[O2] Demontaż szyby zegarów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diegooo
    Classic
    • 2010
    • 7

Mój typ to 10 - miałem takie bez loga. Kupiłem w sklepie nie na Allegro.
    Ode mnie też kiedyś latem w nocy pożyczyli. Najśmieszniejsze, że słyszałem jak zdejmowali, ale nie chciało mi się wstać.
    Diegooo
  • Skowron
    Drive
    • 2008
    • 92

W tym roku podczas wakacji w Chorwacji od wysokiej temperatury popękała mi szyba od zegarów. nie przeszkadzało by mi to bo pęknięcia ułożyły się wzdłuż dolnej krawędzi ale podczas dzisiejszego mycia wnętrza zauważyłem że szyba od wewnątrz zaczyna parować. Wydaje mi się to trochę dziwne bo przecież normalnie niepopękana szyba też nie jest szczelna bo w miejscu gdzie przechodzi przez nią przycisk do kasowania dziennego przebiegu jest szczelina. W każdym razie wolę uniknąć sytuacji jaką miałem kiedyś w oplu astrze, gdzie zaczęła mi się łuszczyć farba na tarczach.
    pytanie jest następujące:
    czy da się wyjąć samą szybę (a sądzę że raczej się nie da), a jeżeli nie to jak wyjąć zegary tak żeby nic nie popsuć? drugie pytanie to skąd wziąć taką szybę? na allegro bywają całe zegary i nikt nie chce odstąpić samej szyby. ciekawe ile takie coś w ASO stoi...
    A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

możesz spróbować kupić zegary od anglika to chyba będzie najtańsze

wyjmowanie zegarów bywa dość trudne-przypadkowo mozna uszkodzic szybkę
      wymaga ściągnięcia listwy ozdobnej (po lewej stronie-przy przełączniku świateł), odkręcenia 2 torxów u podstawy zegarów, zdjęcia osłony górnej kierownicy i 2 cienkich zagietych drutów aby podważając od góry wyciągnąć zegary ku sobie
      kupa zabawy-poproś kogoś kto to robił :szeroki_usmiech
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Skowron
        czy da się wyjąć samą szybę
        raczej z tego co już parę razy widziałem z innych aut, to te szybki są przyklejane i raczej ciężko będzie je oderwać.

Komentarz

• Skowron
          Drive
          • 2008
          • 92

Zamieszczone przez piotrek_gdy
          możesz spróbować kupić zegary od anglika
          a czy zegary od anglika są takie same?chodzi mi o to że z tego co już się zorientowałem to szyba nie jest szybą tylko połówką zegarów łącznie z dziurami na śruby (chyba że się mylę) tak więc jeżeli coś tu jest asymetryczne czyli w wersji angielskiej przerzucone na drugą stronę to do europejczyka nie wejdzie.

Zamieszczone przez piotrek_gdy
          kupa zabawy-poproś kogoś kto to robił
          robiłem to kilka razy tylko w astrze z 91 roku bo miałem fantazję zmiany koloru podświetlenia zwykłymi diodami co było głupim pomysłem :P

Zamieszczone przez ufo
          są przyklejane
          szybka zazwyczaj jest na zatrzaskach, ale z tego co się orientowałem to w OII szyba z tym czarnym plasikiem który jest między tarczami zegarów stanowi całość...ale niech tam też można to wymienić
          A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zadnych drucikow do wyciagania.

Wyjmuje sie schowek na srodku zajmuje to 10 sekund, a potem popycha od tylu licznik. Nastepnie sa dwa torxy do odkrecenia i trzeba poodczepiac takie zatrzaski.

Generalnie wyjecie tej szybki zajmuje max 5 mint :twisted:

A co do szybki, to tylko allegro i szukac najtanszego licznika, chyba ze ktos Ci sprzeda sama szybke, a licznik i tak mu sie przeciez sprzeda predzej czy pozniej, jak ma zepsuty.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• terre
              Ambiente
              • 2010
              • 128

Właśnie mam ten sam problem że brakuje mi kawałka w sumie dużego tej szybki. Widzę że nie ma jakoś fajnie na forum opisane jak zabrać się za wyciągnięcie licznika wiec raczej będę musiał komuś oddać samochód żeby mi to zrobił.

Komentarz

Pracuję...