Przekładnia DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roblez
    Classic
    • 2005
    • 7

Przekładnia DSG

Zamieszczone przez Maicroft
    Zwroc uwage, ze Adventure nie ma kilku fajnych dodatkow z wersji Elegance
    Tak, m.in: kurtyny powietrzne, aktywne zaglowki foteli przednich, Climatronic, tempomat, schowek na okulary , spryskiwacze reflektorow przednich, Maxi-DOT, 16'tki VEGA 205/55...

No i 2.0TDI...

4x4 ma za to ESP, 24mm wiekszy przeswit i... pokrowiec na narty
    Robert
    Skoda Octavia 1.9 TDI
  • lawnik
    Classic
    S_OCP Member
    • 2005
    • 16

Przekładnia DSG

Witam Wszystkich!!!
    Dziś znalazłem artykuł o naszej skrzyni DSG.
    Może komuś się przyda

Pozdrawiam !

LAWNIK

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Z takich informacji o ktorych nie zostalo tam wspomniane.

Tryb sport powoduje taka jakby redukcje przelozen i mamy ich wtedy 5 zamiast 6 i biegi jak w artykule to jest powiedziane, krecone sa dalej, ale przy normalnej jezdzie sa tez trzymane w calym zakresie jazdy wyzej.

Co do przelaczania w tryb sport przy checi wyprzedzenia. Pan ktory to pisal nie doczytal instrukcji albo ma za krotka prawa noge :wink: Jest cos takiego jak kick-down i to powoduje automatyczne przelaczenie w tryb sport tzn redukuje wystarczajaco nisko zeby pociagnac z wyzszych obrotow i ciagnie tez do konca.

Zuzycie paliwa nie wiem jak jest ze zwyklym 2.0 TDI ale z tego co patrzylem jakis czas temu to z kilku tysiecy km pokazuje ponizej 7l wiec tragicznie nie jest.

Co do szarpniec, przy ruszaniu i zmianie biegow nie ma takiej mozliwosci. Jedyne szarpniecie jest przy hamowaniu i spowodowane jest to moim zdaniem dlatego, ze ta skrzynia trzyma bieg do samego konca i dopiero jak auto zwolni tak do 4-5lm/h albo mniej wysprzegla, dlatego przy dojezdzaniu do skrzyzowania, gdy auto toczy sie z taka predkoscia i dodamy troche gazu to nie zrzuca na 1 bieg tylko jedzie z 2 biegu.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

taa, i moj ulubiony rodzaj komentarza: "Tego typu skrzynie są dla baranów nie umiejących jeździć z manualną skrzynią biegów."
        jestem baranem i nie umiem zmieniac biegow
        :lol: :P :szeroki_usmiech k
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Komentarze przestalem czytac jakis czas temu :diabelski_usmiech

A co zastosowania takich skrzyn. VW w Caddy chce do 1.9 montowac taka skrzynie, poniewaz z ekspertyz wyszlo im ze przedstawiciele handlowi jezdzac po miescie bardzo szybko wykanczaja zwykle skrzynie bo zmieniaja biegi bez sprzegla, nie mowiac o samym sprzegle ktore wytrzymuje max 50 tys km. Do tego dochodzi, ze w ciagu powiedzmy godziny trzeba zmienic tyle a tyle razy bieg i nacisnac sprzeglo, co dodatkowo meczy kierowce. Zobaczymy jak to sie sprawdzi w Polsce :twisted:

Swoja droga to jestem ciekaw jak to wytrzyma DSG bo tam jest bardzo prosty sposob na zwalenie takiej skrzyni :wink:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Swoja droga to jestem ciekaw jak to wytrzyma DSG bo tam jest bardzo prosty sposob na zwalenie takiej skrzyni :wink:
            no, tego tez jestem ciekaw
            jaki widzisz sposob, wsteczny?
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

No to jeden ze znanych sposobow. Ciekaw jestem jeszcze jak zareaguje na zmiany z D na N i spowrotem w czasie jazdy.

Zastanawia mnie jeszcze jedno po co jest blokada kluczyka po wylaczeniu silnika po zostawieniu w pozycji D lub R i potem przelaczeniu juz na wylaczonym silniku na P. Nie mozna wtedy wyjac kluczyka. Trzeba albo gasic silnik na P(czasem sie zapomina) albo jak juz zostalo na D lub R przelaczyc na P i przekrecic kluczyk do momentu zaswiecenia lampek na desce i potem juz kluczyk wyjdzie
              Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

No to jeden ze znanych sposobow. Ciekaw jestem jeszcze jak zareaguje na zmiany z D na N i spowrotem w czasie jazdy.
                eee, to to juz mam przecwiczone - nie reaguje, tzn tam nie ma nawet blokady i mozesz zrzucic na luz nawet bez wciskania tego bocznego przycisku, no i nic sie nie dzieje, albo swobodnie wrzuca luz, albo w druga strone, gladko wrzuca odpowiedni bieg, wiec spoko

Zastanawia mnie jeszcze jedno po co jest blokada kluczyka po wylaczeniu silnika po zostawieniu w pozycji D lub R i potem przelaczeniu juz na wylaczonym silniku na P. Nie mozna wtedy wyjac kluczyka. Trzeba albo gasic silnik na P(czasem sie zapomina) albo jak juz zostalo na D lub R przelaczyc na P i przekrecic kluczyk do momentu zaswiecenia lampek na desce i potem juz kluczyk wyjdzie
                no pewnie po to, zeby gasic i zostawiac na P (ja akurat nie mam z tym klopotu), wydaje mi sie, ze na wylaczonym silniku moze nie zadzialac ten "hamulec" na P, no ale nie wiem tego.
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

wszystkie automaty tak maja a z D na N spokojnie moze wrzucac no chyba ze tam jest cos nie teges ale napewnoe ejst zabezpieczone poprzez wduszenia guzika na mlotku

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Guzika najczesciej nie nacisniesz na postoju jak nie ma wcisnietego hamulca. Guzika nie trzeba wciaskac chcac zmienic z D na reczna zmiane. Na S chyba tez przelacza bez naciskania.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Spider
                      Drive
                      • 2005
                      • 95

Piszę dokładnie jak to działa:
                      Na postoju:
                      Z trybu P lub na tryb P - wciśnięty i hamulec i przycisk
                      Na R z dowolnej strony - wciśnięty hamulec i przycisk
                      Na N z dowolnej strony - wciśnięty hamulec
                      Na D z dowolnej strony - wciśnięty hamulec
                      Na S - wciśnięty hamulec i przycisk

W trakcie ruchu w zasadzie tak samo, ale bez hamulca, na tryb manualny bez niczego w każdej chwili w prawo z trybu D.

Poza tym jedno sprostowanie, tryb S używa 6 biegów, a nie 5, tylko na 6 bieg wrzuca po osiągnięciu ok. 4500 obrotów, czyli pewnie gdzieś koło 160? Sprawdzałem organoleptycznie, ale patrzyłem bardziej na drogę niż na liczniki.

Co do wyprzedzania za pomocą trybu S, ma tę zaletę że już zanim zacznie się przyspieszać bieg jest zredukowany do niższego. Jak z trybu D wciśnie się do dechy wciskając przycisk kick-down pod pedałem, to na ogół redukuje o 2 lub 3 biegi, a to trwa nieco dłużej, przy trybie S na ogół redukcja przy depnięciu jest o jeden bieg.
                      Dla hardcorowych sytuacji najlepiej ręcznie przygotować optymalny bieg i wtedy szpula, bo już nie będzie redukcji.

Pozdrówka
                      Spider
                      ---------------
                      Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zamieszczone przez Spider
                        Poza tym jedno sprostowanie, tryb S używa 6 biegów, a nie 5, tylko na 6 bieg wrzuca po osiągnięciu ok. 4500 obrotów, czyli pewnie gdzieś koło 160? Sprawdzałem organoleptycznie, ale patrzyłem bardziej na drogę niż na liczniki.
                        W instrukcji pisze ze przelozenie S ma 5 przelozen, a w realu nie testowalem bo nie jezdze tym autem na codzien. Druga sprawa po co nam przezucac na S przy 150km/h na D tak samo przyspieszy bo zrzuci na 5 a nie 4 bieg.

Spider ile masz przejechane i czy jakies problemy byly :?:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Spider
                          Drive
                          • 2005
                          • 95

Właśnie dzisiaj miałem przegląd 15.000, wszystko hula.
                          Samochód był kupiony 9 maja, więc ma prawie pól roku.
                          Spider
                          ---------------
                          Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

Pracuję...