TDI to TDI a ja chcialem zeby sie banzyniacy wypowiedziel :szeroki_usmiech
1.6BFQ 102KM wskazuje po dobrym nagrzaniu (już dłuższa czas wskazówka na 90°C) 0.7 L/h podczas stania i tylko pracujący silnik, oraz 0.7/0.8 (miga, zmienia się) podczas pracy z włączonymi światłami, nawiewem na "1" (najsłabiej) i grające radio (umiarkowanie lub raczej cicho).
Po załaczeniu ogrzewania tylnej szyby i lusterek wskazanie wynosi 0.8/0.9 (zmienia się, chwilę to i chwilę to).
Gdy właczam klimatyzację, to z o.7 potrafi skoczyć na 0.9 a nawet 1.0 L/h - ale w końcu klimatyzator to prawie 1kW.
Powyższe wskazanie 0.7 L/h nie wiem, czy jest prawdziwe, bo samochód jest zasilany LPG - a przecież nie jest podawana benzyna. Jest to wskazanie - tak przypuszczam - szacowane przez samochód (komputer), tylko nie wiem, w jaki sposób.
Wskazania zaobserowałem przy temperaturach zewnętrznych z przedziału -4°C ~ +9°C.
Samochód kupiłem, gdy jeszcze było ciepło, w paźdzerniku 2008, i podczas pierwszej jazdy (Kraków - Poznań), gdy skończył się gaz i był wskazywany (przypuszczam) prawdziwy przepływ paliwa (zasilnie beznyzną i wskazanie dla benzyny) to przy wyłączonych wszystkich odbiornikach na postoju pokazał się wynik 0.6. Ale, jak zaznaczam, było ciepło (początek października), samochód dobrze rozgrzany (długa trasa), żadnych dodatkowych odbiorników prądu (nawet radia wtedy nie miałem, ale nadawała żona).
u mnie pokazywało 0,4 przy wyłączonych światłach itd teraz po uszczelnieniu pompy paliwa, ustawieniu kąta wtrysku pokazuje mi 0,7 i tak zastanawiam się czy ktoś gdzieś czegoś nie spieprzył...
pawtys, w kwestii spalania interesują Cię tylko wskazania kompa? Proponuję sprawdzić komputer vs. kilka tankowań do pełna, bo u mnie oszukuje o 0,6-0,7 l/100 km. Jest to oczywiście typowa zagrywka producenta, bo kto by kupił auto, które będzie palić ok. 1 l/100 km więcej niż napisali w katalogu :diabelski_usmiech . A co do Twojego pytania, to ja bym się nie przejmował. U mnie na wolnych obrotach waha się między 0,4-0,6 a nic z układem paliwowym/wtryskowym nie robiłem. 0,7 to mam przy nawiewie ustawionym na 3 i 4 bieg, a z klimą potrafi pokazać momentami 0,9.
Powyższe wskazanie 0.7 L/h nie wiem, czy jest prawdziwe, bo samochód jest zasilany LPG - a przecież nie jest podawana benzyna. Jest to wskazanie - tak przypuszczam - szacowane przez samochód (komputer), tylko nie wiem, w jaki sposób.
Jeśli chodzi o benzynę + LPG to trzeba wziąć pod uwagę adaptację długoterminową , a dokładniej skład mieszanki, jeśli LPG będzie ustawione za bogato to komputer będzie chciał zubożyć i będzie zmniejszał czas wtrysku a tym samym spalanie. Teoretycznie można tak ustawić że komputer będzie pokazywał spalanie na postoju 0,2 l/h
wlasnie z ciekawosci.... jakie pokazuje wam spalanie na silniku 1.8T ? (postoj) u mnie 1.1, ale ostatnio mam blad na wolnych obrotach przy cieplym wiec moze tez za duzo pokazuje.
W moim przypadku po zakończeniu ssania pokazuje 0,5-0,6l/100. (bez świateł i na ECONie).
Na ssaniu zaczyna od 1,2 i spada do 0,8-0,9l/100.
Komentarz