Olej w skrzyni biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wolas
    Rider
    • 2011
    • 290

moge wlać Mobila 75W90?

Komentarz

• leonn
      RS
      • 2011
      • 2729
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wolas
      moge wlać Mobila 75W90?
      Czytałem na innym forum, że ten mobil to nie najlepszy pomysł. Podobno w fabryce VW na pierwszy montaż zalewają FUCHS TITAN SINTOFLUID FE 75W.

Komentarz

• aronus
        Rider
        • 2008
        • 643
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tylko, że ten Fuchs jest tańszy od orginalnego oleju vw tylko o 5-10 zł na litrze. Ja kupiłem olej w ASO za 54 zł za litr. Sprzedali mi G052512A2. Mam przejechane 140 kkm i może bym oleju nie wymienił, ale w czasie ostatnich ataków zimy zamarzł mi wsteczny, także dla spokoju sumienia wymieniłem. Stary olej jakoś tragicznie nie wyglądał, ale był znacznie ciemniejszy od nowego. W moim odczuciu praca skrzynii też się poprawiła.

Komentarz

• PajonkTHC
          Classic
          • 2013
          • 41

moze zrobie reklame ale dla zainteresowanych oryginalnymi produktami vw skody audi co chodzi o oleje do skrzyni to na www.skrzynie.com.pl dobiorą wam właściwy olej. Znam sie na pewnych rzeczach i osobiscie doradzam jego wymianę oczywiscie najlepiej kupic olej w aso choć czasem wątpię w ich kompetencje...

Czytałem na innym forum, że ten mobil to nie najlepszy pomysł. Podobno w fabryce VW na pierwszy montaż zalewają FUCHS TITAN SINTOFLUID FE 75W.
          zalezy jaka skrzynia jaki rok produkcji itp. pozatym nie wolno mieszać oleju i skrzynia powinna być cały czas eksploatowana na jednym oleju chyba ze mamy pewność iż mozemy mieszać olej z soba i ze lejemy olej lepszej jakości od poprzedniego
          Octavia I 2005 1,6 102KM

Komentarz

• PieTrzaK
            L&K
            • 2009
            • 1323
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez PajonkTHC
            czywiscie najlepiej kupic olej w aso
            Bez przesady, olej silnikowy też w ASO kupujecie? :lol: Ja co prawda wymieniałem w Lanku na Mobila (i nie narzekam), ale paru znajomych chwaliło ELFa.

Komentarz

• PajonkTHC
              Classic
              • 2013
              • 41

Zamieszczone przez PieTrzaK
              czywiscie najlepiej kupic olej w aso
              Bez przesady, olej silnikowy też w ASO kupujecie?
              Kolego do aso udam się w ostateczności ponieważ są drodzy i to są partacze jak mozna wymianiac olej i filtry 4 godziny skoro ja w garazu robie to góra 30 minut?? pozatym ceny oryginalnych części są w ASO o wiele droższe niż te oryginalne tylko w sklepie
              Octavia I 2005 1,6 102KM

Komentarz

• leonn
                RS
                • 2011
                • 2729
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

pozatym nie wolno mieszać oleju i skrzynia powinna być cały czas eksploatowana na jednym oleju
                Jak w ASO czy innym warsztacie Ci doleja oleju do skrzyni nawet tego ori to skad wiadomo co było zalane w fabryce? Dzisiejsze oleje można ze soba mieszać i nic sie nie stanie. Mity jakieś, że oleji nie można mieszać, tym bardziej jesli mówimy o dolewce w niewielkich ilościach.
                oczywiscie najlepiej kupic olej w aso
                VW ani Skoda nie robi oleju, ktoś dla nich te oleje produkuje. Bardzo prawdopodobne że w tej butelce z ASO jest Fuchs albo Pentosin :wink:

Jesli olej w skrzyni ma być wymieniny to najlepiej na ori ASO, albo FUCHS TITAN SINTOFLUID FE 75W, albo Liqui Moly Hochleistungs-Getriebeöl GL 4+ 75W-90

Komentarz

• PajonkTHC
                  Classic
                  • 2013
                  • 41

Zamieszczone przez leonn
                  Dzisiejsze oleje można ze soba mieszać i nic sie nie stanie. Mity jakieś, że oleji nie można mieszać, tym bardziej jesli mówimy o dolewce w niewielkich ilościach.
                  kolego zrób eksperyment zmieszaj sobie olej smarujacy ten z skrzyni z olejem z silnika na 99% sie spieni dlatego trzeba uwazać czego się dolewa. poza tym oleje hydrauliczne (typowe dla układów hydraulicznych ) nie wszystkie są z soba mieszalne :twisted:

Zamieszczone przez leonn
                  Jesli olej w skrzyni ma być wymieniny to najlepiej na ori ASO, albo FUCHS TITAN SINTOFLUID FE 75W, albo Liqui Moly Hochleistungs-Getriebeöl GL 4+ 75W-90
                  oczywiście zgadzam sie ze ori aso to fuchs albo mobil albo coś tego typu tylko chodzi o to ze kupująć olej ori pod szyldem skody mamy niejako gwarancje jakości [/quote]
                  Octavia I 2005 1,6 102KM

Komentarz

• zepter00
                    RS
                    • 2008
                    • 2304

Nie róbcie paranoi... oleje różnych marek o tej samej gęstości i jakości można mieszać ze sobą.
                    Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• leonn
                      RS
                      • 2011
                      • 2729
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

zmieszaj sobie olej smarujacy ten z skrzyni z olejem z silnika na 99% sie spieni dlatego trzeba uwazać czego się dolewa.
                      PajonkTHC wiesz to, bo zrobiłeś sobie już taki eksperyment? Kto dolewa olej przekładniowy do oleju silnikowego? Ludzie to mają fantazję :lol:

[ Dodano: Sob 20 Kwi, 13 12:44 ]
                      Zamieszczone przez zepter00
                      oleje różnych marek o tej samej gęstości i jakości można mieszać ze sobą
                      Oczywiście, że można mieszeć oleje różnych marek o tej samej gęstości. Silnikowy z silnikowym a przekładniowy z przekładniowym, nie inaczej.

Komentarz

• PajonkTHC
                        Classic
                        • 2013
                        • 41

Zamieszczone przez zepter00
                        wiesz to, bo zrobiłeś sobie już taki eksperyment? Kto dolewa olej przekładniowy do oleju silnikowego? Ludzie to mają fantazję :lol:
                        wiem z szkoleń oraz doświadczenia wogóle nie powinno sie mieszać różnych marek olei. wiem to ponieważ pracuje w przemysłowym utrzymaniu ruchu i jeśli jakikolwiek inny olej się doleje to jest problem nawet hydrauliczny jesli sie zmiesza z hydraulicznym innego typu.

i nikt mi nie powie ze jest inaczej bo jestem praktykiem a nie teoretykiem a inna sprawa ze masę ludzi nigdy oleju nie wymieni i skrzynia nie bedzie miała nigdy zadnych nawet najmniejszych problemów.
                        Octavia I 2005 1,6 102KM

Komentarz

• zepter00
                          RS
                          • 2008
                          • 2304

Ludzie.... nauczcie się cytować. Ja nic takiego nie napisałem. :?
                          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• sazad
                            RS
                            • 2008
                            • 1520
                            • Rapid Spaceback (NH1)

Gdzie można znaleźć symbol skrzyni? Mam etkę, ale potrzebuję kodu 3 literowego.
                            Załączone pliki
                            Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• leonn
                              RS
                              • 2011
                              • 2729
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

JLU to kod skrzyni.

Komentarz

• alxxx
                                RS
                                • 2010
                                • 1823
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

sazad, JLU
                                VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• sazad
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1520
                                  • Rapid Spaceback (NH1)

alxxx, Podziękował
                                  Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• Eponimos
                                    Classic
                                    • 2005
                                    • 23

To prawda ze olej tylko sie uzupełnia ale ja wymieniłem przy przebiegu 200KK .Skrzynia zaczeła chodzic jak w pierwszych dniach po kupnie . To samo zrobiłem z olejem silnikowym kazałem wymienic po przejechaniu pierwszych 3kk .Teraz pomimo prawie 400kk silnik jak i skrzynia chodza bezbłednie . Nic nie cieknie a silnik nie bierze oleju. Dla zainteresowanych i podnieconych zachodnimi olejemi powiem ze jezdze na Polskim oleju Orlen Platinum 5W-30 .

Komentarz

• konkon
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 667
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

W zależności od skrzyni zalewano 75W i 75W90, różnica w lepkości- przepaść, dlatego nie są zamienne.
                                      Zwolennicy zastępowania DKZ popularnym jednomasem oraz jeżdżący na wykończonym dwumasie powinni się zainteresować dodatkiem np. WS2 do skrzyń.
                                      Konrad
                                      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                      PerfectServiceBy DGW
                                      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Gregor7
                                        Drive
                                        • 2015
                                        • 96
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Panowie tak wyglądał olej, a w zasadzie szlam u mnie po przejechaniu 100tys. km.

Biegi zaczęły lepiej wchodzić.
                                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...via-by-gregor7

Komentarz

• leonn
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2729
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jaki zalałeś nowy?

Komentarz

• gomar
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 480

Gregor7, kompletnie nie kumam.
                                            W moim 16 letnim B5 przy przebiegu niecałe 300 tyś olej był... Jak nowy praktycznie.
                                            Może troszkę przepalony.
                                            Nie wiem dlaczego niektórzy mają taki olej w skrzyni hm.
                                            SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• toomasz
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 910
                                              • Volkswagen
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Wydaje mi się, że jakość użytych materiałów ma tu znaczenie. W starszych samochodach była lepsza jakość podzespołów co za tym idzie mniejsze zużycie.

W mojej O2 FL 1.4TSI w manualnej skrzyni przy 90tys km poszły łożyska, skrzynia zaczęła huczeć. Kiedyś nie było to do pomyślenia żeby manualna skrzynia tak szybko się posypała..

Komentarz

• koka
                                                Rider
                                                • 2015
                                                • 321
                                                • Seat

Zamieszczone przez toomasz Zobacz wpis
                                                Wydaje mi się, że jakość użytych materiałów ma tu znaczenie. W starszych samochodach była lepsza jakość podzespołów co za tym idzie mniejsze zużycie.
                                                coś w tym jest ...

czy miał ktoś do czynienia z tym olejem :
                                                http://www.eko-oil.pl/db/oferta/1404...0_plg_v_01.pdf
                                                ma niską lepkość w 40st jak na 75W90 i spełnia G50

w sklepie naszego kolegi pojawiło się to :
                                                http://zmienolej.pl/pl/oleje-przekad...ear-s-75w80-1l
                                                http://zmienolej.pl/pl/oleje-przekad...ear-s-75w90-1l

nie ma norm VW ale jest GL-4 i dobra baza a to chyba najważniejsze ...
                                                Ostatnio edytowany przez koka; 38304.
                                                Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• bo86bo
                                                  Rider
                                                  • 2015
                                                  • 316
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Wymieniłem olej w skrzyni... zalany Millers 75w90. W skrzynię weszło mniej więcej 1.5 litra. Jednak nadal haczy zwłaszcza 1, nie raz chodzą bardzo płynnie ale to sporadycznie i jak wbijam 1 to takie "tuummm" słychać. Coś da się wyregulować,zrobić?
                                                  Champ20ns!

Komentarz

• koka
                                                    Rider
                                                    • 2015
                                                    • 321
                                                    • Seat

Zamieszczone przez leonn Zobacz wpis
                                                    Jaki zalałeś nowy?

to może ja się podłączę donoszę, że zlałem LM 75W90 bo miałem już dość mało precyzyjnej zmiany biegów i wyraźnego "krzaczenia" spowodowanego zbyt dużą lepkością. Wlałem to :

http://zmienolej.pl/pl/oleje-przekad...ear-s-75w80-1l

Poprawa zdecydowana - skrzynia pracuje cicho, miękko a zmiana biegów to czysta przyjemność - pozostaje jeszcze poczekać do lata i sprawdzić zachowania w gorących klimatach (lepkość (mm2/s) w 100st.C.....9,5 ) ale to i tak dużo lepiej niż serwisówki i oleje 75W gdzie lepkośc w 100st.C jest w granicach 6. Pewnym minusem jest brak norm VW (jest ZF), ale czy to ma jakieś znaczenie ? GL-4 w końcu jest a to najważniejsze - w każdym razie ja polecam.
                                                    Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

Pracuję...