brewki na lampy przód

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zzbyszek
    Classic
    • 2010
    • 12

brewki na lampy przód

Zamieszczone przez Purchawa
    Zamieszczone przez szkoda
    koniec
    I po takiej akcji nie kupilbym juz zadnej Hondy.
    na takiej zasadzie to ja nie mógłbym juz chyba kupic zadnej marki ze wskazaniem na skode

[ Dodano: Nie 31 Sty, 10 20:48 ]
    Zamieszczone przez MisiekWAW
    możesz mi napisać jaką cene dostaliście od Stefana czy tam Zdzisława :?: :szeroki_usmiech
    juz szukam

[ Dodano: Nie 31 Sty, 10 20:49 ]
    Zamieszczone przez Yarek
    Nożeszwmorde, czemu żeście się tak uparli, że brzydkie :szeroki_usmiech
    testowałem 1,8 dogłębnie, zajebiste, bardzo mi się podobało, bagażnik może mniejszy ale mi by wystarczył pewnie.
  • djcalibra
    Ambiente
    • 2024
    • 140
    • Octavia I (1U2)
    • AGP 1.9 SDI 68 KM

brewki na lampy przód

Mam takie pytanie.Jak sie maja brewki na lampach przednich mozna je miec czy nie mozna????Pytam gdyz w srode 9,09,2009 w rawiczu zatrzymala mnie policja i pan powiedzial ze albo to zdejme albo mi dowód rejestracujny zabierze...i niestety usunolem gdyz bardziej mi zalezalo na dowodzie niz na kawalku plastiku.moze gdyby byly pomalowane w kolorze auta a nie czarne to by nie zauwarzyl...czekam na odpowiedzi i wypowiedzi.pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    www.strzelec.wczasy.pl

Zapraszam wszystkich chetnych na ferie zimowe do pensjonatu STRZELEC" w KARPACZU... rozsadne ceny. informacje odnosnie noclegów i cen pod numerem telefonu 0757619796

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28851

Komentarz

Witaj,

musiałeś trafić na jakiegoś służbistę. Ja w Superbie ma delikatne brewki od 18 miesięcy i miałem kilka kontroli policyjnych i nikt się nie czepiał. Co na to Kodeks Drogowy niestety nie wiem.

Komentarz

djcalibra - Zależy ile te brewki zasłaniały pola reflektorów.
        Swoją drogą, to idiotyzm zmniejszać powierzchnię reflektora

Komentarz

• djcalibra
          Ambiente
          • 2024
          • 140
          • Octavia I (1U2)
          • AGP 1.9 SDI 68 KM

to byly standardowe brewki robione przez miloteca....
          www.strzelec.wczasy.pl

Zapraszam wszystkich chetnych na ferie zimowe do pensjonatu STRZELEC" w KARPACZU... rozsadne ceny. informacje odnosnie noclegów i cen pod numerem telefonu 0757619796

Komentarz

• herman
            Rider
            • 2005
            • 456

bez pzresady, tez mialem takie zalozone i nic nie zaslanialy,, wiec pan policjant chyba bardzo chcial sie do ciebie doczepic
            --------------

Komentarz

Zamieszczone przez herman
              tez mialem takie zalozone i nic nie zaslanialy
              Przeźroczyste były?
              Jakiś inżynier jeden z drugim męczy się, projektuje, oblicza, żeby reflektor dobrze świecił a potem ktoś mu poprawia ten projekt brewkami i się kłóci, że to nic nie przeszkadza :shock: ale za to auto wygląda bardziej rustykalnie

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

a tak z ciekawości-czy brewki z takiego np. MILOTECA mają jakieś homologacje certyfikaty czy coś? :roll:
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Zamieszczone przez Maru 123
                  a tak z ciekawości-czy brewki z takiego np. MILOTECA mają jakieś homologacje certyfikaty czy coś? :roll:
                  Przecież Milotec, to tylko jakiś sklep internetowy.
                  Wpisałem Milotec w google i nawet nie znalazło adresu tej firmy http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...tnG=Szukaj&lr=

A niektórzy powołują się na autorytet Miloteca

Komentarz

• herman
                    Rider
                    • 2005
                    • 456

Zamieszczone przez szkodzisław
                    tez mialem takie zalozone i nic nie zaslanialy
                    Przeźroczyste były?
                    Jakiś inżynier jeden z drugim męczy się, projektuje, oblicza, żeby reflektor dobrze świecił a potem ktoś mu poprawia ten projekt brewkami i się kłóci, że to nic nie przeszkadza :shock: ale za to auto wygląda bardziej rustykalnie
                    Kolego ja mowie o ilosci swiatla przed autem..ja nic nie zauazylem abym mial go jakos mniej..

Pewnie nigdy nie miales takich zalozonych wiec wydaje ci sie ze bedziesz mial 50% swiatla mniej jak bys je zalozyl

A mowiac o inzynierach to wiesz w aucie takim jak octavia jest tak wszystko doskonale ze nic nie nalezy zmienic bo inzynier sie nameczyl..bzdura!!(nie odnosze sie tu do przytoczonych pzrez ciebie lamp ale do calosci auta)

Wiec po co takie wywody

pozdro
                    --------------

Komentarz

Kolego ja mowie o ilosci swiatla przed autem..ja nic nie zauazylem abym mial go jakos mniej..
                      Rozumiem że masz wmontowane jakieś czujniki w oczach?
                      Ilość światła to nie wszystko. Chodzi też o wyprowadzenie tego światła (optyka) a brewki mogą to zakłócać.
                      Gdyby chodziło tylko o ilość światła, to nie byłoby problemu z montowaniem ksenonów do reflektorów zaprojektowanych na inne żarówki (na przykład halogenowe).

Komentarz

koledzy,
                        to takie same dywagacje jak na temat chipowania silnika. Jedni robia moda i sa zadowoleni, inni krytykują i twierdzą, że zaraz silnik sie wysra.
                        Szkodzisław jeśli jesteś taki sceptyczny co do brewek to ich nie montuj. Ja mam w Superbie delikatne brewki Miloteca i na badaniu technicznym nie wykazało pogorszenia świecenie, ani też zakłucenia strumienia świetlnego.

Komentarz

• djcalibra
                          Ambiente
                          • 2024
                          • 140
                          • Octavia I (1U2)
                          • AGP 1.9 SDI 68 KM

brewki byly z czarnego absu i pomalowalem je tez czarnym sprayem zeby komponowaly sie z grilem i kratkami w zderzaku.a policjant ktory sie czepil mail sopien siersciucha i wygladal na 25 l;at a mial moze z 28-30.
                          www.strzelec.wczasy.pl

Komentarz

• Casper
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 649
                            • Audi

to jak mu pojechałeś od sierściuchów to już znana jest przyczyna czepiania się :lol:

a tak na serio, po krótkim szukaniu znalazłem coś takiego:

temat:
                            Tuning auta a polskie prawo

widget
                            Witam !!!

Nurtują mnie następujce pytania:
                            - Czy założenie tzw. brewek na reflektory przednie jest dopuszczane przez prawo ??
                            - Czy legalnym jest instalowanie dodatkowych spojlerów w autku ??

Z poważaniem,
                            Łukasz

KRP Marcin Milczarek
                            Szanowny Panie zaczniemy od podświetlenia samochodu od spodu:
                            Ustawie prawo o ruchu drogowym (Dz.U.1997.98.602) nie ma bezpośrednio podanego przypadku, który Pan opisuje. Jednakże już na samym początku ustawodawca w zasadach ogólnych ruchu drogowego w art. 3 informuje jak należy się zachowywać na drodze; mianowicie: uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę.
                            Wyraźnie zatem ustawodawca daje do zrozumienia że wszelkie działania zmierzające do zakłócenia porządku ruchu drogowego – tu należy uwzględnić sytuację, którą Pan przedstawił czyli sygnały świetlne , które będą powstawać po zamontowaniu takich specjalnych lamp (szczególnie w nocy) – są niedozwolone. Takie sygnały mogą powodować rozproszenie uwagi u innych uczestników ruchu , co może spowodować zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego.
                            Policjant w takiej sytuacji ma prawo wymierzyć Panu karę w postaci mandatu.
                            Jako podstawę prawną takiego działania można podać art. 86 Kodeksu wykroczeń, który stanowi: „ kto nie zachowuje należytej ostrożności , powoduje zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym podlega karze grzywny.”
                            Natomiast podstawę do nałożenia mandatu w Pana przypadku było Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 25.09.2000 r. w sprawie określenia wykroczeń, za które policjanci są upoważnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, oraz wysokości mandatów karnych nakładanych przez policjantów za poszczególne rodzaje wykroczeń. ( Dz.U. 2000.88.987)
                            Dodatkowo należy przytoczyć tu Ustawę Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.1997.98.602) w którym w art. 66 ust 4 p 2 jest napisane : zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nie odpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych. Przepisem szczegółowym w tym przypadku jest Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Rozdział 2 tego rozporządzenia wyraźnie określa , które światła są dopuszczalne , a które nie. Na liście obowiązkowych jak i dopuszczalnych świateł nie ma niestety neonowego podświetlenia samochodu od spodu , więc należy domniemywać zgodnie z art. 66 ust 4 p 2 , iż używanie tego typu oświetlenia jest zabronione.
                            Kolejne Pana pytania potraktuje łącznie.
                            Otóż sprawa brewek na reflektory wygląda następująco. Ustawodawca nie przewidział możliwości jakie kryje w sobie tuning samochodowy i nie przewidział sytuacji, w której to do samochodów będą dostępne niemal wszystkie dodatki. Jednak jak w każdej dziedzinie należy zachować zdrowy rozsądek. Jeżeli brewka nie będzie wpływać negatywnie na widoczność i oświetlenia drogi i samochód wyposażony w takie brewki przejdzie pomyślnie badanie techniczne, to nie widzę przeciwwskazań do instalowania takich dodatków. Podobnie rzecz się ma jeżeli chodzi o spojlery. Jeżeli nie zagrażają one bezpieczeństwu ruchu drogowego – np. nie odpadną w trakcie jazdy – to nie ma przeciwwskazań , ażeby je instalować ( sam mam w swoim samochodzie spojlery i nie spotkałem się z żadnymi przykrościami z tego tytułu).
                            Jednak podkreślam wszelkie przeróbki w samochodzie muszą być dokonane z zachowaniem zdrowego rozsądku !!!.

widget
                            Bradzo dziękuje za szczegółową odpowiedź.
                            Była 1.9 TDI AHF Elegance
                            190KM/395Nm

Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
                            277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• _tm_
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 2333
                              • Superb III (3V3)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez szkodzisław
                              Przecież Milotec, to tylko jakiś sklep internetowy.
                              Wpisałem Milotec w google i nawet nie znalazło adresu tej firmy http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...tnG=Szukaj&lr=

A niektórzy powołują się na autorytet Miloteca
                              26 let vyrábíme kvalitní autodoplňky Škoda. Jsme sázka na jistotu, pokud hledáte české autodoplňky z kvalitních materiálů a chcete bez problému projít na STK.

Milotec to producent akcesoriów dobrej jakosci. Jak kupisz cos Miloteca to masz gwarancję, że będzie idealnie pasowało do samochodu i dlatego firma ta cieszy sie uznaniem. A co do brewek to wg mnie wygladaja beznadziejnie, ale za to Tobie sie chyba nudzi, ze czepiasz sie ludzi o takie głupoty.
                              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                              -------------------------------------------------------------------------
                              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Casper
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 649
                                • Audi

btw. w polsce przepisy mówią, że nie wolno ograniczać powierzni świecącej reflektora... jeśli brewki będą przesłaniały część reflektora to zgodnie z prawem są niedozwolone i można za to utracić dowód rej.
                                Była 1.9 TDI AHF Elegance
                                190KM/395Nm

Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
                                277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• phrix
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1000
                                  • Audi
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Casper
                                  btw. w polsce przepisy mówią, że nie wolno ograniczać powierzni świecącej reflektora... jeśli brewki będą przesłaniały część reflektora to zgodnie z prawem są niedozwolone i można za to utracić dowód rej.
                                  Jestem takiego samego zdania.

djcalibra odpowiadając na twoje pytanie : nie można ich stosować !! Uzasadnienie przeczytaj w KRD.

moze gdyby byly pomalowane w kolorze auta a nie czarne to by nie zauwarzyl
                                  Może nie będę komentował :lol: :lol:

A mowiac o inzynierach to wiesz w aucie takim jak octavia jest tak wszystko doskonale ze nic nie nalezy zmienic bo inzynier sie nameczyl..bzdura!!(nie odnosze sie tu do przytoczonych pzrez ciebie lamp ale do calosci auta)
                                  Możesz rozwinąć myśl ... ?? Osobiście myślę że Inżynierowie z VW, zrobili swoją robotę i bardziej bym obstawał za tym co twierdzi Szkodzisław. Dla przykładu zaprojektowanie takiej lampy to wielka sztuka. Jeżeli ktoś widział laba w którym to robią to chyba wie o czym mówię. Ale są też tacy, którzy myślą że w domu można lepiej :wink:

Co do MILOTECA firma jak każda inna priorytet to zysk, sprzedają to na co jest popyt.
                                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• zajas
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 631

Zamieszczone przez phrix
                                    Co do MILOTECA firma jak każda inna priorytet to zysk, sprzedają to na co jest popyt.
                                    dokładnie
                                    a jeśli chodzi o brewki to czasem jest to ciekawy dodatek który poprawia wygląd ale... to rzecz gustu a o gustach sie nie dyskutuje

Komentarz

Pracuję...