[OI] Klocki i tarcze hamulcowe do 1.6 AKL

Zwiń
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • INSTAL ZGIERZ
    Classic
    • 2010
    • 19

Dwa w jednym :diabelski_usmiech

Sławek Szumski
  • Viniu
    Rider
    • 2008
    • 517

Witam.

Zbliża się nieubłaganie czas wymiany klocków i tarcz hamulcowych w mojej OI 1.6 AKL. Oczywiście przejrzałem tematy dotyczące tego zagadnienia, przejrzałem ofertę skoczaczesci.pl ofertę intercarsu, i troche zgłupiałem. Chodzi mi o klocki z czujnikiem zużycia. Co daje i jak działa czujnik zużycia ?? Czy moja Octa powinna mieć jakąś dodatkową kontrolkę ?? Jak to zadziała i czy jest sens inwestowania w taki bajer ?? Druga rzecz to średnica tarczy. Wg katalogu Intercarsu, do mojego modelu pasują zarówno 256mm jak i 232 oraz jakieś pełne i wentylowane...

Szczerze mówiąc to już zgłupiałem, a w związku z tym, że ja humanista jestem i znać to ja się znam, ale na historii i administracji, to tematyka warsztatu mechanicznego jest dla mnie czarną magią ops:

Może zatem mógłbym liczyć na podpowiedź jaki konkretny model tarczy i klocka kupić ?? Taki raczej tańszy niż droższy.. jak dla emeryta (bo taki mam styl jazdy )

Liczę na wyrozumiałość i pomoc
    Pozdrawiam

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Viniu, tarcza 256mm wentylowana na przód i 232mm pełna ( niewentylowana ) na tył. Co do czujnika to pewnie zależy od wersji wyposażenia/roku produkcji. Trzeba by zobaczyć czy jest przewód przy przednim ( chyba lewym ) kole ( nie pomyl z przewodem od czujnika ABS-u jeśli go masz ). Jeśli masz przewód to kup klocki z czujnikiem ( różnica z i bez czujnika jest chyba minimalna )...

Co do tańszego modelu to sprawdź ceny tarcz firmy Mikoda, podobno są całkiem niezłe w stosunku do swojej ceny...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• rss
        L&K
        • 2009
        • 1098

upewniej sie ze z tylu nie masz czasem bebnow, bo zostaniesz z tymi tylnymi tarczami ...
        przednie to wentylowane 256mm.
        ma stronie ATM - Mikoda jest rozpiska co i jak. do w miare spokojnej jazdy beda OK.
        jesli chodzi o klocki to tanie i przyzwoite sa FOMAR (polskie, z duzej fabryki), ale nei wiem czy sa wersje z czujnikami. nieco drozsze beda TRW.

jesli chodzi o czujnik to zalezy z ktorego roku masz auto i w jakiej wersji, ale nawet jak zalozysz klocki bez czujnika (do wersji z czujnikiem) to bedzie Ci sie swiecic lampka.
        mozna z tym jezdzic, ale warto pamietac zeby czasem do klockow zajrzec.
        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Viniu
          Rider
          • 2008
          • 517

Obawiam się, że czujnika nie mam. Moja Octa to GLXi z 2000r. (sprzed liftu) z najuboższym możliwym wyposażeniem: 1 airbag i ABS, szyby na korbki i inne udogodnienia :P . A z tyłu mam bębny, więc moje pytanie dotyczyło oczywiście przedniej osi
          Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...