[O1] Opony letnie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chlopik
    Classic
    • 2009
    • 35

[O1] Opony letnie

Zamieszczone przez szkoda

stwierdziłem, są o wiele za wąskie dla normalnego faceta o wzroscie 191cm, siedzonka są dla maluszków po prostu.
    Jeżli by siadło trzech takich "normalnych" facetów to byłby problem Dla dwóch "normalnych" nie ma problema ,wyciągasz środkowe siedzenie a zewnetrzne zsuwasz do środka i jest super wygodnie- sprawdzałem.Wprawdzie nie mam 191 ale na brak szerokości nie narzekam. Co do miejsca na nogi to lepiej niż w Octavi, bo siedzi się wyżej
  • ediada
    Ambiente
    • 2008
    • 156
    • Octavia III combi (5E5)
    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

[O1] Opony letnie

Witam,

Zamierzam zakupić teraz opony letnie. Interesują mnie:
    DUNLOP SP SPORT 01 (mogę kupić używane z przebiegiem do 500 km za 650 pln) gość dał za nie 864 pln, kupione w lato.
    Kleber Dynaxer HP2 na allegro nowe za 720 pln.
    Obie opony są pozytywnie oceniane przez użytkowników. Z lekkim minusem na nikorzyść dla Dunlop, chodzi o ścieralność.
    Która waszym zdaniem lepsza oferta :?:
    Generalnie poszukuję opony która posiada dobry stosunek ceny do jakości. Chyba, że macie inne propozycje

Pozdrawiam
    zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
    "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• piotras74
      Rider
      • 2008
      • 738

Jeśli jesteś zainteresowany mam do pilnego sprzedania Klebery Dynaxer HP2 91T - 2 szt. Kupione w drugiej połowie lipca (pełna gwarancja). Przebieg 3000 km (Chorwacja i z powrotem). Cena jaka mnie interesuje to 150/szt + koszt przesyłki, ewentualnie możemy trochę ponegocjować.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Zamieszczone przez piotras74
        91T
        Tak sie wtrace, ale ten indeks jest do 180km/h wiec trzeba pomyslec czy auto czasem nie smiga szybciej
        Spritmonitor.de

Komentarz

• ediada
          Ambiente
          • 2008
          • 156
          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          Tak sie wtrace, ale ten indeks jest do 180km/h wiec trzeba pomyslec czy auto czasem nie smiga szybciej
          nie często ale czasem zdarza się także raczej indeks H lub V
          "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Oponki T moga byc wlasnie do 1.4, 1.6 bo one nie rozpedzaja sie az tak. Inne mocniejsze spokojnie jada, ponad ta granice. Moze to malo wazne w codziennym uzytkowaniu, ale przy wypadku rozne rzeczy sa sprawdzane.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• lukasz3112
              RS
              • 2008
              • 3607

ja miałem Dunlopy SP SPORT01 i są godne polecenia. Ojciec na Astrze je ma założone i również zero problemów. Zarówno na suchym jak i na deszczu dobrze sie auto trzyma drogi.
              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• ediada
                Ambiente
                • 2008
                • 156
                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Obydwie opony są pozytywnie oceniane, tylko czy Waszym zdaniem opłaca się kupić Dunlopy z lekkim przebiegiem płacąc 80 pln mniej czy jednak nówki Klebery ?

Komentarz

• dudek_t
                  L&K
                  • 2008
                  • 1421

ediada...

w porównaniu z tymi Dunlopami te Klebery nie istnieją. Mimo że używane (bardzo nie wiele) to są to zdecydowanie lepsze opony. Inna jakość, zupełnie.

Komentarz

• zajas
                    Rider
                    • 2009
                    • 631

ja w tym sezonie postawiłem na Michelin Energy Saver.......komplet wyszedł mnie nieco ponad 1000 zł ale bardzo miło mnie zaskoczyły, trzymają się drogi bardzo dobrze zarówno na suchym jak i mokrym, super cichutkie i spalenie wg komputera spadło o ok 0,3 litra

Komentarz

• lukasz3112
                      RS
                      • 2008
                      • 3607

ja bym brał DUNLOPY bez zastanowienia.
                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• locaj85
                        Rider
                        • 2009
                        • 482

ja teżbym wziął dunlopy, kumpel jezdzi na takich w golfie mk5 i chwali sobie, a dodam ze jest kierowca rajdowym

ja za to namowilem go juz teraz na zmiane na takie jak ja mam

BRIDGESTONE TURANZA ER 300 91 V
                        ja mam w rozmiarze 205/60/r15

w porownaniu do seryjnych MATADOROW NIEBO A ZIEMIA!!!!

a w profilu 205/55/16 powinny jeszcze bardziej hulac

zrobilem juz na nich jakies 20k km BARDZO POLECAM~!!!

a i jeszcze jedno wiele zalezy do stylu jazdy, moj ojciec ma w primerze te klebery i chwali, sa na pewno trwale, za to jest odczuwalna roznica w trakcji na korzysc moich Bridgestonow, ale ja zuzywam je szybciej ( jezdze tez duzo szybciej)

Komentarz

• bzik13
                          Rider
                          • 2009
                          • 514

Zamieszczone przez ediada
                          Obydwie opony są pozytywnie oceniane, tylko czy Waszym zdaniem opłaca się kupić Dunlopy z lekkim przebiegiem płacąc 80 pln mniej czy jednak nówki Klebery ?
                          A jaka jest data produkcji tych używanych?
                          Mój liftback scout

Komentarz

• ediada
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 156
                            • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

styczeń 2009. Widzę, że wszyscy optują za DUNLOP. Sprawdzałem opinie użytkowników na opony com pl obydwie mają końcową ocenę 4.9

Komentarz

• wojtisek1
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 429

Z mojej strony , polecam BRIDGESTONE TURANZA ER 300.
                              Używam od początku tego sezonu letniego , jakieś 30kkm, i są naprawdę dobre , a zuzycie niewielkie.
                              NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
                              Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
                              Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
                              171 KM ; 402 Nm obr/min
                              Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• ediada
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 156
                                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Obecnie jeżdżę na BRIDGESTONE TURANZA ER 30 91 H. Już ostatni sezon. Kupiłem je razem z autem. Czytałem pozytywne opinie wypowiadane na forum. Ja niestety mam wręcz odwrotne odczucie. Dla mnie te opony to [glow=red:a20210c809]KOSZMAR !! [/glow:a20210c809]kierowcy. Zdarzyło mi się dwa razy zacieśnić zakręt (ok. 40-50 km/h) w lecie i samochód wpadł w poślizg. Sucha nawierzchnia, słonecznie, czysty asfalt bez piasku. Auto zachowało się identycznie jak na lodzie. Większości opon, które użytkowałem w tego typu sytuacjach najpierw był pisk gum a w końcowej fazie poślizg. Szczerze mówiąc mocno przeraziłem się. Pomyślałem, że to nie możliwe w tych warunkach. Może coś z zawieszeniem, jakaś guma, tuleja rozwaliła się i dała taki efekt. Jednak po sprawdzeniu okazało się, że zawieszenie 100% poprawne.

Komentarz

• pskosz
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 703

Miałem założone DUNLOP SP SPORT 01. Dla mnie koszmar , bieżnik miały dobre ale się rozpadły (popękały, porobiły się guzy, i jak patrzyłem na bieżnik na wyważarce to był nierówny). Jak jechałem to kierownica cała drgała. Zmieniłam właśnie na klebery HP2 i jest ok.
                                  pozdrowienia

Komentarz

• wojtisek1
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 429

ediada, masz rację !! Chociaż może bez przesady , że koszmar , ale faktycznie ER 30 są słabe , miałem w Vectrze i potrafiły na suchym na winklach latać bokami !!
                                    Fajnie było , był fan , ale trzeba było być czujnym.
                                    ER 300 są ich przeciwnościa , chociaż żeby z powodu nazwy się źle nie kojarzyły powinny mieć inne oznaczenie !!
                                    171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

Panowie, wy tu o letnich, a tu o zimowych trzeba pisac Ciekawa sprawa z tym forum, bo prawie zgrają nam się sezony zimowe Ot taka kontynuacja z końca w początek.

PS. Mam Bridge 300 i są spoko. Również polecam. Wcześniej miałem Micheliny Primacy i Conti Sport Contact 1 i 2 i te Turanza nie ustepuja im a sa tansze.
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• locaj85
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 482

co do uślizgów w ER 30, nie mam doswiadczen , nie ejzdziłem na nich,

ale uwierz , OCTAVKI maja tendencje do rzucania dupką, ale w ER 300 można pojechać na prawdę ostro i pewnie, jeżeli występuję uslizg jest w moim odczuciu kontrolowany, nie szarpie jak to mialo miejsce w innych gumkach.
                                        Doadtkowo są testy ADAC które mowią o i ich wlasciwosciach.

U mnie z kolei przeszły test na na trasie 5 jezior mięDZY POŁCZYNEM ZDRÓJ a CZAPLINKIEM!! ocena 5++ , kto tam jechał wie o czym mówię

Komentarz

• Rafał 82
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 150
                                          • Superb II (3T4)

Ja zastanawiam się nad wyborem goodyear excellence lub Continental ContiSportContact, które byście polecali?

Komentarz

• wojtisek1
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 429

Rafał 82, GoodYear Ultra Grip 7+ :lol:
                                            171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

• Rafał 82
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 150
                                              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez wojtisek1
                                              Rafał 82, GoodYear Ultra Grip 7+ :lol:
                                              wojtisek1, jeżeli chodzi o zimówki to w zeszłym roku właśnie te kupiłem i rzeczywiście są godne polecenia, teraz szukam letnich i mam dwa typy, nie wiem na które się zdecydować...

Komentarz

• wojtisek1
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 429

Rafał 82, to teraz bez żartów , bierz Conti
                                                171 KM ; 402 Nm obr/min

Komentarz

Pracuję...