[O1] Haldex - wymiana oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maniek szczecin
    Classic
    • 2010
    • 5

Witam,
    jeździłem kiedyś O1. We wlewie paliwa miała magiczny ( no wiecie co ) do odpowietrzenia baku i w ten sposób właziło sporo więcej paliwka. Czy O2FL ma taki sam system?
  • Bratek
    Classic
    • 2009
    • 15

Witam
    Czy ktoś może orientuje się jaki olej powinien być do sprzęgła Haldex i ile trzeba do niego oleju :?: .
    Nie wiem też co ile trzeba go wymieniać.
    Jeżeli ktoś wymieniał już olej w Haldexie to prosiłbym bym o podpowiedź czy można to zrobić samemu czy trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia i czy jescze coś przy okazji wymiany oleju i filtra trzeba zrobić???? :?:
    Pozdrawiam
    Bratek

Komentarz

• marcin_kielce
      Drive
      • 2007
      • 72

Filtr i olej do Haldexa kupisz tylko w ASO, za komplet płaci się około 180-190 PLN. Wymiana nie jest taka prosta bo potrzeba specjalnego klucza, który posiada ASO. Samemu bez tego klucza będzie ci to bardzo ciężko odkręcic. Pozatym trudności nie ma, jest spust oleju na dole i z boku otwór przez który wlewasz nowy olej.

Olej do Haldexa kupujesz w takiej tubce silikonowej, także się nie przestrasz, że kupiłeś silikon :wink: Dzięki temu dużo łatwiej jest go wtłoczyc przez ten boczny otwór, wchodzi jedna taka tubka pełna.

Pozdrawiam
      Marcin
      Seat Leon TS 4x4

Zapomnieć co to brak trakcji- bezcenne
      -------------------------------------------------------
      www.leonclub.pl
      www.tdiracing.pl

Komentarz

• greemtroll
        Classic
        • 2009
        • 32

Witam.
        Zgadzam się z kolegą z Kielc.
        Dodatkowe info, to jeśli masz silnik benzynowy, to wymiana oleju i filterka co 60kkm.
        W dieslach co 90kkm - czyli przy wymianie rozrządu robota z haldexem
        To wiem z serwisów VW i Skody, bo dzwoniłem i do jednych i do drugich, żeby to skonfrontować.
        Filterek odkręcisz kluczem bodajże 50 (jeśli się pomyliłem proszę o poprawienie) kupionym w serwisie za coś około 150-180 PLN, więc i tak się opłaca mieć swój klucz, bo mi powiedzieli, że robocizna to około 250-300 PLN (plus oczywiście części) i jeszcze trzeba się umawiać z dwutygodniowym wyprzedzeniem.
        Pozdrawiam
        Nie ma to jak stary poczciwy, ekonomiczny i pancerny TDI na VP37. Precz z PD i CR !!!

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

A od kiedy to jakas roznica czy haldexa pedzi benzyna czy diesel. Czym to ma byc spowodowane. To tak, jakby w DSG w benzynie olej zmianial sie inaczej niz dieslu - jakas glupota.

Moze te serwisy nie mialy wiedzy w tym temacie i jedni mowia ze po 60, a inni ze po 90kkm stad takie tezy

Wymiana oleju PDF

A wiec wymiana oleju co 30kkm, a wymiana oleju z filtrem co 60kkm - trzymajmy sie wytycznych VAG-a a nie wytycznych serwisow, dla ktorych wymiana oleju w silniku jest wyzwaniem :evil:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Wendetta
            Drive
            • 2010
            • 46

Witam
            Panowie to jak w koncu jest z ta wymiana oleju co ile 30, 40, 60 tys bo z takimi opiniami sie spotkalem.
            Pytam bo mnie tez to czeka.

Komentarz

• marbab
              RS
              • 2009
              • 4713
              • Fiat
              • BMM 2.0 TDI 140 KM

W O2 wymiana oleju i filtra co 60 kkm (dane z ASO). W O1 slyszalem od jednego uzytkownika ze co 30 kkm nie wiem ile w tym prawdy. Ja u siebie wymienialem pare miesiecy temu i widzialem caly proces, ktory roznil sie troche od tego z PDF. Olej ORI w 1l butelce przelany do specjalnej strzykawy ktora byl wtlaczany.
              Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
              Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• WojtekSz
                Ambiente
                • 2009
                • 159

Ostatnio strasznie zagoniony jestem, a na liczniku właśnie pojawiło się 60 tyś. km., czas na wymianę oleju w haldexie. Dziś okazało się, że w przyszłym tygodniu wypada mi jakaś trasa i prawdopodobnie przeholuję przebieg o jakieś 1200 km. Jak myślicie, stawać na głowie i wymieniać olej już :?: Czy na spokojnie po powrocie wymienić olej :?: Czy te 1200 km więcej może zaszkodzić haldexowi :?:
                Poradźcie proszę :!:

pozdr
                SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• slavi
                  Rider
                  • 2004
                  • 422

Zamieszczone przez Maicroft
                  A od kiedy to jakas roznica czy haldexa pedzi benzyna czy diesel. Czym to ma byc spowodowane. To tak, jakby w DSG w benzynie olej zmianial sie inaczej niz dieslu - jakas glupota.
                  Poza przełożeniami różnic nie ma

Komentarz

• marbab
                    RS
                    • 2009
                    • 4713
                    • Fiat
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

WojtekSz, spokojnie mozesz jezdzic nawet do 70000
                    Marek

Komentarz

• WojtekSz
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 159

marbab

No to podniosłeś mnie na duchu bo ja strasznie terminowy jestem :wink:
                      Dzięki za poradę:!:

pozdr
                      SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• oculus
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 228

Ostatnio kolega miał problem z Haldexem. Auto dostawało wibracji przy ok. 120km/h. Cała buda się telepała. Po dłuższym dochodzeniu w ASO okazało się że to jakiś stabilizator drgań czy jakoś tak. Jest zamontowany w okolicach Haldexa. Koszt wymiany ok. 1000zł w ASO. Podobno dobrze jest przesmarować ten element przy przeglądzie, bo potrafi się zapiec i wtedy z auta robi się wibrator, szczególnie jeśli ktoś często jeździ autem po błotnistych drogach.
                        Chociaż prawdopodobnie to pierwszy taki przypadek w scoucie w Polsce, także nie musimy chyba za bardzo się przejmować.
                        Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• marbab
                          RS
                          • 2009
                          • 4713
                          • Fiat
                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

oculus, masz w swoim Scoucie BKD bez DPF :?:
                          Marek

Komentarz

• oculus
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 228

Z PDF. Jak mi się uda to poprawię. Nie jestem mocny w tych skrótach.

Komentarz

• tomula
                              Classic
                              • 2010
                              • 12

Panowie..pomocy!!! czy ktoś z was zmieniał już olej w haldexie? Nurtuje mnie problem -mianowicie czy trzeba wykręcać podporę( zaznaczoną na zdjęciu powyżej jako nr 2)? I kolejny problem- czy jak odkręcę filtr to on zechce wyjść? Bo jak na moje oko jest tam w octavi I strzsznie mało miejsca! Pomóżcie jak już ktoś to robił!! :roll: A tak przy okazji to olej w tylnym moście też wymienić przy okazji czy się go nie wymienia????
                              4x4 "vozidlo" na medal, 7.5l/100km

Komentarz

• rOBERTO795
                                RS
                                • 2009
                                • 3465
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: Haldex - wymiana oleju

Zamieszczone przez Bratek
                                Witam
                                Czy ktoś może orientuje się jaki olej powinien być do sprzęgła Haldex i ile trzeba do niego oleju :?: .
                                Jeżeli ktoś wymieniał już olej w Haldexie to prosiłbym bym o podpowiedź czy można to zrobić samemu czy trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia i czy jescze coś przy okazji wymiany oleju i filtra trzeba zrobić???? :?:
                                Pozdrawiam
                                Powinieneś spokojnie wymienić samemu
                                Olej wymienia sie co 30 tyś km, filtr co 60 tyś. 1 tuba starcza na 1 wymianę -troszke nawet zostaje. Pozdrawiam
                                OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• tomula
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 12

Re: Haldex - wymiana oleju

Zamieszczone przez rOBERTO795
                                  Zamieszczone przez Bratek
                                  Witam
                                  Pozdrawiam
                                  Powinieneś spokojnie wymienić samemu
                                  Olej wymienia sie co 30 tyś km, filtr co 60 tyś. 1 tuba starcza na 1 wymianę -troszke nawet zostaje. Pozdrawiam

dzięki za szybką interwencję. Ale chodzi mi o to czy trzeba odkręcić to poduszkę co wygląda jak "C" z kółkami na końcach i czy do filtra nie trzeba wyciągać czasem całejj główki???
                                  4x4 "vozidlo" na medal, 7.5l/100km

Komentarz

• fazol1
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 7

Witam wszystkich frumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum. Mam Octavie od 3 miesiecy i byłem dzisiej w serwisie Skody po to zeby wymienic olej i filtr w haldexie i tu niespodzianka bo dowiedziałem sie ze w moim haldexie nie wymienia sie filtra. byłem tym zaskoczony.
                                    Podjechałem do innego serwisu i panowie stwierdzili po nr VIN ze w moim haldexie wymienia sie filtr. I komu tu wierzyc. Moze ktos z Was miał taki przypadek i wie cos na ten temat. Z gory dzieki za wszelkie info.

Komentarz

• Jacek G
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 87

[quote="fazol1"]

Jeśli masz BKC i skodę 4x4 z około 2005-2006 roku to musisz filtr i olej wymieniać.
                                      Mam taką samą to wiem ]

Pzodrawiam
                                      Jacek
                                      Mam, jeżdżę, cieszę sie (-:
                                      Zmiana na 1.4 TSI 140 HP.
                                      Niestety ta nowa to nie jest 4x4 ...

Komentarz

• mario1976
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 1

Witam wszystkich.jesli chodzi o wymiane filtra w sprzegle HALDEX to trzeba miec specjany klucz o nr.T10066 oto link do tego klucza (bez niego ani rusz.aha i nie trzeba nic demontowc zadnej podpory ani niczego innego tylko klucz musisz zdobyc i po sprawie) a filtr trzeba wymienic co 60000km a olej natomiast wymienia sie co 30000km (oleju w sprzeglo wchodzi 275ml) jesli nie bylo nic wymieniane to trzeba wymienic oczywiscie kpl. oto link do orginalu(koszt filtru wraz z olejem 275ml to okolo 210zl) http://allegro.pl/filtr-oleju-i-olej...204244202.html (jesli chodzi o ten olej orginalny do HALDEXU G052 to jest to SAE75W90 syntetyk np.SHELL) natomiast do tylnego mostu, przekladni wchodzi okolo 1L oleju SAE75W90 syntetyk np.SHELL koszt za 1L to 43zl.(ja taki wlalem i jest ok) a jesli chodzi o skrzynie biegow wraz z przekladnia to wchodzi tam okolo 2.5L rowniez SAE75W90 syntetyk np.SHELL (rowniez taki wlalem i jest ok.a nawet plynniej chodzi skrzynia) a jezeli chodzi o czas wymiany w skrzyni biegow to nie jest to nigdzie opisane co ile tys.km lub co jaki czas trzeba wymienic ale ja majac juz przejechane ponad 210000km postanowilem wymienic i juz.Pozdrawiam wszystkich i powodzenia.

[ Dodano: Sob 28 Sie, 10 11:40 ]
                                        klucz do filtra HALDEX-to jest link do tego klucza HALDEX nr.T10066 oto strona http://narzedzia-warsztat.istore.pl/...l?partner=3325

Komentarz

• fazol1
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 7

Mario 1976 w poscie ktory zamiesciłes opisujesz wymiane oleju w HALDEXie 1-pierwszej generacji. Ja mam Octavie II i tam to troche inaczej wygląda. W moim rejonie wymiana oleju w HALDEXie jest dość kosztowna. Podam ceny z trzech serwisów do ktorych dzwoniłem. SKODA-KORCZYK Bielsko-B. 500zl, INTER-WELM Bielsko-B. 400zl i Autoset Trinec w czechach bo do nich mam najbliżej 350zl. Ostatecznie byłem w tym Trincu i dali du.. bo wymienili mi tylko olej twierdząc ze w tym modelu sprzęgła filtra sie nie wymienia. Wg. mnie po prostu nie mieli na magazynie i jakos chcieli wyjsc z tego z twarzą. Aha oleju weszło 0.75L widziałem jak wlewał. To był olej do HALDEXa G 055175A2.Pozdrawiam wszystkich miłosników 4X4.

Komentarz

• marbab
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4713
                                            • Fiat
                                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

fazol1, w O2 wymienia sie olej i filtr co 60kkm, takie sa przynajmniej zalecenia. Ja u siebie wymienialem rowniez filtr. Oleju weszlo tez ok 1l.
                                            Marek

Komentarz

• oculus
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 228

Ostatnio orientowałem się z nieautoryzowanym serwisie jaka jest cena wymiany rozrządu, oleju w Haldexie i oleju w silniku z filtrami. Do miejscowych serwisów autoryzowanych jakoś straciłem zaufanie po paru latach korzystania. Poprosili mnie o nr VIN. Po jakimś czasie oddzwonili i podali cenę. Zdziwiło mnie tylko, że do Haldexa są dwa rodzaje oleju. O ile dobrze pamiętam jeden do pompy, drugi do sprzęgła. Każdego rodzaju po niecałym litrze. Do tego podobno w haldexie IV generacji nie ma filtra oleju. W necie nic konkretnego o tym nie mogę znaleźć.

Komentarz

• kower
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 54
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Mam pierwszego Haldexa. Z tego co pamiętam to tylko jeden olej był wymieniany (+ filtr). Za wszystko w ASO wyszło chyba 300zł - jak chcesz mogę poszukać fakturki.
                                                W oczekiwaniu na 2.0 tsi w O3 scout...

Komentarz

• oculus
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 228

Nie ma potrzeby. Dzięki. Jakoś dam sobie radę

Komentarz

Pracuję...