Zamieszczone przez Marx
diesel czy benzyna???
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
mariuss, Ale co Ty porownujesz. My sie podniecamy tymi marnymi TDI a nie jakims D4D z Toyoty.
Co do spalania, hmm moje TDI malo nie pali, ale ma troche wiecej mocy niz 1.8TSI i 8l w trasie to nie wychodzi. Jak sie przekacza 200 z butem w podlodze to fakt pojawia sie wynik 12 i wiecej, ale tak sie nie jezdzi.
A co do tego zniewolonego TDI to moje jezdzi jak seryjny Golf IV GTI
Jestem ciekaw jak w porownaniu bezposrednim jedzie ten 1.8TSI
Saszka, Wlasnie, taka Nubira niby mocna, ale jak tego silnika nie krecilo sie wysoko to jechal srednio, przy wyprzedzaniu wlasnie z tego powodu zawsze redukcja.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Psycho Dad>11l/km na trasie trzeba naprawdę sie baaaaaaaaaaaardzo starać zeby coś takiego osiągnąć ( dla mnie nie możłiwe ) realne przy spokojniej jeździe <7l/km
w mieście co innego ale ja mało jeżdzę po mieście i 11l na rozgrzanym nie widziałem a po odpaleniu i przejechaniu około 500m średnia wynosi 15-20l
No wlasnie.... Swoim 1.4TSI spalam 10-11L po miescie na krotkich odcinkach (4-6km).
Ale kilka razy jechalem juz 20-40km przez miasto i komputer pokazywal (mowi prawde) 8,6-9,5L/100km i to z szarzowaniem, ruszajac na swiatlach widzialem peleton w lusterku. Warunek - silnik musi byc rozgrzany.
AK1AdamKrak Pierwszy
Komentarz
-
-
wiem ze kazdy stara sie pomóc ale nienawidze tematów diesel czy benzyna benzyna czy gaz , kazdy ma swoje zdanie inne wartości wiec powinien sie kierowac swoja głowa a nie tym kto mu cos na forum powiem napisze , dla niektórych najwazniejsze jest spalanie inni uwielbiaja przeciagac na kazdym biegu jeszcze inni jada na 5 tym biegu od 50 na godzine bo poprostu tak lubia , trzeba usiaść i przeliczyc wydatki lub nawet nie bo niektorzy lubia to lub to i maja w nosie wydatki na to czy na tamto liczy sie przyjemnośc ich przyjemnosc i wygoda taka jaki im pasuje ,
ja polecam diesla bo lubie dlaczego ?? mam swoje powody :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Skodio_wiem ze kazdy stara sie pomóc ale nienawidze tematów diesel czy benzyna benzyna czy gaz , kazdy ma swoje zdanie inne wartości wiec powinien sie kierowac swoja głowa a nie tym kto mu cos na forum powiem napiszesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
wiec wracam do pytania głównego.
Jesli robisz 10 tyś rocznie lepiej uwazam wybrac benzynke, bo zanim diesel sie zwroci to juz to cudo sprzedasz. Tym bardziej jesli robisz krotkie trasy - diesla trzeba nagrzac, o turbawe trzeba dbac, na krotkich trasach w miescie nie ma to sensu - jesli odbywasz je w korkach.
To z racji czysto ekonomicznej, mimo wiekszego spalania. Jak Ci zacznie doskiewierac, wrzucisz se gaz. Jesli szukasz czegos w skodzie, kup octavke na gazie I i pomykaj..jesli zalezy Ci na malym spalaniu, dbaniu o silnik, i duzej mocy kup tdika od 110 km w gore i sie nim baw polecam bo warto, ale przy wiekszych przebiegach.
Ja tez glownie pomykam po miescie i mam wprawdzie tdika,ale trzepie duzo wiecej przebiegu i czasem tez traska sie zdarzy jakas. Nm w dieslu to podstawa przemysl to, albo frajda albo ekonomia. Wiec reasumujac - maly przebieg - benzyna, duzy przebieg - diesel
Komentarz
-
-
Witam,
Od roku jestem posiadaczem O1 1.9TDI 90KM. W tym czasie zrobilem 30.000km ze srednim spalaniem 5,5l/100km. Pod maske zagladalem tylko wtedy, gdy sprawdzalem olej i dolewalem plyn do spryskiwacza.
Wczesniej jezdzilem benzyniakami i po roku jazdy dieslem stwierdzam, ze nastepny tez bedzie diesel .
Komentarz
-
-
Hm....każdy ma swoje zdanie....
ja jezdziłem wczesniej 01 1.9TDI teraz mam O1 Tour 1.6 MPI, zrobiłem już 30 tys i uważam że jak na benzynkę to jesli chodzi o elastyczność (oczywiscie jak na 102 km) oraz osiągi i spalanie to silnik jest super, oceniam 9/10 (skrzynia biegów haczy...)
:lol:Albo idź na calość albo idź do domu....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxo, pierwsza osoba na tym forum ktora zmienila z diesla na benzyne
Zamieszczone przez hijos_szczecinuważam że jak na benzynkę to jesli chodzi o elastyczność (oczywiscie jak na 102 km) oraz osiągi i spalanie to silnik jest super, oceniam 9/10 (skrzynia biegów haczy...)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbBo czasem dochodzi sie do wniosku ze diesel nie ma sensu kumpel sprawil se paska V6 4motion 2.5 TDI.... 150 koni, automat, naped na 4 lapy i nie dosc ze zostaje w tyle to na miescie ciagnie 14 litrów ropy....W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hsurim14 l (??) załamka ... chyba, że depcze ile ma siły.
A ile 'ciągnie' podobnej mocy benzynowy ??
ale nie powiem, komfort i wrazenia z jazdy o wiele lepsze niz w czeszce, wiec jak kogos stac...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MrSpikeZamieszczone przez PiterNZkupiłem diesla, dla frajdy
Komputer pokazuje mi dużo mniejsze spalanie, oceniam, że średnio 2 litry mniej na 100 km
Samochód ma dużo większy zasięg
Z rzeczy, które mnie zaskoczyły to 1,9 TDI lepiej mi się prowadzi przy prędkościach powyżej 100-110 km/h, tłumaczę to sobie cięższym silnikiem. Ale to drobna różnica ponieważ w 1,6 FSI też było OK.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PiterNZZamieszczone przez MrSpikeZamieszczone przez PiterNZkupiłem diesla, dla frajdy
Komputer pokazuje mi dużo mniejsze spalanie, oceniam, że średnio 2 litry mniej na 100 km
Samochód ma dużo większy zasięg
Z rzeczy, które mnie zaskoczyły to 1,9 TDI lepiej mi się prowadzi przy prędkościach powyżej 100-110 km/h, tłumaczę to sobie cięższym silnikiem. Ale to drobna różnica ponieważ w 1,6 FSI też było OK.
przejedz sie turbobenzyna (zwykly 1.8t wystarczy) zobaczysz co znaczy plaski moment od 2 do 7krpm i elastycznosc...
a tlumaczenie frajda mniejszego spalania a co za tym idzie rzadszych wizyt na stacji? no coz, ja mam frajde jak mnie wciska fotel, a jak mnie kiedys nie bedzie na bene stac, to miesieczny sobie kupie na duzego diesla...
pozdr
spajk
Komentarz
-
-
Właśnie ludzie robią błąd porównując zwykłe 1.6 do turbodiesla. Jak porównywać to torbobenzynę z turbodieslem lub SDI z zwykłą benzyną...
-
Zamieszczone przez MrSpikea tlumaczenie frajda mniejszego spalania a co za tym idzie rzadszych wizyt na stacji? no coz, ja mam frajde jak mnie wciska fotel, a jak mnie kiedys nie bedzie na bene stac, to miesieczny sobie kupie na duzego diesla...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MrSpikedlaczego porownujesz silnik turbo i wolnossacy?Zamieszczone przez rkbWłaśnie ludzie robią błąd porównując zwykłe 1.6 do turbodiesla. Jak porównywać to torbobenzynę z turbodieslem lub SDI z zwykłą benzyną...Zamieszczone przez BigŚwięta racja !! Od zawsze to powtarzam - porównywać można turbo z turbo, albo wolnossący silnik z wolnossącym. Inne porówania tracą jakikolwiek sens !!
w tym topiku byliście najlepsi :lol:
szerokości :!:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz