[OI] Klocki i tarcze hamulcowe do 1.6 AKL
Zwiń
X
-
[OI] Klocki i tarcze hamulcowe do 1.6 AKL
Witam.
Zbliża się nieubłaganie czas wymiany klocków i tarcz hamulcowych w mojej OI 1.6 AKL. Oczywiście przejrzałem tematy dotyczące tego zagadnienia, przejrzałem ofertę skoczaczesci.pl ofertę intercarsu, i troche zgłupiałem. Chodzi mi o klocki z czujnikiem zużycia. Co daje i jak działa czujnik zużycia ?? Czy moja Octa powinna mieć jakąś dodatkową kontrolkę ?? Jak to zadziała i czy jest sens inwestowania w taki bajer ?? Druga rzecz to średnica tarczy. Wg katalogu Intercarsu, do mojego modelu pasują zarówno 256mm jak i 232 oraz jakieś pełne i wentylowane...
Szczerze mówiąc to już zgłupiałem, a w związku z tym, że ja humanista jestem i znać to ja się znam, ale na historii i administracji, to tematyka warsztatu mechanicznego jest dla mnie czarną magiąops:
Może zatem mógłbym liczyć na podpowiedź jaki konkretny model tarczy i klocka kupić ?? Taki raczej tańszy niż droższy.. jak dla emeryta (bo taki mam styl jazdy)
Liczę na wyrozumiałość i pomoc
-
-
Viniu, tarcza 256mm wentylowana na przód i 232mm pełna ( niewentylowana ) na tył. Co do czujnika to pewnie zależy od wersji wyposażenia/roku produkcji. Trzeba by zobaczyć czy jest przewód przy przednim ( chyba lewym ) kole ( nie pomyl z przewodem od czujnika ABS-u jeśli go masz ). Jeśli masz przewód to kup klocki z czujnikiem ( różnica z i bez czujnika jest chyba minimalna )...
Co do tańszego modelu to sprawdź ceny tarcz firmy Mikoda, podobno są całkiem niezłe w stosunku do swojej ceny...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
upewniej sie ze z tylu nie masz czasem bebnow, bo zostaniesz z tymi tylnymi tarczami ...
przednie to wentylowane 256mm.
ma stronie ATM - Mikoda jest rozpiska co i jak. do w miare spokojnej jazdy beda OK.
jesli chodzi o klocki to tanie i przyzwoite sa FOMAR (polskie, z duzej fabryki), ale nei wiem czy sa wersje z czujnikami. nieco drozsze beda TRW.
jesli chodzi o czujnik to zalezy z ktorego roku masz auto i w jakiej wersji, ale nawet jak zalozysz klocki bez czujnika (do wersji z czujnikiem) to bedzie Ci sie swiecic lampka.
mozna z tym jezdzic, ale warto pamietac zeby czasem do klockow zajrzec.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
Komentarz