climatronic w mojej octavce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czesio
    Classic
    • 2006
    • 33

Zamieszczone przez greszczyn
    U mnie też jak płynu jest zbyt mało pojawia się gong i żółte pole z symbolem płynu na wyświetlaczu MAXI-DOT.
    Tak samo u mnie .

Ciekawią mnie dwie rzeczy : ( prze za Off topic)

1. Ile płynu pozostało w zbiorniku ,od momentu zapalenia się kontrolki (na ile psiknięć wystarczy ) ? (jescze nie opróżniłem zbiorniczka do zera , przez ... własnie kontrolkę :? ).
    Wersja elegance wyposazona jest też w spyskiwacze reflektorów , które IMO w ogóle się nie sprawdzają (przynajmniej u mnie ) i wdodatku tylko marnują płyn do spryskiwacza , bo widocznego efektu - czystych reflektorów - jak do tej pory nie zauważyłem .
    Nie wiem, ile zostaje, ale u mnie, gdy dolałem zaraz po zapaleniu kontrolki, weszło ok. 4.5l płynu. Czyli zostawało jeszcze sporo...
    2. Spryskuję szybę ,włączają się wycieraczki , wykonują cztery ruchy , czyszcząc ją w miarę dokładnie i ... po około 4 -5 sekundach jest jeszcze jeden ruch , który wycieraczki wykonują po prawie suchej szybie .

Czemu to ma służyć ? I czy można w jakiś magiczny , vag- owski sposób , przeprogramować pracę wycieraczek . Czy jest to ..., AWYKONALNE ?
    Latem troche mnie to dziwiło , po kiego diabła ,wycieraczki wycierają mi suchą szybę ? Jeszcze jak się stoi ,to zawsze trochę płynu ścieknie w dół po szybie , ale podczas jazdy .... to już nie kumam. Teraz zimą jest fatalnie , bo ten dodatkowy ruch wycieraczek powoduje iż ,to co one zebrały , starły , jest znowu rozmazywane po szybie .I tak w kółko . Ja spryskiwacz , wycieraczki się włączają , szyba czysta i znowu ten bezsensowny "piąty jałowy " ruch .
    Też się temu dziwiłem. Podobno to jest po to (wedle instrukcji), żeby zebrać resztę płynu, który po chwili ocieknie z powrotem. Ponadto w instrukcji jest również napisane, o ile pamiętam, że to, jak pracują wycieraczki zależy od prędkości, z jaką jedzie auto, tzn. inna ilość ruchów jest do 120km/h, a inna po... Będę musiał doczytać, ale tak chyba było napisane, no teraz nie pamiętam...

I co tankowanie , leję płyn do spryskiwacza . :roll bo jescze mam suuppeer wydajne spryskiwacze reflektorów ku ... wa !!! )
    Skoda Octavia 2,0 z gazem sekwencyjnym
    rocznik 2001
    POZDRAWIAM!!!
  • chester121
    L&K
    • 2005
    • 1053

czesc
    wymienilem moja manualna klime na automatyczna i tu do was pytanie
    gdzie i ile ma ona czujnikow?????
    aha i kupilem kody do klimatronika do VW myslalem ze to to samo ale mi nie dzialaja(((
    jak ktos chce to moge wyslac na maial ten poradnik
    clima byla zakladana u dobrego fachowca po przystepnej cenie i dziala ogolnie dobrze ale zawsze chcialem miec ten komputerek w klimie no i teraz mi nie dziala
    mozecie mi jakos pomoc
    z gory dziekuje

Komentarz

• Piotrus
      Rider
      • 2004
      • 524

Re: climatronic w mojej octavce

Zamieszczone przez chester121
      czesc
      wymienilem moja manualna klime na automatyczna i tu do was pytanie
      gdzie i ile ma ona czujnikow?????
      aha i kupilem kody do klimatronika do VW myslalem ze to to samo ale mi nie dzialaja(((
      clima byla zakladana u dobrego fachowca po przystepnej cenie i dziala ogolnie dobrze ale zawsze chcialem miec ten komputerek w klimie no i teraz mi nie dziala
      mozecie mi jakos pomoc
      z gory dziekuje
      Generalnie z widocznych czujników to jest tylko czujnik nasłonecznienia na desce rozdzielczej (w kratce nawiewu na przednią szybę) oraz czujnik w panelu sterującym. Pozostałe czujniki są zamocowane w obudowie dmuchawy i nie są widoczne na zewnątrz.
      Piotruś
      AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Kod do climatronika jest gdzies na forum , albo któryś z użytkowników go ma nie pamietam
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

Pozostałe czujniki są zamocowane w obudowie dmuchawy i nie są widoczne na zewnątrz.
          Piotrus, czy to oznacza , że czujnik też znajduje się w prawej (na przeciwko pasażera) kratce?
          Czy w samej dmuchawie, gdzieś gdzie tego w ogóle nie widać?

Komentarz

• Piotrus
            Rider
            • 2004
            • 524

W samej dmuchawie - jeden z czujników jest we wlocie powietrza (pod filtrem przeciwpyłkowym) a drugi w dolnej części obdowy dmuchawy na wylocie.
            Piotruś
            AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• arci9
              RS
              • 2004
              • 2007

W samej dmuchawie - jeden z czujników jest we wlocie powietrza (pod filtrem przeciwpyłkowym) a drugi w dolnej części obdowy dmuchawy na wylocie.
              OK. Zapytałem się o to, bo jak pisałem w innym poście mam/miałem(?) problemy z dmuchawą a akurat tą kratkę rozbierałem bo mi pękły dwie plastikowe zasłony.... :?

pozdrawiam

Komentarz

• sebo
                Ambiente
                • 2004
                • 201

te kratki nawiewu jak mi pekły to wymienili mi na gwarancji (to chyba obejmuje gwarancja)
                152 KM/342,8 Nm
                ARL, FMIC, dostroił
                Masters Tuning

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Kody sa na tym forum i to takie, ktore pasuja do Octavii i sa za darmo:
                  TDI 205PS

Komentarz

• kodyzak
                    Classic
                    • 2005
                    • 39

clima byla zakladana u dobrego fachowca po przystepnej cenie
                    Po przystępnej cenie czyli ile? Jakiś rząd wielkości?

Komentarz

• Kmab
                      Rider
                      • 2005
                      • 269

Zamieszczone przez sebo
                      te kratki nawiewu jak mi pekły to wymienili mi na gwarancji (to chyba obejmuje gwarancja)
                      Kratkę nawiewu już jedną wymianiałem, a drugą kleiłem. Są tragicznie wykonane. Beznadziejny patent. Nie radzę nikomu zakładać na kratkę żadnych wynalazków zapachowych. Można bardzo łatwo rozwalić kratkę.
                      Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• jacq
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 195

Tak przy okazji tematu kodów jak sie to ma do klimatronika przy OII. Elementy sterowania wyglądają zasadniczo inaczej.
                        Czy istnieje możliwość odczytu podobnych parametrów jak w OI również w OII.
                        Nieźle by było gdyby dwa parametry np. temp oleju i prędkość wyświetlić na obu wyświetlaczach dwustrefowej klimy.
                        Jakieś doświadczenia w temacie ????
                        pzdr
                        OII ambientna sztuka

Komentarz

Witam wszystkich i mam drobne pytanko. W swojej Octavi mam klime manualną. Chciałbym założyć climatronik. Moje pytanie jest takie czy dużo przy tym pracy i jeśli komuś zlece prace to mniej więcej jaki to jest koszt.

Komentarz

• Zibi
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 491

Hello

Rowniez mam klime manualna i rowniez planuje wymienic ja na Climatronic-a.
                            Jak narazie namierzylem jedna firme na allegro:

Koszt wymiany ok 1500 zl brutto (tylko w sezonie zimowym), czas operacji ok 5-6 h.
                            Jak narazie wykonalem tylko jeden krotki telefon, ale jak nie znajde nic blizej to w lutym badz w marcu sie tam wybiore.

Pozdrawiam
                            Zibi

Komentarz

• esjot
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 152

Witam

Mam do sprzedania kpl. Climatronic.
                              Może ktoś jets zainteresowany.

PZdr k
                              Superb - 2 Kombi

Komentarz

• chester121
                                L&K
                                • 2005
                                • 1053

Zamieszczone przez Zibi
                                Hello

Koszt wymiany ok 1500 zl brutto (tylko w sezonie zimowym), czas operacji ok 5-6 h.
                                Jak narazie wykonalem tylko jeden krotki telefon, ale jak nie znajde nic blizej to w lutym badz w marcu sie tam wybiore.

Pozdrawiam
                                Zibi
                                zibi ja u nich tez zakladalem
                                i powiem ci ze tak przyjemnej obsugi to jeszcze na oczy nie widzialem
                                klima chodzi rewelacyjnie montowal to mlody chlopak i na poczatku sie przestraszylem
                                ale teraz mogl by mu oddac octavke bez najmiejszego ryzyka chlopak jest profesjonalista i do tego bardzo uczciwy i cierpliwy
                                a to zadkosc jak na serwisanta(byl nim w VW)
                                jednym slowem polecam a czy daleko???? jajechalem z wroclawia wiec prawie pol polski
                                i nie zaluje!!!!!!

Komentarz

• Zibi
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 491

Zamieszczone przez Zibi
                                  Hello

zibi ja u nich tez zakladalem
                                  i powiem ci ze tak przyjemnej obsugi to jeszcze na oczy nie widzialem
                                  Hello

Mozesz potwierdzic ta cene ?
                                  Warsztat bierze podzespoly od klimy manualnej w rozliczeniu ?
                                  Wystawia fakture ?

Fajnie, ze ktos od nas juz u nich bylo. To o wiele lepsza sprawa jechac przetartym juz szlakiem niz walic te 150 km w ciemno.

Pozdrawiam
                                  Zibi

Komentarz

• chester121
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1053

a wiec tak fakture dostalem 1500zl cena brutto(montaz i napelnienie)
                                    nie biora nic z naszej klimy chociaz chcialem im to sprzedac ale nie udalo mi sie
                                    naprawde warto ja jestem w 100% zadowolony
                                    i szczerze mowiac to jest jedyny jak narazie zaklad gdzie czoje ze mnie nie oszukali :szeroki_usmiech

Komentarz

• mirus
                                      Ambiente
                                      • 2005
                                      • 213

Zamieszczone przez jacq
                                      Tak przy okazji tematu kodów jak sie to ma do klimatronika przy OII. Elementy sterowania wyglądają zasadniczo inaczej.
                                      Czy istnieje możliwość odczytu podobnych parametrów jak w OI również w OII.
                                      Nieźle by było gdyby dwa parametry np. temp oleju i prędkość wyświetlić na obu wyświetlaczach dwustrefowej klimy.
                                      Jakieś doświadczenia w temacie ????
                                      pzdr
                                      Dołączam sie do prośby
                                      Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                                      Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

Pracuję...