Pomyslalem, ze podziele sie kilkom uwagami po zakupie w/w auta. Co prawda dla
bywalcow forum beda to oczywistosci, ale czasem zaglada tu ktos zainteresowany
zakupem i takie wrazenia "nowicjusza" moga mu sie przydac.
Wiekszosc uwag bedzie czyniona w porownaniu do samochodu, ktorym jezdzilem wczesniej
(i dalej troche jezdze) tzn. Thalia 1.4/8v
Silnik - przyjemnie jest miec pare koni wiecej juz mysle o 1.8T :lol:
dosc glosny
Spalanie - dwa pierwsze 8l (docieranie, mrozy) potem 7l a potem juz
nie wiem bo zagazowalem. Na gazie okolo 8-8,5. Jezdze raczej spokojnie
Milo jest zrobic 300km po czym zatankowac za 38 zl
Na razie landirenzo bez zarzutu - nie odczuwam roznicy po przelaczeniu
na gaz
Wnetrze - materialy ok, fotele twarde jak deska, regulacja wysokosci fotela
bardzo wygodna, regulacja kata pochylenia oparcia po lewej zamiast po
prawej - bez sensu miedzy fotelami jest wiecej miejsca
Wskazniki, przelaczniki - podobnie jak w Renault tylko jakby ktos pozamienial niektore
miejscami. Czemu silnik sie nie chce rozgrzac ? Aha to wskaznik paliwa
Wycieraczki wlaczaja sie do gory zamiast w dol jak w normalnych autach
Regulacja czestotliwosci dzialania wycieraczek - fajna rzecz
Szumy powietrza, opon - do predkosci 140/150 niskie - szybciej nie jechalem
Wczoraj umylem i sie przerazilem iloscia rysek - slaby lakier
Kupilem na allegro podlokietnik ( bez srub) i zamontowalem uzywajac patentu z tego
forum (3 zespawane nakretki) - dzieki
Z dod. wyposazenia poza pakietem more wzialem czujniki parkowania, wycieraczke
i pakiet na bezdroza IMO wszystko trafione w dziesiatke. Teraz mysle, ze moglem
jeszcze wziac ESP ale to juz troche za pozno
Aha - nadwozei Hatchback niby bardziej praktyczne niz sedan, ale nie moge
otworzyc bagaznika w garazu. Najpierw musze wyjac zakupy a potem moge zaparkowac.
Za to zmiescily sie 3 paczki styropianu w sedanie bez szans
Spalanie - dwa pierwsze 8l (docieranie, mrozy) potem 7l a potem juz
nie wiem bo zagazowalem. Na gazie okolo 8-8,5. Jezdze raczej spokojnie
Milo jest zrobic 300km po czym zatankowac za 48 zl
/.../
Z dod. wyposazenia poza pakietem more wzialem czujniki parkowania, wycieraczke
i pakiet na bezdroza
/.../moglem jeszcze wziac ESP ale to juz troche za pozno
Trochę mnie zaskoczyło, że zakładałeś gaz do auta - nie lpiej było kupić od razu z instalacją? Od długiego już czasu jest w cenie O1 przy silniku 1,6.
Także wziłąem pakiet na bezdroża, natomiast nie wziąłem czujników - te zapewne dołożę.
ESP... nigdy nie miałem.
Trochę mnie zaskoczyło, że zakładałeś gaz do auta - nie lpiej było kupić od razu z instalacją? Od długiego już czasu jest w cenie O1 przy silniku 1,6.
[/quote]
Kupilem z instalacja, ale zamontowali ja po ok. 2 tys. km - gdy juz silnik sie dotarl
Wycieraczki wlaczaja sie do gory zamiast w dol jak w normalnych autach
z tego co mi się wydaje to każdy VAG tak ma... czasami też jeżdżę starą Bravą, gdzie też wycieraczki się uruchamia "w górę" na pracę ciągłą, a tylko jedno maźnięcie to strzał w dół.
Także może Twoja Thalia ma inaczej niż powinno być :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez t271828
regulacja kata pochylenia oparcia po lewej zamiast po
prawej - bez sensu miedzy fotelami jest wiecej miejsca
dokładnie, nie rozumie dlaczego tak zrobili... może sprawa estetyki, że tego nie widać?
Zamieszczone przez t271828
nadwozei Hatchback niby bardziej praktyczne niz sedan, ale nie moge
otworzyc bagaznika w garazu.
Masz niski garaż... parkowałem już w 3 garażach (nawet w tym standardowym blaszaku) i bagażnik śmiało do góry można było podnieść.
Chciałem się także przywitać, ale jakoś umknął mi ten wątek do powitań.
Pozdrawia Mitikas
Mam dylemat jak w innym wątku o1 czy o2. Byłem dziś u przedstawiciela Skoda Polska i nie odpowiedział na wszystkie moje pytania. Czy jest na forum jakiś sprzedawca, który uczciwie negocjuje cenę i jest zorientowany w temacie. Interesuje mnie rejon Kalisza (Poznań, Wrocław, Łódź i podobne). Czy ktoś się orientuje w możliwości dołożenia podłokietnika tylnej kanapy w O1 lub o2 Classic
Witam
Właśnie się zalogowałem i takich tematów szukam, zamówiłem już co prawda Octavie I , silnik 1.6 z gazem ale cały czas w oczekiwaniu na furkę czytam i czytam...
wcześniej (tydzień temu sprzedałem) jeździłem fiatem punto II
he kolego ja z thalia mam codziennie doczynienia bo służbówka taka:/ i podświadomosc działa w sparwie wycieraczek jak i regulacji foteli i jedno i drugie odwrotnie:P:P
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
jaki rocznik kupujesz, wyposażenie i cene? moze na pw jesli nie tutaj
Ja już mam, od 10'2008.
Te cierpienia oczekiwania na zamówiony samochód wraz z radością połaczoną ze skichaniem się w gacie w momencie pierwszego wsiadania już przeżywałem.
Zazdroszczę ci nowego auta i życzę szerkoiej drogi.
"t271828": Silnik - przyjemnie jest miec pare koni wiecej juz mysle o 1.8T :lol:
dosc glosny No nie jest tak najgorzej przed Octą miałem Fele 1,6 i tam było głośnio. A jescze wczesniej Nissana Almere i było cicho Milo jest zrobic 300km po czym zatankowac za 38 zl 300 km i tankowanie? U mnie jedzie 400, chyba ze nie wypalasz do konca.Ostatnio tankowalem jakos 36 litrow za 58 fajna cena Na razie landirenzo bez zarzutu - nie odczuwam roznicy po przelaczeniu
na gaz Tu się przyłącze - instalacja sprawna, tylko dwa razy byłem na regulacji - zapalona lampka silnika, za drugim zmieniono program i juz nie ma kłopotu z ubogą mieszanką. regulacja kata pochylenia oparcia po lewej zamiast po prawej - bez sensu miedzy fotelami jest wiecej miejsca Mi lewa strona nie przeszkadza, bo raz ustawiony i tak jest ale nie wiem czy po prawej byłoby wygodnie z podłokietnikem... Wycieraczki wlaczaja sie do gory zamiast w dol jak w normalnych autach
Regulacja czestotliwosci dzialania wycieraczek - fajna rzecz W Nissanie tez są do góry Francuzi lubią do dołu widac... Szumy powietrza, opon - do predkosci 140/150 niskie - szybciej nie jechalem U mnie tez jak na razie max 150. mysle ze szumy normalne jak na tę klase aut. Wczoraj umylem i sie przerazilem iloscia rysek - slaby lakier
:?: na szczotki jeździsz nowym?? Az sprawdze swoj (tylko bezdotykowo) ale nie widzialem... Z dod. wyposazenia poza pakietem more wzialem czujniki parkowania, wycieraczke
i pakiet na bezdroza IMO wszystko trafione w dziesiatke. Teraz mysle, ze moglem
jeszcze wziac ESP ale to juz troche za pozno Ja zaluje ze nie mam pakietu na bezdroza, ale moze dobrze bo indywidualnie wezmę z metalową osłoną. No i to podniesone zawieszenie... zrobie zrobie.... :lol:
Miło ze mamy kolejnego zadowolonego uzytkownika .
U mnie od 3 wrzesnia 2008 minęło juz 11 tysięcy, byloby pewnie ze trzy wiecej gdyby nie przestój w warsztacie po dzwonku
No i juz zbieram kase na pierwszy przegląd. bo to tuz tuz......
Przy okazji, robil ktos ostatnio pierwszy przegląd w O1? Ile sobie liczą?
Wczoraj umylem i sie przerazilem iloscia rysek - slaby lakier
:?: na szczotki jeździsz nowym?? Az sprawdze swoj (tylko bezdotykowo) ale nie widzialem...
wlasnorecznie mylem, wiec ryski powstaly w eksploatacji (czarny lakier)
Chyba, ze w salonie maja automat (myli po instalacji LPG)
Za to jak teraz umylem i nawoskowalem to wyglada super (przez dwa dni )
Komentarz