Spalanie Octavia II FL 1.8 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wankoed
    Classic
    • 2010
    • 4

ok dzięki za rade, ale jako że na elektronice raczej sie nie znam to mam prośbę jaki konkretnie mam wybrać (chodzi o parametry)podam strone http://www.allegro.pl/listing/search...&change_view=1
    i tam sa podane wersje. I teraz pytanie o wpiecie, to rozumiem ze wpinam sie w przewód plusowy dochodzący do radia? Tylko jak poznac "wejście" i "wyjście" z tego kondesatora?
    Edward
  • taurus
    Classic
    • 2009
    • 5

Pytanko: moja kilkudniowa O II FL 1.8 TSI na krótkich odcinkach w miescie (5-7 km) z rańca i przy normalnej jezdzie, spala (srednio na tym dystansie) miedzy 12 a 15 l/100. To normalne? W trasie (cala A1) chwilowe spalanie osycyluje miedzy 5,5-8 l/100 (spokojne operowanie pedalem gazu, predkosc miedzy 120 a 140 km/h).
    Ambiente

Komentarz

• sol30
      Classic
      • 2008
      • 7

Co prawda popędzam superb z tym silnikiem ,ale spalanie jak najbardziej podobne

Komentarz

• rkb
        RS
        • 2008
        • 2152
        • Rapid Spaceback (NH1)
        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Co prawda mam starsza wersje tego silnika ale spalanie mam podobne jak do pracy jezdze (5 km w jedna strone)
        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez rkb
          Co prawda mam starsza wersje tego silnika ale spalanie mam podobne jak do pracy jezdze (5 km w jedna strone)
          Te silniki chyba mają niewiele ze sobą wspólnego (inna liczba zaworów, bezpośredni wtrysk paliwa), więc nie można o nich mówić "starsza i nowsza" wersja, a tym bardziej porównywać spalania.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

No juz pare razy było wspominane na forum ze spalanie jest bardzo podobne, dlatego sie wypowiedzialem.
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• KiLeRrosS
              Drive
              • 2008
              • 60

Niestety, ale to norma. Krótkie odcinki + miasto = kosmiczne spalanie. Mam ciężką nogę, w mieście do tej pory (14kkm) poniżej 10L nie udało mi się zejść. Na trasie za to obserwuję nienormalne wręcz 5,5 - 6,5 przy 80-90km/h (tempomat) - rozrzut w spalaniu ma co najmniej niebanalny
              W moim chorym przypadku poważnym kosztem jest również konkretne zużycie oleju, czego mam nadzieję kolega uniknie.
              kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• maciejk77
                Drive
                • 2007
                • 88

Re: Spalanie Octavia II FL 1.8 TSI

Zamieszczone przez taurus
                Pytanko: moja kilkudniowa O II FL 1.8 TSI na krótkich odcinkach w miescie (5-7 km) z rańca i przy normalnej jezdzie, spala (srednio na tym dystansie) miedzy 12 a 15 l/100. To normalne? W trasie (cala A1) chwilowe spalanie osycyluje miedzy 5,5-8 l/100 (spokojne operowanie pedalem gazu, predkosc miedzy 120 a 140 km/h).
                dokladnie tak ma byc, te autko tak pali
                Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• Andys
                  Elegance
                  • 2007
                  • 762

Ja mam co prawda tylko 1.4 TSI, ale przy spokojnej jeździe (zmiana biegu 2500-2800, delikatne operowanie pedałem gazu), na dystansach 4-5km, na zimnym silniku mam spalanie średnie w okolicach 12l/100km, potem już szybko maleje, tak że po przejechaniu 10km potrafi spaść do poniżej 10l/100km, no ale Ty masz 1.8 TSI. Co do spalania w trasie, ponieważ auto jest jeszcze niedotarte, jechałem ostatnio 100-120km/h i po trasie 470km spalanie średnie spadło do 6,5l/100km
                  Pozdrawiam,
                  Andys

Komentarz

• Trusek
                    Rider
                    • 2009
                    • 520
                    • Octavia III (5E3)
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Andys
                    Ja mam co prawda tylko 1.4 TSI, ale przy spokojnej jeździe (zmiana biegu 2500-2800, delikatne operowanie pedałem gazu), na dystansach 4-5km, na zimnym silniku mam spalanie średnie w okolicach 12l/100km, potem już szybko maleje, tak że po przejechaniu 10km potrafi spaść do poniżej 10l/100km, no ale Ty masz 1.8 TSI. Co do spalania w trasie, ponieważ auto jest jeszcze niedotarte, jechałem ostatnio 100-120km/h i po trasie 470km spalanie średnie spadło do 6,5l/100km

Ja tez mam CAXA i czystym zbiegiem okolicznosci tez 6km do pracy. Rano na trzech skrzyzowaniach ze swiatlami wyciagam bez zbednego spuszczania sie 8.8l/100km. Staram sie nie jezdzic na luzie, tylko zeby ciagle mial jakies obroty - wtedy troche szybciej sie nagrzeje. Na trasie przy delikatnej jezdzie + - 100km/h pali 6.6l a jak ja poganiam to 7.5l. Srednio od tankownia do tankowania robie (tyle pokazuje komputer) 670km.
                    Mysle ze tragedii nie ma.

A co do spalania 1.8TSI - zanim dostalem moja Okcie to mialem na 5 dni jazde probna 1.8TSI (frajda nie mala). Powiedzmy dobie szczerze ze jej nie oszczedzalem i moje spalanie oscylowalo w przedziele 10 - 12l/100km. Ale to prawda - rano do pracy te 6km to nawet komputer pokazywal 14l/100km, ale i zdazylo sie i 11l/100km. Wszystko w zaleznosci czy dal sie rade rozgrzac czy nie.

Tak wiec czy to 1.4 czy 1.8 TSI jedno jest pewne - musi miec cieplo i bedzie palil rozsadnie. A drugi pewnik - IDZIE ZIMA !!!
                    <<>> MACIEJ <<>>
                    Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• zematis
                      Classic
                      • 2009
                      • 15

U mnie podobnie ze spalaniem, zaraz po zakupie mialem kilka dluzszych podrozy i spalanie na trasie wychodzilo kolo 8,5/100. Natomiast po miescie srednio kolo 12-13, z tym ze poruszam sie na krotkich dystansach...

Wiedzialem ze spalanie bedzie duze, ale frajda z jazdy mi to jakos wynagradza.
                      1,8 TSI DSG

Komentarz

• jose
                        Classic
                        • 2009
                        • 9

Witam
                        U mnie podobnie 1,8 TSI 4x4 na dotarciu , rano na zimnym zaczynna od 49,9 i powoli spada do 12,5 - jazda po mieście z małymi przerwami , ciężko jest zejść poniżej 12 , chociaż czasami się udaje pokonując dłuższe odcinki , jestem tym zawiedziony bo miało być katalogowo 10,8.
                        Jak jechałem testowym Superbem z takim samym silnikem również jazda miejska to udało się zejść na 9,8 , serwis twierdzi , że po dotarciu spalanie się ustabilizuje , pojeżdzimy zobaczymy.
                        Próbuję różnego stylu jazdy ale efekt podobny.
                        Pozdrawiam

Komentarz

• _tm_
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 2333
                          • Superb III (3V3)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez jose
                          Witam
                          U mnie podobnie 1,8 TSI 4x4 na dotarciu , rano na zimnym zaczynna od 49,9 i powoli spada do 12,5 - jazda po mieście z małymi przerwami , ciężko jest zejść poniżej 12 , chociaż czasami się udaje pokonując dłuższe odcinki , jestem tym zawiedziony bo miało być katalogowo 10,8.
                          Jak jechałem testowym Superbem z takim samym silnikem również jazda miejska to udało się zejść na 9,8 , serwis twierdzi , że po dotarciu spalanie się ustabilizuje , pojeżdzimy zobaczymy.
                          Próbuję różnego stylu jazdy ale efekt podobny.
                          Pozdrawiam
                          12 vs. 10,8 ? Lekko ponad litr róznicy ? Czym tu byc zawiedzonym ? Kosmetyczna roznica jak dla mnie.
                          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                          -------------------------------------------------------------------------
                          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• mariuss
                            Drive
                            • 2008
                            • 52

Duze macie te spalanie w mieście :shock:
                            Ja jadąc w stylu eco, z Ząbek do pracy na Grochowską w Wawie, czyli okolo 7km, bez problemu schodzę do 8l/100km.
                            Natomiast jak jeżdzę dynamicznie , nawet jak zdrowo przesadzam .... to mieszczę się i to bez problemu poniżej 11l. Właściwie 10 z małym ułamkiem to już maks...

Wyższe spalanie niż 11l wychodzi mi tylko wtedy gdy pocisnę na zimnym jeszcze silniku, albo na zimnym silniku wjadę w jakiś kosmiczny korek...

Ze spalania w mieście jestem bardzo zadowolony z tego silnika. Gorzej trasa. Co prawda da się tym zejść do około 6l jak się nie przekracza 90km/h i jedzie cały czas jednostajnie. Kiedyś nawet na trasie z Płocka do Wawy komp pokazywał 4,9l jak jechałem 80km/h (odcinek od wyszogrodu do zakroczymia). Generalnie jednak wolę jechać trochę szybciej i przyśpieszać na wyższych obrotach :twisted: i wtedy spalanko w trasie = 8 do 9l a z tego to już nie jestem zadowolony.
                            seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• kotfili
                              Classic
                              • 2009
                              • 22

U mnie w mieście wychodzi 9,0 - 10,0, a na traise 100 km/h tempomat 6,0

Komentarz

• Psycho Dad
                                Rider
                                • 2009
                                • 629

Wszystko zależy od warunków ... ta sama trasa a spalanie od 7.0 do 11,0

Jak ktoś napisał ten silnik nie lubi wolnego rozpędzania.
                                Warto czasami rozpędzić sie szybko i potem utrzymywać prędkość .
                                Warto hamować silnikiem , jeden zjazd z wiaduktu potrafi zbić 1l ze średniej.
                                Płynność jazdy jest kluczem , ale na polskich drogach i kierowcach jest to trudne.

Ja średnią 50/50 mam 8.0-8.4 / 100km ale jak temperatura spadła wiedzę jak jedzie do 9.0
                                Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

no w końcu jakieś inne dane ze spalania 1,8 , bo ja jakoś w te wartości 8 litrów po mieście nie za bardzo mi się chciał wierzyć.. :szeroki_usmiech
                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• grangerh
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 19

Prawda jest taka ze kazdy silnik jak jest niedogrzny to pali wiecej i to bez rozniczy czy to diesel czy benzyna. Ale ja w bajki o niskim spalaniu nie wierze a tym bardziej jak znajomy mi mowi ze wracal z berlina i na autobahnie przy 160-170 diesel spalil mu 4 litry :P Moja 1,8 tsi pali w miescie ok 10.5-10.7 a traska ok 8.

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8038
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez grangerh
                                      na autobahnie przy 160-170 diesel spalil mu 4 litry
                                      Min. 6.3l/100km. Niższe to niech sobie pomiędzy bajki włoży.
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• zematis
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 15

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                        Wszystko zależy od warunków ... ta sama trasa a spalanie od 7.0 do 11,0

Jak ktoś napisał ten silnik nie lubi wolnego rozpędzania.
                                        Warto czasami rozpędzić sie szybko i potem utrzymywać prędkość .
                                        Warto hamować silnikiem , jeden zjazd z wiaduktu potrafi zbić 1l ze średniej.
                                        Płynność jazdy jest kluczem , ale na polskich drogach i kierowcach jest to trudne.

Ja średnią 50/50 mam 8.0-8.4 / 100km ale jak temperatura spadła wiedzę jak jedzie do 9.0
                                        Zgadzam sie, zauwazylem ze jak delikatnie startowalem - to na tym samym odcinku w podobnych warunkach spalanie bylo srednio 16L/100 i wolno spadalo do circa 12 po osiagnieciu celu podrozy. Natomiast jak przycisnalem nieco mocniej pedal gazu (do 80km/h i puszczam gaz) to spalnie od razu stabilizuje sie w okolicach tych 11-12L (naturalnie tu juz nic nie spada :diabelski_usmiech ).

Wydawalo mi sie to nieco dziwne, bo instrukcja mowi ze tryb eco w DSG zalacza sie jak delikatnie operuje sie gazem a praktyka pokazala mi cos zupelnie odwrotnego.
                                        1,8 TSI DSG

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez _tm_
                                          12 vs. 10,8 ? Lekko ponad litr róznicy ? Czym tu byc zawiedzonym ? Kosmetyczna roznica jak dla mnie.
                                          bariera psychologiczna, zawsze to 10 litrów
                                          w praktyce chyba bez znaczenia...
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• maciejk77
                                            Drive
                                            • 2007
                                            • 88

Zamieszczone przez mariuss
                                            Duze macie te spalanie w mieście :shock:
                                            Ja jadąc w stylu eco, z Ząbek do pracy na Grochowską w Wawie, czyli okolo 7km, bez problemu schodzę do 8l/100km.
                                            Nie duze, tylko normalne Zerknij jaka masz srednia predkosc z tej przejazdzki. Napewno nie jest na poziomie 15-20km/h.

Natomiast jak jeżdzę dynamicznie , nawet jak zdrowo przesadzam .... to mieszczę się i to bez problemu poniżej 11l. Właściwie 10 z małym ułamkiem to już maks...
                                            To nie cisniesz Specjalnie zrobilem sobie jazde testowa 1.8tsi (autko z salonu). Samochod rozgrzany wiec zdrowo pocisnalem (pedal w podlodze). Nie bylo specjalnie korkow, no moze troche swiatel. Spalanie 15l, srednia predkosc przejazdu okolo 30km/h.
                                            Nie byl to szok, moja rowniez tak pali.

Wyższe spalanie niż 11l wychodzi mi tylko wtedy gdy pocisnę na zimnym jeszcze silniku, albo na zimnym silniku wjadę w jakiś kosmiczny korek...
                                            Jeszcze mi sie nie zdarzylo zebym wjechal w korek i mial 11l. Pewnie dlatego, ze mi korek sie zaczyna po 1,5km jazdy i defakto konczy sie pod praca

Ze spalania w mieście jestem bardzo zadowolony z tego silnika. Gorzej trasa. Co prawda da się tym zejść do około 6l jak się nie przekracza 90km/h i jedzie cały czas jednostajnie. Kiedyś nawet na trasie z Płocka do Wawy komp pokazywał 4,9l jak jechałem 80km/h (odcinek od wyszogrodu do zakroczymia). Generalnie jednak wolę jechać trochę szybciej i przyśpieszać na wyższych obrotach :twisted: i wtedy spalanko w trasie = 8 do 9l a z tego to już nie jestem zadowolony.
                                            Jak chce sie jezdzisz oszczednie, to trzeba jechac jednostajnie i nie wciskac gazu do oporu
                                            Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

Pracuję...