Po 6 m-cach jeżdżenia na rosyjskiej benzynie 98 oktanów zatarła mi się pompa paliwa - remont z wymianą baku wyniósł 400 euro vs oszczędności na ~400 euro. To było w poprzednim samochodzie z silnikiem benzynowym VVTi. Większość znajomych, którzy tankują latami swoje samochody w Rosji ma uszkodzone katalizatory, popękane głowice, wywala im olej, a gniazda zaworów są wypalone. Ktoś wspomniał, że Iwany jeżdżą zachodnimi SUVami. Owszem, można takich spotkać, ale generalnie po 2-3 latach rozbijają samochód, więc ciężko coś powiedzieć o ich tolerancji na lokalne paliwo. Na wschodzie są inne standardy na wszystko.
[O1] pytanko odnosnie ubezpieczenia
Zwiń
X
-
[O1] pytanko odnosnie ubezpieczenia
witam
mam octe 1.9 zarejestrowana niestety na siebie a ze mam 20 lat to mozecie sobie wyobrazic ile mnie OC kosztuje. druga rata jest platna do 6 kwietnia 09 i wpadlem na pomysl zeby jakos zmniejszyc ten koszt i nie wydawac pieniedzy juz w bloto i zarejestrowac od nowa autko na mojego tate a ja jako wspolwlasciciel czy ktos moze mi powiedziec co zrobic w tym wypadku? najpierw umowa pomiedzy mna a tata? a potem do wydzialu komunikacji podatek placic? a nastepnie zmiana dowodu i na koncu ubezpieczenie dobrze rozumuje?Sprzedam moja Octavie
1997r. klima elektryk i te sprawyinfo na priv
-
-
Umowa darowizny. W najbliższej rodzinie nie płacisz podatkuW dowodzie i karcie pojazdu dopiszą współwłaściciela. Na koniec do ubezpieczyciela z dokumentami i umową darowizny.
Nie wiem jak to będzie z tą drugą ratą. Jak dopiszesz ojca, to tak czy inaczej może być już za późno, bo umowę zawarłeś już wcześniej i teraz płacisz tylko drugą ratę. Możesz też poprosić o przeliczenie składki na nowych zasadach (nie mam pojęcia czy tak się da zrobić). Tak czy inaczej będzie zwyżka, bo jeden z właścicieli ma poniżej 25 roku życia
Komentarz
-
-
Nie wygląda to tak różowo. Jak darowizna to zaboli bo noratiusz każe zapłacić i to nie są małe koszta. Najłatwiej było podczas zakupu w umowie ojca wpisać jako stronę czyli jako kupującego razem z Tobą. Teraz chyba jest już za późno i zostaje darowizna i to notarialnie później ponowna rejestracja i można płacić mniejsze OC. Tylko nie wiem czy to będzie już tak opłacalne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DecoJak darowizna to zaboli bo noratiusz każe zapłacić i to nie są małe koszta
Komentarz
-
-
Witam,
Aktualnie przerabiam ten sam temat u siebie. Ja zrobiłem odrazu mojego ojca włascicielem Octavii, jak bede miał 26 lat (taki próg w Generali..)to spiszemy darowiznę i wszytsko będzie wporządku. Nie pchaliśmy się w opcje ze wspołwłascicelem ze względu na te zwyżki..moj ojciec ma swój samochód ubezpieczony w innym TU więc jakby co (odpukać) to on nie traci tam swoich zniżek (chyba że kupi nowy samochod to wtedy by poleciały). Tak więc z własnego doświadczenia polecałbym ta opcje.
Było, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
Najlepiej będzie jak sam zainteresowany uda się do Wydziału Komunikacji i tam zapewne powiedzą dokładnie co i jak. w moim przypadku wystarczyła zwykła umowa darowizny bez udziału notariusza. Taką umowę przedstawiłem w Wydziale Komunikacji i u ubezpieczyciela. Bez problemu kobitka wbiła do dowodu rejestracyjnego współwłaściciela i to samo zrobiła w karcie pojazdu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kobusczyli dowodu nie wymieniales?W dowodzie pani w okienku skreśliła współwłaściciela i dopisała nas.
Komentarz
-
-
kobus, jeśli Ty jestes głównym właścicielem to piszesz umowę darowizny w której zapisujesz że przekazujesz 1/2 wartości pojazdu na rzecz swojego ojca. Żadnych opłat z tego tytułu nie ponosisz. W wydziale komunikacji dopiszą ręcznie współwłaściciela. Ale to nie uchroni Cię przed opłatą taką jaką miałeś do tej pory, ponieważ umowa była zawierana na rok na określonych warunkach. musiałbyś sprzedać pojazd na rzecz swojego ojca. Wtedy Twoja umowa może ulec rozwiązaniu jeśli tego chcesz lub przejść na nowego właściciela z odpowiednią korektą.
pozdrOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz3112musiałbyś sprzedać pojazd na rzecz swojego ojca.
Komentarz
-
-
Tez kiedyś przerabiałem ten temat ale się nie opłacało. Więc pierwszy i drugi samochód mam na teścia a ja jestem współwłaścicielem. Następny już będzie na mnie :lol:
Co do tej drugiej raty. Jeśli miałeś wykupione OC+AC to druga rata jest za AC bo OC to płacisz z góry za cały rok tak przynajmniej ja miałem, jak bym nie zapłacił drugiej raty to bym nie miał AC.
Komentarz
-
-
wiecie co chyba jednak zaplace te 780zl ;/ II raty w tym pie...PZU! Dzieki wszystkim za odpowiedzi...nie pytalem jeszcze ubezpieczyciela ale pewnie bedzie tak jak ktos juz tutaj napisal ze umowe zawieralem na rok wiec nie bedzie mozliwosci zmniejszenia. Postaram sie zrobic taki numer ze wspolwlascicielem jak mi sie skonczy OC i wtedy bede walczyl o znizki albo przejscie do innego ubezpieczyciela! wielkie dzieki!
a jeszcze takie male pytanko: zalozmy ze daruje ojcu pol auta i bedzie on dopisany w dowodzie to wtedy przy ubezpieczaniu auta beda obejmowac jego znizki tak?Sprzedam moja Octavie
1997r. klima elektryk i te sprawyinfo na priv
Komentarz
-
-
Witam,
Odgrzebuje stary temat, gdyż informacje w nim zawarte są mi potrzebne, lecz niewystarczające. Chodzi mi konkretnie o sam fakt zawarcia umowy sprzedaży - przy zawarciu umowy płaci się podatek fiskusowi w wysokości 2% wartości samochodu, a mając w umowie nowego właściciela (mnie) i współwłaściciela (mój ojciec) trzeba to uczynić podwójnie czyli trzeba odprowadzić 4% :evil: co daje w moim przypadku 800 zł( ile to km ech..... :P ) . Z racji młodego wieku nie mam żadnych znizek dlatego chciałbym ojca i jego zniżki. Jak to załatwić? Czy po zawarciu umowy sprzedaży Octy gdzie będę widniał tylko ja jako właściciel a potem spisanie umowy (bez notariusza) darowizny 50% pojazdu pozwoli uniknąć płacenia podwójnego podatku? Czy inaczej można to zrobić? Bardzo proszę o pilną poradę, gdyż jutro jadę po swoją pierwszą OctavkeWażne byle do przodu....
Komentarz
-
Komentarz