównując moją cenę do ceny z konfiguratora.
I tak: moje auto u dealera kosztowało 45500 (udokumentowane fakturą, wraz z doumentacją wyposażenia na zamówieniu).
Natomiast to samo auto (wyposażenie wg http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#368885) kosztuje na SAP 50070pln.
Mamy zatem:
O1 - cennikowa 50070 - 100%
O1 - moja 45500 - 90,87%
Czyli dzisiejszą ©kodą można także - przyjmując powyższe relacje - kupić o 10% taniej
(wtedy różnaica była jeszcze większa, bo w 10'2008 upust cenowy z SAP ne wynosił 9000, a jedynie 6000, i proporcje upustu były znacznie korzystniejsze, upust większy)
No ale dobrze, mamy (symulowaną) możliwośc zniżki na O1. Porównajmy więc teraz 54000 O2 Mint (po zniżkach, poważna oferta poważnego dilera Djczas) z ceną 45470-10%(per analogiam)=41318,59pln
(45470/100*90,87=41318,589)
I mamy:
O2 po zniżkach - 54000pln - 100%
O1 po symulacji zniżek poprzez analogie- 41318,59pln - 76,52% ceny O2
Oraz po odwróceniu proporcji:
O1 po symulacji zniżek - 41318,59pln - 100%
O2 po zniżkach - 54000pln - 130,69% ceny O1
Mamy różnicę 23,48% (i przy odwrotnym porównaniu 30,69%).
Jak wykazałem różnica w cenach nadal nie stanowi twych rzekomych 20%, ani tym bardziej 10%, co też próbowałes dowieść.
Co wyszło? Ano, że nie masz i nie miałeś racji, a wykazałem to już po raz trzeci.
Jak widzisz, to nie ja mam problemy z matematyką, co złośliwie sugerowałeś, ale ty nie potrafisz nie tylko liczyć, ale nawet użyć banalnego kalkulatora.
Do tego jesteś uszczypliwy i zjadliwie złośliwy (używanie określeń osioł, rakieta, przypisywanie adwersarzowi kompleksów) - co już pisałem cieszy mnie niezmiernie, bo znaczy, że się zdenerowowałeś.
A jak mówią: kto się pierszy zdenerwuje - ten przegrał.
Ty przegrałeś zarówno mentalnie (newry, złośliwości, przytyki), logicznie się nie wykazałeś się, ani nie popisałeś się znajomością matematyki (zupełnie prostymi działaniami na procentach i proporcjach). Przegrałeś pod każdym względem.
Komentarz
-
Komentarz