niech ten kto nie wpadł w tym roku w dziurę rzuci oponą
Oponą i nie tylko rzucają Ci którzy wpadli w dziurę :wink:
Zamieszczone przez szkoda
być może producentom nie miesci się w głowach to co dzieje się np. teraz na naszych drogach i rzeczywiście są one uzytkowane niezgodnie z przeznaczeniem
To gwarancja powinna mieć przypis: Nie dotyczy: Polski, Ukrainy itd. (dawnych krajów bloku wschodniego).
Witam serdecznie!
Kupiłem OI (od kolegi z forum zresztą ) i chciałbym wpakować w nią trochę złotych, więc zwróciłem się do ASO (mają promocję na starsze Skody teraz, a nie mam zaufanego mechanika) o wycenę robót:
- Wymiana klocków i tarcz tył i przód,
- Rozrząd i pompa wody,
- Przegląd po 120 tys.
Oto co dostałem:
Klocki hamulcowe przód
- materiał 217 zł
- robocizna 117zł po rabacie 93,6 zł
Razem 310 zł
Klocki Hamulcowe tył
-materiał 203 zł
-robocizna 117 zł po rabacie 93,6 zł
Razem 296,6 zł
Tarcze przód
-mateteriał 238zł szt
-robocizna 175zł po rabacie 140zł
Razem 616 zł
Tarcze tył
-materiały 144 zł szt
-robocizna 175 zł po rabacie 140 zł
Razem 428 zł
Rozrząd
-materiały 743 zł
- robocizna 624 zł po rabacie 499 zł
Razem 1242 zł
Pompa wody
materiał 200 zł
- robocizna 565,20 zł po rabacie 452,16 zł
Razem 652,16 zł
Przegląd 120 tyś
- materiały
olej 225 zł po rabacie 191 zł
filtr olejowy 29,75 zł
pozostałe filtry przeciwpyłkowy, powietrza, paliwa 210 zł
- robocizna 468 zł po rabacie 374 zł
Razem 804,75 zł
Proszę o opinie czy to dużo czy mało za ten zakres robót w tym aucie.
Mi się wydaję, że cena robocizny przy wymianie jednocześnie klocków i tarcz powinna być mniejsza i to samo chyba się tyczy rozrządu.
Jak u was kasują w ASO i poza ASO też bo łącznie wychodzi 4K co małą kwotą nie jest.
Jestem gotów ponieść koszy tylko wiadomo, nie chciałbym niepotrzebnie przepłacać .
GrabaR, imo nie warto. zajrzyj tu : http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=32 kupisz tanio markowe części i nie będziesz płacił podwójnie za wymianę tarcz i klocków. w 2k powinieneś się zamknąć :wink:
GrabaR, te ceny są jakieś pomylone... chyba ich pogięło delikatnie mówiąc... kup części poza ASO i niech CI jakis mechanior to powymienia i tak jak Maru 123 powiedział powinieneś sie zamknąć w 2tys zł.
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
No mi też się wydawało, że osobne liczenie tarcz i klocków oraz rozrządu i pompy jest naciągane ale może osoba, która przygotowywała wycenę "waliła" ceny z katalogu.
Tak czy siak już wiem, że drogo wyszło - spróbuje ponegocjować - zobaczymy ile zejdą tak z ciekawości .
zgadaj do koelsia o ksywie maciejek on ma szwystkei czesci ja u nieo kupowałem mi znajomy wyniemia i taniocha jak nie patrzeć ale aso zabilo tymi cenami
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
są dobre i tańsze warsztaty...ja znalazłem warsztat ze specjalizacją vagowska (robią głównie skody, vw, seaty i audiki) i nawet w książkę ładnie wbijają tez...i np. rozrząd - częsci sam kupiłem (oryginały w hurtowni) za niecałe 700 zł (do tdi), robocizna wyszła u nich 300 zł..a jeszcze mi pogrzebali troche w tej cenie w zawiesze....wiec w ASO odradzam. poprostu to samo zrobisz taniej tylko poszukaj powodzenia
"Koszty usług podałam Panu po rabacie 20 % na robocizne i 15% na olej Shell Helix Ultra Extra i filtr oleju, na pozostałe materiały nie ma promocji".
Znalazłem warsztat co grupę Volkswagena robi - 2300 zł za całość, części mają być BOSCHA (rozrząd). Zobaczymy jak z jakością naprawy bo cena jest BARDZO konkurencyjna w porównania ASO, a z tego co czytam w postach cena proponowana przez Zakład wydaje się być wiarygodna.
Ja myślę że pani podała ceny gdybyśmy chcieli osobno wymieniac poszczególne elementy. Myślę, że gdybyś zlecił wymianę rozrządu razem z pompą wody to robocizna byłaby taka jak za sam rozrząd. Ja przed wymianą w swoim aucie pytałem w ASO o cenę i wyszło około 1250 zł za całość z częściami, zrobiłem u znajomego mechanika za dużo niższą cenę - 850 zł. Na renomowanych częściach oczywiście, nie na chińszczyźnie.
Komentarz