naprawdę nie działa :wink:
Pomoc przy wyborze octavi
Zwiń
X
-
Pomoc przy wyborze octavi
Witam z Audi Klubu Polska
Posiadam Audi C4 i postanowiłem zmienić auto na skode Octavie.
Potrzebuje pomocy bo nic nie wiem o tym aucie.
Planuje kupić Octavie I najlepiej kombi lub hatchbacka do 15tys zł.
Miesięcznie przejeżdżam 3,5 do 4 tys km i szukam tańszego w eksploatacji silnika.
Na co zwracać uwagę i jakie są słabe punkty óctavi.
Z góry dziękuje.
Przemek z AKPOctavia 1,8 20V
-
-
Ja bardzo sobie chwalę 1,9 TDI AHF 110KM. Żadnych pompowtrysków i innych drogich cudów.
A słabe punkty? Tak jednym zdaniem, to się niestety nie da odpowiedzieć... Nie, żeby Octavia była jakimś wyjątkowo awaryjnym samochodem, ale i tak jednym zdaniem się nie da. Najlepiej weź sobie 2 tyg. urlopu i przeczytaj całe forum
Komentarz
-
-
skoro chcesz jak najtaniej trzaskac kilometry to silnik TDI bedzie chyba najrozszadniejsza alternatywa, ale do 15.000 moze byc ciezko znalezc rozsadny egzemplarz.
Skoda jest samochodem dosc bezawaryjnym (oczywiscie odliczajac od tego rozne duperele), ma dosc prosta konstrukcje.
jesli zdecydujesz sie na konkterne egzemplarze to pytaj w watku 'czy znacie te oktawie'kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
a od kiedy taki silnik byl skodzie octavii? to jakis przeszczep wedlug mnie...fabrycznie w skodzie wystepuje tylko z turbiną i ma moc 150 km, z tego co wiem ten silnik bez turbo wyslepowal tylko w passacie i audikach (a3,a4)
[ Dodano: Sob 03 Paź, 09 16:17 ]
benzynowce to:
1.4 16v - 75 km,
1.6 8v - 75 lub 102 km,
2.0 8v - 115 km,
1.8t - 150 km lub 180 (w rs)
diesel:
1.9 sdi - 68 km
1.9 tdi - 90,110 lub 130, pozniej tylko 105 km(octavia tour).
Wiem za na rynek czeski bodajze mieli krotko w produkcji cudo 1.4 8v o mocy 60 km....ale nie wiem jak to jezdzilo... chyba w ogole . O innych enginach nie slyszalem..i watpie o ich istnieniu, oczywiscie w octavii I
Komentarz
-
-
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przemek77znalazłem ciekawą 1,8 20V 125km z 98roku co myślicie o tym silniku narazie jest bez gazu ale jak kupie to będę musiał zainstalować gaz - jak ten silnik chodzi na gazie?
- ile te silniki palą?
Sprowadzona z Belgii przez mojego siostrzenca z Belgii, który zna sie na samochodach. Na liczniku miała 180.000km. Zrobiłem 15.km. Jest bardzo żwawa. Miała zainstalowany gaz. Na gazie jeździ wyśmienicie, praktycznie jak na benzynie, rożnica nieodczuwalna. Pali srednio ok. 10-11 l gazu, przy spokojnej, ekonomicznej jeździe.
silniki te stosowane w audi i passatach sa podobno nie do zajechania.
Komentarz
-
-
Miałem 1.8 20V w Audi A4. No praktycznie oprócz dupereli nic się z nim nie działo, zrobiłem na gazie sekw. z 60kkm. Jeździło to sobie tak o. Teraz mam znacznie cięższą konfigurację i 1.8T - nie ma porównania. Jak by Ci sie udało ustrzelić 1.8T to będziesz bardzo zadowolony. Aha i ośka z racji znacznie mniejszej wagi zbiera sie ciut lepiej od 4x4. Jeśli szukasz z gazem to ważne byś założył w dobrym warsztacie, Wtedy jest długa i bezproblemowa jazda. Motory 1.8T na dobrej sekwencji są w zasadzie bezobsługowe. Aha, gaz na wstępie zweryfikuje stan cewek i świec. . Co do spalania motur 1.8 trzeba cisnąć by jechał normalnie więc hajczy 13l średnio gazu. 1.8T mimo że cięższy mi bierze średnio 13l gazu 80% miasto. W 1.8T nie trzeba go kręcić zbytnio by jechał dobrze.
Pozdrawiam kolege z AKP. :szeroki_usmiech*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
Komentarz