cierpliwie przełykamy ślinę czekajać na breloki i klnąć na opieszałość poczty
Ubytek płynu chłodniczego?
Zwiń
X
-
Ubytek płynu chłodniczego?
Witam kolegów i kolezanki jesli sa takowe na forum.
Dzis rano kiedy zapalilem samochod pojawilo mi sie ostrzezenie o problemie z plynem chlodniczym ale po przejechaniu 5 -6 km i ponownym rozruchu ostrzezenie nie pojawilo sie czytam zatem w ksiazce i pisza tam ze to albo za duza temp. plynu albo jego ubytek (raczej ubytek, dolalem ok. 0,5 l).
Moje pytanie do was jest takie dolewalem plynu ze dwa m-ce wstecz ok. 0,5l i juz za malo?
prosze o rade co tez to moze byc i oczywiscie co z tym zrobic ? po odkreceniu korka oleju zauwazylem maslowaty nalot na uszczelce, nie duzo (czyzby uszczelka pod głowica?) dodam ze jakies 4 tys km temu zmienialem, poziom oleju sprawdzony po 45 min postoju auta to minimum na bagnecie. Samochod o ktorym tu mowa to Oktavia z 2001r z silnikiem AVU i przebiegiem 110,800 mil (1km=1,6 mili).
Za wszelkie sugestie i okazana pomoc wielkie dzieki.
wiem ze popelnilem blad i temat jest nie w tym miejscu, poprosze o przeniesienie go do wlasciwego dzialu.Korzystaj z rad mądrzejszych od siebie, zaoszczędzisz czas i pieniądze.
-
-
być może zrobiło się zimno i poziom opadł co jest normalne i nie należy się przejmowac tylko dolac i jeździc dalej (u nas było już 4 stopnie rano) - i to jest znany "problem"
ubytek płynu i masłowaty osad na korku są owszem objawami padniętej uszczelki, ale takie same daje właśnie zimno jeżeli chodzi o płyn i jeżdzenie po mieście na krótkich trasach jeżeli ochodzi o osad.
ja dolałbym płynu i poobserwował co się z nim dzieje i co się dzieje ze spalinami (no ale spaliny to już widać jak jest naprawdę słabo).saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Wszystko dobrze ale u nas (Rep. of Irl.) temperatura wacha sie poniedzy 12 a 14 stopni celsjusza zatem nie jest to znowu az tak strasznie zimno zeby odnotowac takie znikanie plynu, tak mysle, tak czy inaczej wielkie dzieki za szybka reakcje i chec niesienia pomocy.Korzystaj z rad mądrzejszych od siebie, zaoszczędzisz czas i pieniądze.
Komentarz
-
-
Komentarz