Witam. panowie otóż ostatnio pajawił sie u mnie znany w octaviach temat tzn. bicie kierownicy przy hamowaniu, czyli na 90% wymiana tarcz i klocków przód.
Przekopalem forum i moimi faworytami są firmy EBC oraz Ate przez jednych chwalone, przez drugich nie.
Najwiecej pozytywów znalazłem na temat tarcz EBC Turbo Groove wraz z klockami Green Stuff ( ale tu wiadomo koszt jak cholera)
Drugim zestawem rownież (nie zawsze )polecanym jest ATE PD + klocki ate.
I wlasnie co wybrac??
A moze gladkie zwykle EBC + EBC GS (zawsze pare groszy w kielni a rajdowcem nie jestem)
najbardziej zalezy mi żeby nie pogieły sie po 10kkm.
Tylko błagam bez takich: " na hamulcach sie nie oszczedza , bierz najdroższe."
jakbym nie szukał kosztów to bym nie pisał. :? No chyba ze cena/ jakosć wychodzi bardzo dobrze.
Poprostu chce miec hamulce troche lepsze od seryjnych i jak wspomnialem wytzrymalsze od seryjnych.
Najlepszy zestaw jaki miałem w Octavii pomijając to na czym wyjechała z fabryki to były gładkie tarcze Brembo wysokowęglowe i do tego klocki Ferodo DS Performance, ale ja miałem hamulce 288mm w ASZ :idea:
Na ATE nie jezdzilem ale miałem problemy z tarczami oryginalnymi i brembo. Zrobiłem 40 tyś na zwykłych EBC+klocek GS i jest wporzo. Ja tam EBC będę polecał!
nooo zaskoczony jestem. Wiecej pozytywnych opinii o ate? :shock:
Ale ok tańsze nie znaczy gorsze.
Tylko teraz które, Ate PD i klocki Ate JAKIE?
Gdzie w Wa-wie kupie tanio??
W poniedziałek załozyłem ATE power disc + klocki Ate - powodem wymiany było bicie tarcz przy hamowaniu. Jeszcze się muszą ułożyć.
Polecało mi ten zestaw sporo znajomych. Dobra jakość za rozsądną cenę. Na zimmermanna mnie nie stać :diabelski_usmiech ale może następnym razem...
Powodzenia
co prawda w vectrze, ale ate pd + klocki ate dawaly rade.
w wawie polecam Ci sklepik kolezki na ul.chlodnej.
tel. 22 624 76 02. rozmawiaj z robertem.
mozesz powolac sie na spajka (kamil) to moze jakis rabacik wyrwiesz.
Od 2003 roku śmigam na tarczach ATE PD (już 2 komplet) i klockach ATE, nie mam odniesienia do niczego innego ,ale jest bardzo dobrze. Raz miałem założone czerwone klocki ATE (power pads) i to była rewelacja (raczej za mocne hamulce dla opon w seryjnym rozmiarze, abs się włączał na suchej nawierzchni już przy średnim naciśnięciu na pedał - trzeba było uważać, żeby nie nadusić za mocno) ale to tylko raz jak wchodziły na rynek i duży upust dostałem, bo tak to te klocki maja chorą cenę.
Żadnego bicia, drgań wszystko w najlepszym porządku.
Ja również mam założone ATE PD i jestem zadowolony. Zrobiłem na nich jakieś 20kkm i nie mam z nimi najmniejszego problemu. Najważniejszy jest ich prawidłowy montaż to potem nie ma problemu że biją itp. Ja kupowałem je tu i ta firma jest również polecana na forum: www.zmax.pl, ale coś stronka nie bangla...
Komentarz