letni Matador kontra zimowa Sava Eskimo w deszczu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Endrju01
    Classic
    • 2010
    • 10

Zamieszczone przez pato.TDi
    Big, ale chodzi o górny czy dolny :diabelski_usmiech
    To to samo auto. 2 razy wskoczył mi ten sam załącznik 8)
  • zipi
    Classic
    • 2008
    • 33

Zmieniłem wczoraj opony bo w prognozach przewidują ochłodzenie, a ja często jeżdżę do Zakopanego więc już czas dla mnie.

Nie pisałbym o tym gdyby nie zaskoczyła mnie różnica w zachowaniu opon przy obecnych warunkach w Krakowie.

Autko jeździło na fabrycznych letnich Matadorach które zrobiły już 25kkm, a zmieniłem je na zimowe Sava Eskimo S3 (o przebiegu 13 kkm),

pogoda wczoraj w Krakowie paskudna, 7 stopni, deszcz,
    Na Matadorach przy tych warunkach jeździ mi się niepewnie, przy dynamicznym starcie zpod świateł potrafią czasem totalnie zaskoczyć - porządnie zabuksować, samochód zaczyna "tańczyć" a nie jechać, oczywiście ASR protestuje ale i tak muszę zdjąć nogę z gazu. Aż strach pomyśleć co by było gdybym musiał awaryjnie hamować!

Po zmianie opon, start spod świateł, pedał w podłogę, banan na twarzy - Savy dają radę :szeroki_usmiech , znacznie trudniej wprowadzić je w poślizg, auto znacznie lepiej pokonuje zakręty, już nie mam wrażenia że wylece na rondzie na zewnątrz. Żeby nie było - ja nie jeżdżę jak wariat, zresztą 1.6 MPI sie nie da, po prostu staram się poruszać dynamicznie.

Pytanie czy taka pogoda to już czas na zimówki, czy te Matadory są po prostu do .
    Już czytałem na forum że są kiepskie, ale teraz przekonałem się na własnej skórze.

Podsumowując, jestem bardzo zadowolony z wymiany opon, a do Matadorów już chyba nie wrócę ...

Komentarz

• Artur73
      Drive
      • 2007
      • 82

Matadory nie są może najlepsze, ale jeżdziłem na dużo od nich gorszych. W porównaniu z Barumami jakie miałem są naprawde przyzwoite.
      Na taką pogode jak teraz zimówki będą bezpieczniejsze od Matadora.

Komentarz

• romi-70
        Elegance
        • 2008
        • 920
        • Volkswagen
        • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Matadory na suchym ok na mokrym :P
        Była O1 TDI , jest G7 Variant TSI

http://www.motostat.pl/user_images/71265/icon3.png

Komentarz

• dudek_t
          L&K
          • 2008
          • 1421

Absolutnie nie zgodzę się z Arturem. Matadory to syf kiła i mogiła. One nie tylko na mokrym są nieprzewidywalne, na suchym też potrafią zaskoczyć.
          Tak naprawdę przy +1 każda dobra letnia opona będzie lepsza na mokrym i suchym od zimówki. Tak naprawdę zimówki zyskują przewagę dopiero na śniegu i lodzie.

Komentarz

• WojtekSz
            Ambiente
            • 2009
            • 159

I ja niestety mam złą opinię o Matadorach. Miałem je jeden sezon. Po przejechaniu ok. 20 kkm jazda stała się koszmarna. Udałem się do zaufanego serwisu i człowiek spojrzał tylko na gumy i stwierdził, że i tak mam anielską cierpliwość... Tzn. inni zmieniali te opony po dużo mniejszym przebiegu

pozdr
            SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• dudek_t
              L&K
              • 2008
              • 1421

Zamieszczone przez WojtekSz
              I ja niestety mam złą opinię o Matadorach. Miałem je jeden sezon. Po przejechaniu ok. 20 kkm jazda stała się koszmarna. Udałem się do zaufanego serwisu i człowiek spojrzał tylko na gumy i stwierdził, że i tak mam anielską cierpliwość... Tzn. inni zmieniali te opony po dużo mniejszym przebiegu

pozdr
              w pierwszej skodzie wytrzymałem 1500km, w drugiej kupiłem GoodYear Excellence i założyli mi je przed wydaniem samochodu, trzecia na szczęście nie była na Matadorach :lol:

Komentarz

• aniam111
                Rider
                • 2009
                • 436

Też miałam oponę Sava Eskimo S3 i nie mogę o niej złego słowa powiedzieć. Spisywały się dobrze zaróno na mokrym jak i suchym. Śnieg też nie był większym problemem. Za to Barum Polaris 2 - no comment. Tragedia zarówno w zimowych warunkach jak i na suchym.
                AniaM
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• romi-70
                  Elegance
                  • 2008
                  • 920
                  • Volkswagen
                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez aniam111
                  Za to Barum Polaris 2 - no comment. Tragedia zarówno w zimowych warunkach jak i na suchym.
                  wydaje mi sie ze nie jest az tak zle z Barumkami :wink:

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

eskimo s3 są bardzo dobre, zawsze to powtarzam.
                    trafiłem przypadkowo i się zakochałem

ALE :idea:
                    nie wiem jak było by teraz przy niskich temperaturach, natomiast w porównaniu savy do GY F1 Asymmetric na mokrym, to... hmm, to w ogóle nie ma porównania, więc podejrzewam, że to matadory nie dawały raczej rady...
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

Ja tez matadory wymienilem po kilkunastu tys-powod? Kilkakrotne zlapanie gumy i niezbyt pewne zachowanie sie opon na deszczu. Kupilem Klebery i zero problemow. Matador to dosc "ciekawy" wynalazek i raczej nie polecam jezdzic na tych oponach...

Komentarz

• romi-70
                        Elegance
                        • 2008
                        • 920
                        • Volkswagen
                        • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez Lashlo
                        Matador to dosc "ciekawy" wynalazek i raczej nie polecam jezdzic na tych oponach...
                        bez przesady :wink:

Komentarz

• Lashlo
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1455

romi-70, no to moze ja jakies pechowe mialem :-))))

Komentarz

• romi-70
                            Elegance
                            • 2008
                            • 920
                            • Volkswagen
                            • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Lashlo,kto wie :?:

Komentarz

• bzik13
                              Rider
                              • 2009
                              • 514

Ba! Ale nie widzę żeby ktoś chwalił się że kierował samochodem na Matadorach zimowych, na ośnieżonej nawierzchni. Ja jeździłem i powiem Wam jedno - wrażenia gwarantowane! Jeśli jesteście miłośnikami wysokiego poziomu adrenaliny to szczerze polecam. Matador to to w sumie trafna nazwa, klient matador - producent byk, klient na pewno się nadzieje na rogi producenta
                              Mój liftback scout

Komentarz

• DarekD
                                Elegance
                                • 2009
                                • 926

Zimówka lepiej trzyma od opony letniej już od temp. +5 - +7 stopni. Letnie opony są z twardszej mieszanki i podczas chłodnych dni gorzej się rozgrzewają i kiepsko trzymają, a i po mokrym zimówka szybciej wyciśnie wodę.
                                12-2000r. 1.9 TDI 110KM ASV SOLUTION
                                FOTKI - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24820

Komentarz

• zpluta
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1194

Zmieniłem dziś wspomniane wyżej Matadory na wspomniane wyżej Eskimo. Wiem jedno: te Matadory na mokrym to porażka i na wiosnę zrobię wszystko żeby ich już nie zakładać z powrotem.
                                  :

Komentarz

• oculus
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 228

Miałem letnie matadory w OI. Strasznie poząbkowały. Z ulgą zmieniłem je na Goodyear exellence.
                                    Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• SMUTNYINDYK
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 30

A przecież testy wykazują, że przeciętna opona letnia i tak lepiej trzyma nawet na mokrej, słonej i w temp. mniejszej niż 7st. nawierzchni niż przeciętna opona zimowa. Ta jest tylko lepsza na śniegu i błocie pośniegowym.
                                      TF - VW New Beetle 19 TDI ALH, Berlingo HDI MODUTOP[sprzedany], Peugeot 306 1600, C-MAX.

Komentarz

• dudek_t
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1421

Zamieszczone przez DarekD
                                        Zimówka lepiej trzyma od opony letniej już od temp. +5 - +7 stopni. Letnie opony są z twardszej mieszanki i podczas chłodnych dni gorzej się rozgrzewają i kiepsko trzymają, a i po mokrym zimówka szybciej wyciśnie wodę.
                                        Nie jest tak niestety. Zimówki mają przewagę tylko śniegu i lodzie, to nie podlega dyskusji i zostało potwierdzone wieloma testami!! Na mokrej nawierzchni opona letnia zawsze zachowa się lepiej niż podobna klasowo opona zimowa.

Komentarz

• zpluta
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1194

Zamieszczone przez SMUTNYINDYK
                                          A przecież testy wykazują, że przeciętna opona letnia i tak lepiej trzyma nawet na mokrej, słonej i w temp. mniejszej niż 7st. nawierzchni niż przeciętna opona zimowa. Ta jest tylko lepsza na śniegu i błocie pośniegowym.
                                          Widocznie Matador nie jest "przeciętną oponą letnią"
                                          :

Komentarz

• DarekD
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 926

Zamieszczone przez dudek_t
                                            Nie jest tak niestety. Zimówki mają przewagę tylko śniegu i lodzie, to nie podlega dyskusji i zostało potwierdzone wieloma testami!! Na mokrej nawierzchni opona letnia zawsze zachowa się lepiej niż podobna klasowo opona zimowa.
                                            Ja tylko piszę o tym, czego sam doświadczyłem :roll: . Letnia opona o szerokości 205 nie wyciśnie tak wody z naszych kochanych Polskich kolein jak zimówka 195. Do tego nie potrzebuję testów. Sam mam założone zimówki 185 ( nie katalogowe 195 ), a w Lądku potrafi sypnąć śniegiem i jaszcze nigdy nie pchałem samochodu. Poza tym zimówek też jest kilka rodzajów. Są opony bardziej miejskie, gdzie ulice są przeważnie odśnieżone ale są niskie temperatury, no i są typowo śnieżno - błotne, na których można zderzakiem pchać śnieg :wink:
                                            Szerokości i przyczepności życzę.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Ja tylko piszę o tym, czego sam doświadczyłem :roll: . Letnia opona o szerokości 205 nie wyciśnie tak wody z naszych kochanych Polskich kolein jak zimówka 195.
                                              :shock:
                                              to chyba letnie opony są skonstruowane do odprowadzania wody, 225 pompują aż miło
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• dudek_t
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1421

Ja tylko piszę o tym, czego sam doświadczyłem :roll: . Letnia opona o szerokości 205 nie wyciśnie tak wody z naszych kochanych Polskich kolein jak zimówka 195. Do tego nie potrzebuję testów. Sam mam założone zimówki 185 ( nie katalogowe 195 ), a w Lądku potrafi sypnąć śniegiem i jaszcze nigdy nie pchałem samochodu. Poza tym zimówek też jest kilka rodzajów. Są opony bardziej miejskie, gdzie ulice są przeważnie odśnieżone ale są niskie temperatury, no i są typowo śnieżno - błotne, na których można zderzakiem pchać śnieg :wink:
                                                Szerokości i przyczepności życzę.
                                                Zaiste dziwne Twe doświadczenia bracie :lol:

Poważnie - możesz mieć takie odczucia ale primo - 10mm praktycznie nic nie zmienia, secundo- droga hamowania czy stabilność boczna będzie lepsza w oponie letniej.

Komentarz

• DarekD
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 926

droga hamowania czy stabilność boczna będzie lepsza w oponie letniej.
                                                  Zgadzam się w 100%, ale nie w niskich temperaturach, wtedy opona letnia jest twarda i dużo wolniej się nagrzewa.
                                                  Takich dyskusji jest więcej. oto jedna z nich:
                                                  Tam kilka osób jest po mojej stronie :wink:

Tak na prawdę zdań będzie tyle co kierowców , To jak dyskusja czy lepsza benzyna czy diesel :wink:

Komentarz

Pracuję...