[O1] Co sadzicie o takich kołach?? Prosze o odpowiedzi...
Drodzy forumowicze :!:
Posiadam Octavie 1 po lifcie 1.9TDI 90KM 2002r i mam na niej kola 195/65/R15.
Mam mozliwosc zakupic oryginalne alusy skody z oponami o wymiarach 205/55/R16 91V Michelin w bardzo dobrym stanie po 1 sezonie . I tutaj pytania: Czy ten motor nie jest za slaby na te wieksze kola :?: Czy nie wzrosnie bardzo spalanie a predkosc maksymalna i osiagi nie zmniejsza sie drastycznie :?: To tylko 90km w octavii... Prosze o odpowiedzi i z góry dziekuje :!:
Ja w Octavi 1 1.9TDI ALH 90KM jeżdżę na takich kapciach. Mam oryginalne alusy 16" i opony 205/55/R16. Moja Skoda wyszła na takich z fabryki (rozszyfrowałem wlepkę w bagażniku) więc Octa nie moze nie dawać sobie z nimi rady. Oczywiście nie jest to demon szybkości ale na autostradzie Katow- Kraków z górki poszła 200) Spalanie trasa predkość 120-140 km/h 5,8- 6,0 Litra. Miasto w korkach oczywiście więcej.
Zakładaj te kapcie i zbieraj, jak ja, na wirusa) aby zwiększyć moć do 110km i będzie miodzio. Poza tym moim zdaniem jest odczuwalna różnica w przyczepności. Mam drugą Octę z kapciami 195 i tam częściej mam uslizgi np przy hamowaniu. Ale może to też być róźnica w producencie i rodzaju opon oraz hamulcach czy mocy (105 km)
Moment pociągnie mam takie koła u siebie od początku jak kupiłem. Z kolegą testowaliśmy jeden zakręt przy 80km/h ja przejechałem cicho, jego O1 z oponami 195/65 R15 już zaczynały piszczeć :P On ma AGR i spalanie mamy podobne.
Dzieki WIELKIE Koledzy za te odpowiedzi :!: rozwialo to moje wątpliwosci i juz bez zastanowienia biore te kapcie a naprawde warto po okazyjnej cenie :szeroki_usmiech DZIĘKÓWA :!:
Komentarz