[O2] czujnik zmierzchu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • areek85
    Drive
    • 2010
    • 42

[O2] czujnik zmierzchu

_Monika_, niki76, no już kumam - nie skojarzyłem że o to chodziło no ja mam zgoła inne doświadczenia ale dzięki za ostrzeżenie... a może to jakiś tani był że się tak roztopił?

krzysiek L., no szybki to akurat nie wiem, myślałem o tym ale mi się chyba nieprzyciemnione akurat bardziej podobają, ale to nie jest ostatnie słowo :szeroki_usmiech dzięki
  • toocool
    Rider
    • 2008
    • 303
    • Octavia IV combi (NX5)

[O2] czujnik zmierzchu

Czy taki czujnik można dokupić sam czy jedynie w lusterku? Znalazłem np. taki: http://allegro.pl/item733921106_lust...gen_skoda.html

Czy montaż w OII, która nie miała go w serii jest bezboleśnie możliwy? Chodzi o wpięcie go, tak by współpracował z Coming/Leaving Home.

Może ktoś wie czy np. takie podejdzie: http://allegro.pl/item735666428_lust...passat_3c.html
    Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• Kapuhy
      Ambiente
      • 2008
      • 132

Ale chodzi o czujnik zmierzchu, czy lusterko automatycznie się ściemniające? Takie fotochromatyczne lusterko działa od natężenia światła ale i tak ma przycisk, którym się je włącza i wyłącza, tyle że nie trzeba go składać.

Komentarz

• toocool
        Rider
        • 2008
        • 303
        • Octavia IV combi (NX5)

Chodzi o ten czujnik zmierzchu. Chce go podpiac do elektryki by sterowal np. Coming home. Fotochromatyczne lusterko to drugorzedna sprawa, ale czy te dwi rzeczy nie ida w parze?

Komentarz

• Kapuhy
          Ambiente
          • 2008
          • 132

Te dwie aukcje dotyczą tylko lusterka i czujnika na lusterku, w O2 czujnik zmierzchu jest w stopce lusterka przyklejonej do szyby (jak czujnik deszczu). Czujnik na lusterku jest widoczny od strony kierowcy i mierzy tylko natężenie światła padającego bezpośrednio na lusterko - aby odpowiednio je przyciemnić.
          Jak dla mnie największą zaletą czujnika zmierzchu jest automatyczne przełączanie się pomiędzy światłami do jazdy dziennej a normalnym oświetleniem. Ale rzeczywiście Coming home i leaving home nie będzie działać (świecić światłami) jeżeli jest zamontowany czujnik i jest dostatecznie jasno.

Komentarz

• toocool
            Rider
            • 2008
            • 303
            • Octavia IV combi (NX5)

OK, więc skąd można wziąć sam ten czujnik ze stopki? i jak go podpiąć, tzn do jakiego sterownika?

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Kapuhy
              Jak dla mnie największą zaletą czujnika zmierzchu jest automatyczne przełączanie się pomiędzy światłami do jazdy dziennej a normalnym oświetleniem.
              Zmieniałeś kodowanie jakoś specjalnie? U mnie światła za cholerę nie chcą się włączać jak się zrobi ciemno. Mam normalny włącznik do świateł (nie ten z opcją automatycznych świateł).
              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Kapuhy
                Ambiente
                • 2008
                • 132

Zamieszczone przez toocool
                OK, więc skąd można wziąć sam ten czujnik ze stopki? i jak go podpiąć, tzn do jakiego sterownika?
                Ta stopka generalnie jest szersza i dodatkowo biegnie taka osłona a w niej przewody do podsufitki. Nie wiem niestety jak to jest elektrycznie podłączone i do czego.

[ Dodano: Pią 11 Wrz, 09 01:06 ]
                Zamieszczone przez shado
                Zmieniałeś kodowanie jakoś specjalnie? U mnie światła za cholerę nie chcą się włączać jak się zrobi ciemno. Mam normalny włącznik do świateł (nie ten z opcją automatycznych świateł).
                W takim razie nie masz czujnika zmierzchu, na wyłączniku świateł jest specjalna pozycja (u mnie taki rysunek reflektora i tunelu), w położeniu której działa czujnik.
                Mam włączoną opcję świateł do jazdy dziennej w wersji amerykańskiej więc czujnik przełącza między normalnym oświetleniem (ze światłami postojowymi, zegarami itp) a wyłącznie światłami mijania (u mnie jeszcze przyciemnione do 60%) plus oznaczenie włączonych świateł na zegarach/desce rozdzielczej.

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kapuhy, mam czujnik zmierzchu bo mam samościemniające się lusterka i działa mi coming/followme home tylko jak jest ciemno. Może bym spróbował sam przełącznik zmienić na taki jak Ty masz

Komentarz

• Kapuhy
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 132

Hmmm, widać są dwa typy czujnika... a masz go w stopce lusterka widoczny jak patrzysz na miejsce, gdzie jest przyklejone lusterko od strony szyby? Masz taką krótką (i luźnie zamocowaną) osłonę z kabelkami idącą od stopki do podsufitki? Boję się, że sama wymiana przełącznika tu nie pomoże, bo niby czemu go oryginalnie nie ma?

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kapuhy, trzeba rozróżnić 2 opcje:
                      -samościemniające się lusterka
                      -Light Assistant (automaczyne włączania świateł po zmierzchu, coming home, leaving home)

Ja kupiłem tylko pierwszą opcję, a nie drugą. Kupując drugą musisz kupić także pierwszą więc masz obie. Tak jest prawdopodobnie w Twoim przypadku. Ten przełącznik, który ty masz jest właśnie dawany z drugą opcją. Do pierwszej nie jest potrzebny.

Komentarz

• toocool
                        Rider
                        • 2008
                        • 303
                        • Octavia IV combi (NX5)

shado,
                        Kapuhy, mam czujnik zmierzchu bo mam samościemniające się lusterka i działa mi coming/followme home tylko jak jest ciemno.
                        Kapuhy, trzeba rozróżnić 2 opcje:
                        -samościemniające się lusterka
                        -Light Assistant (automaczyne włączania świateł po zmierzchu, coming home, leaving home)

Ja kupiłem tylko pierwszą opcję, a nie drugą.
                        Czyli rozumiemi, że coś zmieniałeś/dorabiałeś aby CH/LH działało w zależności od natężenia światła? Możesz podpowiedzieć co?

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

toocool, Wystarczy zmienić kodowanie w 09-central electronics
                          Zaznaczyłem opcje uaktywnienia coming home i leaving home + zaznaczyłem, że mają korzystać z kodowania, a nie z czujnika.
                          Pojawiło mi się dodatkowe menu na maxi-dot gdzie mogę ustawiać czas działania. Przy otwieraniu auta światła się świecą tylko wtedy gdy jest ciemno, a jak wychodząc i zamykając auto chce żeby się świeciły to przekręcam włącznik świateł w pozycję świateł mijania, a one się świecą, a potem same gasną.

Kapuhy, czy mógłbyś wyjąć swój włącznik świateł i zobaczyć czy jest w nim 9 czy 10 pinów do kabli? Jeśli 9 to mogę go podmienić. Jak 10 to brakuje mi jednego kabla. Dzięki.

Komentarz

Pracuję...