[O2] 1.4 TSI 7-DSG - eksploatacja i koszty

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michu
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2004
    • 235

Ładne zadbane autko Szerokości!
    - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk
  • karpecik
    Rider
    • 2004
    • 279

Witam,

zmiany, zmiany, zmiany.

Nie mam już O1. Sprzedana w dobre ręce.

Czekam na zamówioną O2 1.4 TSI 7-DSG Ambiente+dodatki.
    I jeszcze poczekam z miesiąc, a w zasadzie to żona bo to auto dla niej.

Ma już ktoś z forum taką wersję? A zwłaszcza ten 7-DSG?

Jeżeli nie to będe pierwszy i zdam relację z jazd jak już auto będzie nabyte.

Komentarz

• Panoramix
      Ambiente
      • 2009
      • 125

Hej

Ja odebrałem 1.4 TSI w wersji Ambiente.

Jestem baaardzo zadowolony - autko ma niezłego kopa, spalanie wg mnie ok a wersja Ambiente ma wszystko czego mi trzeba.

Jak na razie to mam tylko jedno - szerokie słupki trochę utrudniające widoczność.

Panoramix
      "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• megon
        Rider
        • 2009
        • 303

ja też czekam na TSI + DSG - ma być koniec listopada - jeździłem demo - bajka - do tej pory zawsze TDI - ale zbieranie się TSI jest super

Komentarz

• Leniwiec
          Rider
          • 2009
          • 624
          • Octavia IV (NX3)
          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Ja mam taki komplet, ale jeden dzień to trochę mało czasu na jakąś subiektywną/obiektywną relację.
          Jedno co mogę stwierdzić z całą pewnością, to tempomat w połączeniu z tą skrzynią jest po prostu cudowną sprawą na autostrady :diabelski_usmiech
          Jako że musiałem się w pierwszy dzień dostać z Krakowa do Jeleniej to pierwszą trasą była A4 - górki nie górki, dohamowania czy inne korki, autko samo redukuje biegi i bezproblemowo przyspiesza do zadanej prędkości.
          Pozdro

Komentarz

• karpecik
            Rider
            • 2004
            • 279

A jak wyszło zużycie paliwa?

Komentarz

• Leniwiec
              Rider
              • 2009
              • 624
              • Octavia IV (NX3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Trochę za mało mam najechane by oceniać zużycie paliwa. Jak zaliczę kilka tankowań i trochę kilometrów to zobaczymy.
              Na razie uczę się jeździć z automatem i przyzwyczajam się do gabarytów auta :lol:
              Pozdro

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja nie mam DSG, ale dla porównania możesz looknąć jak spalanie wygląda na manualu (w wersji combi) - kliknij w obrazek sygnaturki.
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 138

Witam,

Kilkanascie dni teamu odebralem Octavie 1.4 TSI w wersji Ambiente - jak dla mnie wersja wyposazenia, silnik jak i cały samochód w zupełności wystrczające. Zrobilem ponad tysiąc kilometrów i jestem bardzo zadowolony.
                  Samochód doposazylem o alufelgi.

Komentarz

• karpecik
                    Rider
                    • 2004
                    • 279

Auto w domu.

Dzięki Daniel za pomoc dla mojej lepszej połowy!

Żonie się podoba wszystko poza za małą regulacją odcinka lędźwiowego fotela. O1 miała zdecydowanie większy i efektywniejszy zakres regulacji.
                    Trasa Inter Auto Nowa Huta - Rzeszów w ciągłym sporym ruchu w czasie ponad 3 h ze średnią prędkością coś lekko ponad 50km/h i zużyciem paliwa wg wskazań 5.8l/100km. Znając delikatny styl jeżdżenia mojej żony będzie z czasem chyba jeszcze lepiej. 7 bieg w DSG bardzo się przydaje. Bardzo czuły pedał gazu.
                    Bardzo fajnie leży w rękach kierownica (z pakietem skórzanym), auto ciche, płynna zmiana biegów (DSG działa inaczej niż automat w Omedze, którą jeździłem - bardziej oszczędza paliwo).
                    Schowków sporo i bardzo praktyczne.
                    Podłokietnik dla kobiety w zasadzie zbyteczny, trzymając kierownicę nie ma szansy aby go wykorzystać do podparcia ręki.
                    Sterowanie radiem w kierownicy bardzo przydatne.
                    Wg. mnie Octavia w zestawieniu, które wzięliśmy to auto kompletne. Zawsze coś można dołożyć, ale brak tych potencjalnych elementów nie powoduje dyskomfortu.

I tak sobie myślę... co będzie sama w rodzinie jeździć? Może jej siostrę bliźniaczkę dokupię? :lol: Ale to za jakiś czas...

Komentarz

• adym
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 179

Zamieszczone przez Panoramix
                      Jak na razie to mam tylko jedno - szerokie słupki trochę utrudniające widoczność.
                      Panoramix
                      mnie tez to drażni, w dodatku fotel pasażera mam dosyć mocno wysunięty do przodu bo z tylu fotelik, juz rok pęknie jak jeżdże Octą ale wciąż nie mogę się przyzwyczaić

Komentarz

• danielcio
                        Drive
                        • 2007
                        • 84
                        • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez karpecik
                        Auto w domu.

Dzięki Daniel za pomoc dla mojej lepszej połowy!

Żonie się podoba wszystko poza za małą regulacją odcinka lędźwiowego fotela. O1 miała zdecydowanie większy i efektywniejszy zakres regulacji.
                        Trasa Inter Auto Nowa Huta - Rzeszów w ciągłym sporym ruchu w czasie ponad 3 h ze średnią prędkością coś lekko ponad 50km/h i zużyciem paliwa wg wskazań 5.8l/100km. Znając delikatny styl jeżdżenia mojej żony będzie z czasem chyba jeszcze lepiej. 7 bieg w DSG bardzo się przydaje. Bardzo czuły pedał gazu.
                        Bardzo fajnie leży w rękach kierownica (z pakietem skórzanym), auto ciche, płynna zmiana biegów (DSG działa inaczej niż automat w Omedze, którą jeździłem - bardziej oszczędza paliwo).
                        Schowków sporo i bardzo praktyczne.
                        Podłokietnik dla kobiety w zasadzie zbyteczny, trzymając kierownicę nie ma szansy aby go wykorzystać do podparcia ręki.
                        Sterowanie radiem w kierownicy bardzo przydatne.
                        Wg. mnie Octavia w zestawieniu, które wzięliśmy to auto kompletne. Zawsze coś można dołożyć, ale brak tych potencjalnych elementów nie powoduje dyskomfortu.

I tak sobie myślę... co będzie sama w rodzinie jeździć? Może jej siostrę bliźniaczkę dokupię? Ale to za jakiś czas...
                        Super że się udało dobrze skompletować samochód dla żony
                        Zapraszam na kolejny zakup
                        DOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
                        INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
                        [email protected]

Komentarz

• karpecik
                          Rider
                          • 2004
                          • 279

Dzisiaj trasa Warszawa-Bydgoszcz - zużycie wg. wskazań 5.6l/100km. No fajnie to to jeździ, ale chyba mu się za jakiś czas chip dostanie...

[ Dodano: Nie 01 Lis, 09 20:56 ]
                          Trasa powrotna z Bydgoszczy to już 6.4 l/100km. Od uruchomienia do zgaszenia. Prędkości dopuszczalne w Polsce. Raczej szybciej nie jeżdżę.
                          Zużycie w mieście dochodzi do 9 l/100km (raczej krótki dystans +korki-do 20km), rano do pracy mam około 6.6-6.8 l/100km, popołudniu gorzej.

Ostatnio pierwsza awaria: przepalona lampka pozycji. Aby ją wymienić trzeba demontować reflektor. Kobieta sama sobie raczej nie wymieni.

DSG fajne jest, choć dosyć szybko przerzuca na 7 bieg (60km/h) i silnik nieco burczy (obroty 1200-1300/min).

Inna od diesla charakterystyka silnika i na razie ciężko się do niej przyzwyczaić - nie ma tego kopa przy 2000obr/min.

Nie można na noc postawić wycieraczek do pionu (aby nie przymarzały do szyby) bo ramiona opieraja sie o maskę.

Potrzebna mata pod klapę silnika bo paruje jakby się gotowało.

Faktycznie przednie słupki dość szerokie. Brak takiej fajnej klapki na przedniej szybie nad lusterkiem pomiędzy daszkami przeciwsłonecznymi.

Pas opuszczony w uchwycie do najniższego poziomu tłucze klamrą po słupku bocznym - minus!

Komentarz

Pracuję...