Jako że Roomsterowe forum jest żałosne zapytam na bardziej prężnym - tutejszym :roll:
Chodzi mi o benzynowy silnik 1.4 85KM. To konstrukcja VałWeja czy Skodowa?
Jakie jest jej oznaczenie? Chyba w Golfie VI montują coś podobnego?
Jakie jest rzeczywiste spalanie, trwałość, dynamika, ogólnie jakie są wrażenia użytkowników ? Dziękuję za odpowiedzi ...
bob*, silnik jest VW. Miałem Fabię z wcześniejszą wersją - 1,4 16V, 75 kM.
Spalanie było dobre, zadawalała się 7l/100 km latem i 8 zimą. Ogólnie dobry silnik. Nie miałem z nim problemów. Dodatkowo z tym silnikiem bardzo byłem zadowolony ze skrzyni biegów. Krótki lewarek, bardzo ładnie wchodziły biegi, szkoda że w mojej O1 takiej nie ma.
Skocz sobie na fabiaclub.pl bo w Fabianie instalują te silniki i jest to dosyć często wybierany silnik. Tam są wątki z opisem tego silnika i wątki o spalaniu.
z tymi nieskodowymi silnikami to nie tak do końca.
napewno felki, a także i część fabii ma bloki od skodowych silników.
[ Dodano: Pią 09 Paź, 09 20:38 ]
Zamieszczone przez bob*
Jako że Roomsterowe forum jest żałosne zapytam na bardziej prężnym - tutejszym :roll:
Chodzi mi o benzynowy silnik 1.4 85KM. To konstrukcja VałWeja czy Skodowa?
Jakie jest jej oznaczenie? Chyba w Golfie VI montują coś podobnego?
Jakie jest rzeczywiste spalanie, trwałość, dynamika, ogólnie jakie są wrażenia użytkowników ? Dziękuję za odpowiedzi ...
jak możesz, to dołóż i kup 1.6 bo 1.4 (podobnie jak i np. w caddy) to jest nieporozumienie
w takich samochodach. nawet w golfie IV był taki motor 1.4 16V.
rozwiązania technologiczne w silniku wzięte z ciężarówek, czyli generalnie nie do zajeżdżenia.
ale to takie emeryckie wersje...
tak jak i absurdem jest montowanie 1.4 TSI np do tourana, passata czy superba.
jeśli ktoś jeździ w pojedynkę, to może nie ma sprawy. ale z całą rodziną - nie wyobrażam sobie tego.
ja tam wolę duże objętości...najfajniejszy motor - rzędowe 2.5 TDI w A6 - oczywiście tym starszym.
jak możesz, to dołóż i kup 1.6 bo 1.4 (podobnie jak i np. w caddy) to jest nieporozumienie
i przykro mi Michałku ale się nie zgodze z Tobą,
silnik 1.6 105 KM niejeździ i pije jak smok. Miałem okazję jeździć Roomsterem z silnikiem 1.6 i 1.4, zdecydowanie polecam 1.4 raz dlatego że jest tańszy w zakupie, dwa pali mniej niz 1.6 a trzy, jeździ tak samo
Ogólnie udany silnik VW. Bardzo dobrze się sprzedaje w Fabii II i w Roomsterze.
A jakbyś miał kupowac 1.6 to lepiej dołóż troszkę i weź dieselka choćby tego 1.4 TDI
Komentarz