zadowolony? :wink:
[O2] Czujnik cofania
Zwiń
X
-
[O2] Czujnik cofania
Witam,
VAG pokazuje mi następujące informacje dotyczące problemu z czujnikami cofania (przy wstecznym załącza się długie pojedyncze piśnięcie i nie pokazuje nic):
Wtorek,27,Styczeń,2009,19:15:13:64983
Wersja VAG-COM: AKP 704.1
Adres 76: Asyst.parkowania
Numer seryjny sterownika: 1Z0 919 283 B
Komponent i/lub wersja: Parkhilfe 4-Kan H04 0020
Kodowanie: 0000001
Kod serwisu: WSC 73430
Znaleziono 1 błąd:
01548 - Czujnik systemu pomocy przy parkowaniu; tylny prawy (G206)
009 - Przerwa / zwarcie z masą
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01101001
Priorytet błędu: 3
Częstość błędu: 2
Wew.licznik błędów: 150
Przebieg: 109520 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2000.00.00
Czas: 12:20:43
Czy "tylny prawy" oznacza skrajny tylny czy któryś z prawych?
Czy ta informacja: "Przerwa / zwarcie z masą" jednoznacznie informuje, że czujnik jest do wymiany, czy może faktycznie jest problem ze zwarciem (pytam, bo czasem opisu kodów błędów nijak mają się do rzeczywistości)? Jeśli faktycznie może być zwarcie, to gdzie przeczyścić, przy centralce czy jeszcze gdzieś?
Zadaje te wszystkie pytania, z nadzieją, że ktoś miał już taki sam problem i już go rozwiązał...
edit: OK, wiem już, że to skrajny...
-
-
prawdopodobnie masz skrajny prawy czujnik do wymiany. ja miałem takie objawy jak Twoje. U mnie padły oba skrajne. Zamówiłem na allegro po 59 zł za sztukę i wymieniłem. jak ręką odjął. Acha wymieniałem bez demontażu zderzaka. Tylko odkręciłem tą czarną listwę pod zderzakiem i jakoś się udało
Komentarz
-
-
Andrev3, dzięki, a czy pamiętasz gdzie są śruby mocujące tę listwę?
A którędy wchodzą przewody do bagażnika? Szczerze mówiąc najchętniej uniknąłbym demontażu zderzaka... Będę wdzięczny za wszelkie info. Rozumiem, że jak zdjąłeś listwę, to reszta na czuja ręką?
Dodatkowo zastanawiam się, ponieważ również zamówiłem ten czujnik (też za 59 w kolorze czarnym - były również inne kolory), czy kolor czarny będzie równie czarny jak moje nadwozie. Tzn czy obejdzie się bez malowania. Jak było w Twoim przypadku? Srebrny był tak samo srebrny?
W ASO powiedziano mi, że są tylko czarne (cena 274 PLN) i nawet do czarnego nadwozia trzeba malować...
Komentarz
-
-
Powiem Ci tak że listwa jest na zatrzaskach, ja tylko odkręciłem przy chlapaczu i jeszcze chyba jak dobrze pamietam trzeba zdjąć osłonę pod zderzakiem i zaślepkę od zaczepu do holowania. Przewody nie pamietam jak wchodzą ops: a czujniki faktycznie wymieniałem na czuja.
Wiesz co przypuszczam, że czarny Ci podejdzie. Mój srebrny czujnik był ciemniejszy od zderzaka ale i tak go założyłem bez malowania. Wygląda bardziej na brudny niz inny kolor mi to nie przeszkadza, a bynajmniej wszystko działa a to jest najważniejsze
[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 21:21 ]
i dzięki za punkcik miło że mogłem pomóc
Komentarz
-
-
Andrev3, jeszcze ogromna prośba o odniesienie się do tej ilustracji:
Pisząc "listwa", masz na myśli element opisany 9 (tylny spojler), czy tak?
U mnie jest jeszcze taka osłonka (prostopadła do podłoża), która uniemożliwia wsadzenie ręki do czujnika. Jej niestety nie widzę na tej ilustracji. Czy u Ciebie taka była? Jeśli tak, to jest na śrubki czy zaczepy?
Dzięki!
Komentarz
-
-
OK, prawy czujnik wymieniony. Kupiony tak jak kolega Andrev3 na allegro od AUTO-COMPLEX4 (dla potomnych - linki do aukcji szybko wygasają).
Wszystko działa poprawnie.
Dodam tylko, że udało mi się wymienić go bez zdejmowania listwy (lub inaczej spojlera - nr 9 na zdjęciu). Zdjąłem tylko osłonkę (3 torxy i dwie nakładkowe). Nie było łatwo (musiałem robić wszystko lewą ręką), ale poszło w jakieś 45 minut.
Cena czujnika jak pisał Andrev3 - 59 zł.
W Wimarze czujnik 274 zł, wymiana 300 zł, diagnoza (bez niej nie koniecznie mieli ochotę robić) 183 zł.
Dzięki wszystkim za pomoc. EoT
Komentarz
-
-
a moze by zaczytac bledy ??
Przyczyn moze byc wiele np uszkodzony czujnik, zwarcie przerwa na polaczeniu czujnikow albo uszkodzony sterownik. Mozna sobie tak jeszcze wyliczac ...pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
Jaro102, u mnie koszt wyszedł 59PLN + przesyłka. Padnięty był skrajny prawy czujnik.
Wg mnie jedyna opcja to VAG -> i diagnoza o co chodzi... Jeśli padnięty czujnik (z moich inwestygacji wynika, że to najczęstszy problem) to polecam: http://allegro.pl/item526209806_skod...wania_pdc.html
U mnie raz działały, raz nie, ale bez VAGa to czytanie z fusów.
Co do wymiany, to robiłem sam, nawet bez zdejmowania spojlera (listwy), ale gdyby był to inny niż skrajny prawy, pewnie tak łatwo by nie było...
Tu masz opisane moje boje: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=22974
Powodzenia.
Komentarz
-
Komentarz