Octavia aspiruje do klasy średniej, a wymyślanie takich klas jak niższa średnia dla Octavii jest śmieszne. Ale niestety aspiracja aspiracją, a samochody nasze to niestety kompakty na podwoziu kompaktowego Golfa z niewspółmiernie odstającą d..ą. :P
Jaki silnik do nowej Octavi combi?
Zwiń
X
-
Jaki silnik do nowej Octavi combi?
Witam serdecznie,
Właśnie podjąłem decyzję o zmianie samochodu i padło na nową octavię combi.
No i powstał mały dylemat, a mianowicie jaki silnik wybrać ?
1.9 diesel - jeździłem, ale odczucia mam względne, dość głośny jak na diesla, troszkę przymulały , ale podobno super trwały.
1.8 benzyna właściwości super tylko podobno apetyt na paliwo duzy.
1.6 diesel - nowość, nawet w serwisie go nie widzieli, z opisu wynika że spoko tylko może byc spora niespodzianka
2.0 diesel - nie jeżdziłem ale drogi w zakupie.
Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, może ktoś z Was jeżdzi z w/w silnikiem i ma inne odczucia. Bo pzrcież wszystkie te dane tech. na papierze czesto odbiegają w rzeczywistości od normy i najcenniejsze są wskazówki użytkowników.
Z góry dziękuję
-
-
http://spritmonitor.de/ Poszukaj sobie to bedziesz wiedziec ile srednio pala takie silniki, oprocz tego 1.6 bo to nowosc.
Masz jeszcze do wyboru 1.4TSI przeciez.
Dziwne kryteria, kazdy silnik Ci pasuje, jaki miales kiedys, ile jezdzisz rocznie, chcesz do benzyny wkladac LPG, takie rzeczy trzeba znac, zeby cos podpowiedziec.
Jakis budzet deklarowany, deklarowane wyposazenie, skad wiesz ze cena jaka zaproponowal Ci diler jest juz najlepsza mozliwa cena, roznice spokojnie siegaja 10 tys, miedzy jednym a drugim dilerem :twisted:
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 09:33 ]
rkb, Co Ci nie pasuje 1.6TDI, ze nie dymi, ze bedzie malo palil, ze kosztuje. Taki jest trend, wszyscy liczacy sie w tym segmencie silnik o tej pojemnosci maja od dawna tylko VW czekalo.
Komentarz
-
-
No nie pasuje mi to ze z tego co wiem VW montuje min ten silnik do polowki, ktora jest typowym miejskim dupowozikiem ktorym powinno sie robic krotkie dystanse itp. a te zasrane filtry sprawiaja problemy przy takiej eksploatacji..... chyba ze o czyms nie wiem to niech ktos mnie z bledu wyprowadzi...
Komentarz
-
-
Rzeczywiście założyłem mało precyzyjny wątek:
Jeżdżę dieslem kangoo 1.5 dci 85 KM i jestem jego parametrami zachwycony.
To był mój pierwszy diesel ale tak się w nim zakochałem że gdy szukałem samochodu dla żony nie chciałem już słyszeć o benzynie (elastyczność, spalanie blelble) wszystko na plus no może poza pracą silnika no ale trzeba iść na kompromis , taka technologia.
Padło na Focusa C-Max 1.6 diesel 105KM i jeszcze bardzie zachwyciłem sie właściwościami silnika ropnego.
Teraz nastał czas zmiany i Octawia combi wydaje się najrozsądniejszym (choć sceptycy psioczą że skoda, że ubogi brat VW i takie tam ale mi pasi)
Przyszła pora na jazdę testową 1.9 diesel i ..... rozczarowanie w porównaniu nawet z moim kangurem. No ale podobno nie do zakatowania, wszyscy taksówkarze jeżdżą tylko że ja pewnie nim tyle nie będę jeździł więc to chyba nie jest dla mnie argument , no i ta jego praca.
Druga jazda 1.8 benzyna 160 KM i....super. Tylko od razu mnie przstrzeżono że wir w zbirniku.
1.4 nie jeździłem, choć może powinienem.
Nastawiłem się ogólnie na diesla ale tu nastąpiło rozczrowanie więc pomysł 1.8. choć boję się eksploatacji.
Roczbie planuję jeździć ok. 15-20 tys.
Cena za 1.8 jest raczej górną jaką mogę zaakceptować, w większe kwoty wolałbym się nie pchać. Głupi już jestem
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 09:58 ]
Aha.
Gaz odpada.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Grzechu2Rzeczywiście założyłem mało precyzyjny wątek:
Jeżdżę dieslem kangoo 1.5 dci 85 KM i jestem jego parametrami zachwycony.
To był mój pierwszy diesel ale tak się w nim zakochałem że gdy szukałem samochodu dla żony nie chciałem już słyszeć o benzynie (elastyczność, spalanie blelble) wszystko na plus no może poza pracą silnika no ale trzeba iść na kompromis , taka technologia.
Padło na Focusa C-Max 1.6 diesel 105KM i jeszcze bardzie zachwyciłem sie właściwościami silnika ropnego.
Teraz nastał czas zmiany i Octawia combi wydaje się najrozsądniejszym (choć sceptycy psioczą że skoda, że ubogi brat VW i takie tam ale mi pasi)
Przyszła pora na jazdę testową 1.9 diesel i ..... rozczarowanie w porównaniu nawet z moim kangurem. No ale podobno nie do zakatowania, wszyscy taksówkarze jeżdżą tylko że ja pewnie nim tyle nie będę jeździł więc to chyba nie jest dla mnie argument , no i ta jego praca.
Druga jazda 1.8 benzyna 160 KM i....super. Tylko od razu mnie przstrzeżono że wir w zbirniku.
1.4 nie jeździłem, choć może powinienem.
Nastawiłem się ogólnie na diesla ale tu nastąpiło rozczrowanie więc pomysł 1.8. choć boję się eksploatacji.
Roczbie planuję jeździć ok. 15-20 tys.
Cena za 1.8 jest raczej górną jaką mogę zaakceptować, w większe kwoty wolałbym się nie pchać. Głupi już jestem
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 09:58 ]
Aha.
Gaz odpada.
Odnośnie innych silników. Miałem okazję jeździć kilka razy 2.0 dieslem (auto służbowe), ale ostatnio zdecydowałem się prywatnie zakupić 1.4 tsi. Powiem tak, jazda próbna jaką przeprowadziłem tylko przekonała mnie do tego silnika. Naprawdę dynamiczne auto. Ze spalaniem hmm nie wiem, róznie tutaj użytkownicy piszą.
Moja rada jest taka, weż pod uwagę i ten silnik :wink:
Komentarz
-
-
:szeroki_usmiech oooo to KOLEGA Grzechu2 załozył wątek :lol: ...ilu użytkowników Octavki na OCP tyle zapewne propozycji bedzie, ja mam 1,9 Tdi...i sobie chwalę...ale faktycznie przy przebiegu 15-20 tys/km mozna sie pokusić o 1,4TSI fajny silniczek :P no ale ...dobre 1,9 TDi ..na trasę tez się przyda, ja bym był za tymi dwoma opcjami...no ew 1,6 dieselek... :roll: ...najlepiej podać budżet..wtedy bedzie mozna coś doradzić :PPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daniel.krechbierz 1,9 ja mam go w nowej octavi combi,daje rade jestem zadowolony,zreszta gdzie tu pedzic po naszych dziurawych drogach,a nawet jak juz jest okazja to i nim mozna pocisnac,sprawdzona jednostka,stawiam na 1.9 pozdroPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ja powiem tak:
W myśl panującej "ekomody" i wszechobecnego downsizingu w motoryzacji wybrałbym silnik 1.4 tsi. 122km spokojnie wystarczy do napędzania nie ciężkiej w sumie budy. Nie wiem jak z trwałością tego silnika natomiast po 10 latach (wątpie żebyś tyle nią ganiał)
będziesz miał przejechane max 200kkm. Silnik ten nie ma wielkiego apetytu na paliwo a w niedługim czasie zapowiadane są podwyżki ropy, także nie sądze aby w Twoim przypadku zakup diesla się kalkulował przy rocznych przebiegach w granicach 20kkm. Tą kasę którą dołożysz do silnika diesla możesz przeznaczyć na doposażenie TSI.była: octavia 1.6 AKL jest: A31.8t AGU
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA cena przynajmniej przyzwoita, zglosil sie do Ciebie ktos stad, z oferta na auto :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Grzechu2Zamówiłem 1.8 benzyna. Zobaczymy. Sam jestem ciekaw.
Dziękuję za wszyskie sugestie i porady.AUM sprzedany, sentyment do Was został...
Komentarz
-
Komentarz