[O1] Zasada wywazania i montazu opon na alu felgi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wendetter
    Drive
    • 2009
    • 57

Przez swoją głupotę rozładowałem akumulator. Zanim zabrałem się do ładowania - korzystając z szukajki - przestudiowałem chyba wszystkie tematy z tym związane. Po naładowaniu aku i po jego założeniu wystąpiły wszystkie typowe objawy, czyli kasacja ustawień zegarka, licznika dziennego przebiegu, radio. U mnie dodatkowo, krótko po odpaleniu zaczyna pulsować czerwona kontrolka temperatury (lewy górny róg wyświetlacza). Trzykrotnie odpalałem samochód, zrobiłem krótką rundkę - kontrolka dalej mryga.
    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł z czego to wynika i czym ewentualnie grozi to będę wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • speede
    Ambiente
    • 2007
    • 248

Wita, zaopatrzylem sie w felgi alu. 15 ". I teraz mam zasadnicze pytanie: Czy zasada montazu opony na felge aluminiowa jest taka sama jak na stalowa? Chodzi mi o czy powinny byc ciezarki jak tak to z ktorej strony i jakie to ciezarki, nabijane standardowe?oraz na co zwrocic uwage podczas gdy serwis oponiarki bedzie zakladal nowe opony na nowe felgi. Nie chcialbym aby zarysowali. Jest to dla mnie bardzo wazne gdyz wiekszosc zakladow ktore spotkalem to zakladajac opony na stalowki wogole nie patrza ze maszyna zakladajaca opone wyciera ranty felgi

Komentarz

• cysterniarz
      RS
      • 2008
      • 1887
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

porysować raczej nie porysują ale ważne żeby ciężarki na alu naklejali od środka a nie nabijali jak na stalówki!!! bo wtedy poniszczą rant felgi :evil:

Komentarz

• speede
        Ambiente
        • 2007
        • 248

A jesli wskazanie wykaze ze trzeba od zewnatrz nalozyc ciezarek, nie mialem wczesniej felg alu wiec nie wiem jak to ma byc. Ale masz racje. Sa ciezarki naklejane?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

ciężarki mają byc naklejane
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Maru 123
            RS
            • 2008
            • 4660

Zamieszczone przez speede
            Sa ciezarki naklejane?
            no jasne że są!
            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• speede
              Ambiente
              • 2007
              • 248

spoko. Z tym ze ja kupilem opony w zakladzie a felgi mialem. Nie wiem czy teraz ten zaklad co mi sprzedal opony ma naklejane ciezarki i czy wykona to fachowo. Ale jak piszecie ze maja byc naklejane to bede chyba szukac innego zakladu. I oczywiscie naklejane tylko od wewnatrz. Felgi sa nowe opony tez wiec mysle ze sa proste.Co mam zrobic w tym przypadku? Jechac do tego zakladu co montaz daja gratis czy szukac innego bardziej specjalistycznego.

Komentarz

• zurcio
                RS
                • 2008
                • 2046

Z tego co ostatnio obserwuję Niemcy bardzo często nabijają ciężarki na zewnątrz felgi.

Ostatnio przewinęło mi się kilka aut z dawnego NRD i 99% aut było na alu. Ładniejsze, brzydsze ale alu. I wiecie co :?: 100% ciężarków było montowanych na zewnątrz, tak jak na stalówkach.
                Dziwne ...

Co się tyczy poprawnego montażu w Polsce są normalne ciężarki w listkach (takie przynajmniej widziałem) które się odcina ile trzeba i przykleja do wewnątrz felgi.

.

[ Dodano: Czw 19 Mar, 09 13:58 ]
                Felgi sa nowe opony tez wiec mysle ze sa proste.
                Z tego co wiem to chyba bardzo rzadko się zdarza aby felga nie wymagała ciężarków, nawet nowa. :roll:

Jedź do Tomkiewicza (zapłacisz trochę drożej) ale masz pewność że będzie git.
                Korzystam z jego usług już parę ładnych lat. Dwa razy rocznie kilka samochodów tam wita i jeszcze się nie zdarzyło żeby było inaczej jak

.
                Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• kalumet
                  Classic
                  • 2008
                  • 6

do alu felg można stosować klejone ciężarki jak i nabijane
                  qszystko zależy od felgi
                  nie na każdą felgę da się nabić ciężarek
                  w każdym zakładie wulkanizacyjnym posiadają klejone ciężarki
                  Felgi sa nowe opony tez wiec mysle ze sa proste
                  nawet jeżeli fega by nie wymagała ciężarka co się praktycznie nie zdarza to po założeniu na nią opony i tak będzie bicie nawet przy nowej chyba że będą przesuwać oponę na feldze tak aby uzyskać jak najlepsze wyważenie ( optymilizację)
                  Jechac do tego zakladu co montaz daja gratis czy szukac innego bardziej specjalistycznego.
                  najpierw podjedź tam gdzie kupowałeś opony i zapytaj się czy mają maszynę do alu felg ( chociaż jeżeli nie masz opony niskoprofilowej to raczej nie ma szans na porysowanie felg)
                  w razie jakiejś rysy możesz się dogadać że następny wymianę opon czy co tam u nich będziesz robił masz za free
                  poza tym takich rys raczej nie widać ( to też zależy od felgi)

Komentarz

• AndiT
                    Rider
                    • 2008
                    • 332

Jesli chodzi o ciezarki na AF, to maja byc klejone od srodka. Oponiarze zakladaja zwykle, bo sa po prostu tansze i jak klient sie nie upomina, to bija tanie i do widzenia. Mialem taki przypadek u siebie. Ojciec pojechal zmienic opony z zimowych na letnie no i podjezdza pod dom, ja patrze i widze ordynarne ciezarki na pieknych AF. Zabralem samochod pojechalem do oponiarza, zrabalem go i jeszcze raz wywazal AF i kleil ciezarki tak jak maja byc placzac przy tym ze doplaca do interesu, bo ile to one nie kosztuja i takie tam. Na co ja ze mogl od razu kleic, a nie wala z mojego ojca robic.

Swoja droga ja bym ubil oponiarza nawet za sam pomysl przybijania od zewnatrz ciezarkow do AF na ktorej pieknie lezy niski profil
                    M47N2

Komentarz

• zurcio
                      RS
                      • 2008
                      • 2046

Zamieszczone przez AndiT
                      widze ordynarne ciezarki na pieknych AF. Zabralem samochod pojechalem do oponiarza, zrabalem go i jeszcze raz wywazal AF i kleil ciezarki tak jak maja byc placzac przy tym ze doplaca do interesu
                      Tylko się cieszyć, że nie zostały porysowane.
                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

Pracuję...