[O2] W jakim aucie z grupy VW wystepuje taki włacznik swiate
Pytanie jak w temacie. Maru 123 ma ten włcznik od passata cc ale szukam takowego na allegro i nic sie nie trafia. Wiec moze jeszcze od innego autka by to pasowało.
tdi122, ten co podałeś ma tylko 3 pozycje, a poszukiwany jest z 4. piotrek_os, wystarczy przełożyć przełącznik, żeby światła się włączały jak jest ciemno (jak się ma czujnik światła) czy trzeba ciągnąć dodatkowy kabel? Z tego co widziałem to standardowy włącznik ma 9 pinów i jeden jest nieobsadzony. Ten włącznik z AUTO nie ma czasem 10 pinów i dodatkowy kabelek trzeba ciągnąć?
piotrek_os, no chyba tak. Jest przy zamawianiu opcja coming-home leaving-home to i wtedy jest też taki przełącznik. Mylę się? Podjadę jutro do ASO i zapytam...
[ Dodano: Nie 20 Wrz, 09 22:34 ]
Mam rację, bo kolega Kapuhy pisał tak:
Zamieszczone przez Kapuhy
na wyłączniku świateł jest specjalna pozycja (u mnie taki rysunek reflektora i tunelu), w położeniu której działa czujnik.
Mam włączoną opcję świateł do jazdy dziennej w wersji amerykańskiej więc czujnik przełącza między normalnym oświetleniem (ze światłami postojowymi, zegarami itp) a wyłącznie światłami mijania (u mnie jeszcze przyciemnione do 60%) plus oznaczenie włączonych świateł na zegarach/desce rozdzielczej.
Z tego co z Markiem pisałem jezeli sie nie ma czujnika to "auto" tez działa. W chwili odpalenia auta światełka sie zapalaja. Cos takiego jak skandynawski - tylko ze lepszy bo w kazdej chwili mozna swiatła wyłaczyc a nie tylko na pozycyjne ew.
[ Dodano: Pon 21 Wrz, 09 08:32 ]
Moze sie mylse ale jak nie ma czujnika....to przełcznik to moze traktuje jakby był "sygnał" do zapalenia świateł. Wiec dlatego go mozna wykorzystac do aut bez czujnika.
AdamB, aaaa widzisz to cenna uwaga czyli przekrecasz motor zapala sie i swiatla sie zapalaja tak? bo tak jak mowisz przy skandynawskim przekrecasz i odrazu sie pala...
andriu21tg, u siebie mam tak, że po włączeniu stacyjki do pozycji gdzie świecą się kontrolki to i zaświecają mi się światła. Ale z chęcią bym zmienił na taki układ, że światła się zapalają po uruchomieniu silnika.
Dlatego ja zmieniłem na tryb amerykański., Światła zapalają się jak spuścisz ręczny. Wadą jest to, że świecą tylko przednie światła i trzeba pamiętać, żeby w nocy je włączać. Ale znalazłem na to rozwiązanie i uruchomiłem sobie z komputera coming/leaving home. Teraz przy przełączniku na światłach włączonych, światła mi się zaświecają tak jak przy skandynawskim, ale mogę je wyłączyć przekręcając przełącznik w pozycję 0 i zaciągając ręczny. Po zgaszeniu silnika światła mijania i światła postojowe wyłączają się po czasie ustawionych z Maxi-Dota (po zakodowaniu pojawiło się dodatkowe menu).
Co do czujnika światła to jednak ten przełącznik z AUTO nie spełnia moich oczekiwań, bo już się dowiedziałem, że ma 10pinów, a ja mam obsadzonych 9, czyli będzie mi brakowało tego jednego kabelka i mimo, że mam czujnik światła to nie będzie on spełniał swojej funkcji.
włącznik jest w nowym polo , pasku cc, scirocco. nr podam jak znajdę chwilę. widoczna szparka jest- w górnej części. światłą w pozycji auto zapalają się z chwilą włączenia zapłonu. wszystko pasuje p&p bez żadnego lutowania vagowania itd.
Komentarz