[O2] wrażenia, hmm.. mieszane uczucia

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mokart
    Drive
    • 2005
    • 40

jaszczurr, są ważne. Niestety w dzisiejszym świecie jest za dużo oszustw. Ja naprawdę nie twierdzę że to jedno z nich, nawet jestem skłonny przyznać że to jest autentyczne i warto pomóc, ale nie dziw się że ludzie mają wątpliwości.
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Testowałem ostatnio O2 2.0 TDI Elegance Kombi - prawie nowa, ma z 4 miesiące (po liftingu). Przejechałem 500km więc sądzę, że to już wystarcza do jakichś ocen. Zaznaczam, że to chłodne obiektywne spojrzenie osoby nie mającej żadnych "urazów" do Skody (sam miałem i bardzo ją lubiłem).
    Ogólnie mówiąc hmm.. jestem rozczarowany raczej, ale po koleji:

1. Silnik
    Powiedzałbym: poprawny. Działa, jedzie, w miarę mało pali ale nie jakoś mikroskopijnie (średnia w trasie 6,4). Spodziewałem się lepszych wrażeń co do osiągów. Praktycznie tylko na "2" czuć taką fajną siłę ciągu a poza tym - żadnych rewelacji czy odczuć innych niż przeciętna (uwzględniając moc i moment). Mógłby być cichszy, ale nie jest tak źle. Skrzynia działa dobrze, ale 6 bieg jest wg mnie ciut bez sensu. Tzn. na autostradzie może jest ok, bo obniża spalanie, ale jest słaba dynamika i w normalnym (czy nie normalnym bo Polskim??) ruchu powoduje tylko że trzeba się więcej nawajchować Ale może się czepiam.
    2. Zawieszenia
    Wg, mnie to bryndza. Auto nie daje uczucia "przyklejenia", ale najgorsze jest to że podskakuje. Na w miarę równej drodze - na oko całkiem równej nie jedzie gładko tylko czuć każdą najdrobniejszą nierówność. Zrobione zgodnie z głupią niemiecką filozofią: twardo= dobrze i bezpiecznie. Ja tego zdania nie podzielam, ale co kto lubi. Dla mnie porażka.
    3. Wnętrze.
    No jak na "Elegance" to tapicerka moim zdaniem NIE do przyjęcia :!: Badziew jakiś taki śliski i nie przyjemny i na fotelach i na drzwiach (wersja tapicerki taka czarna). Deska rozdzielcza - ok, znaczy nie ma co się na siłe czepiać. Skóra na kierownicy - kiepska, chyba z plastikowaego cielaka :lol: . Na kierownicy są takie pokrędła do głośności radia i do komputera - to kiepskie rozwiązanie, zdarzyło mi sie zrobić przypadkiem radio na max głośno kręcąc kierownicą dynamiczniej w lekko stresowej sytuacji, ale może się znowu czepiam ?
    Pozycja za kierownicą - dobra.
    Siedzenia przednie - SYF. To dla mnie największa porażka wnętrza. One są jakieś za malutkie, jak dla koreańczyków :!: :?: No może ja jestem za duży, nie wiem, ale w innych autach siedzę normalnie. Może siedzenia w pakiecie "sport" są jakieś fajne - ale te fotele+tapicerka na nich to wołają o pomstę do nieba. Zwłaszcza, że to "elegąs" - no śmiech na sali :lol:
    4. Inne
    Ksenony dobrze świecą
    Bagażnik duży

Podsumowanie:
    Wg. konfiguratowa SAP takie auto kosztuje dokładnie 100150,00 zł. Oczywiście są na pewno możliwe jakieś rabaty i negocjacje. Ale ta cena dla mnie brzmi jak dowcip, baaardzo kiepski dowcip :!: No ale najwyrażniej są ludzie gotowi na płacenie 100 tys za najzwyklejszy kompakt z przerośniętym bagażnikiem...

Podsumowanie 2:
    Być może wrażenia byłyby inne gdyby to była wersja 1.8TSI z pakietem sportowym (siedzenia :!: ), ale nie wiem, nie jeździłem.

Podsumowanie 3:
    Rozumiem wybór wersji 1.4 TSI Mint która kosztuje 66 tys, no jak ktoś się na diesla upiera to ew. 1.9 TDI Mint za 73 tys. Ale 100 tys. za 2.0 "Elegance" to naprawdę wg mnie całkiem idiotyczna propozycja.
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• adriand
      Drive
      • 2008
      • 85

Rozumiem cie dokladnie. Dlatego ja po jazdach probnych i analizowaniu cennikow - kupilem Superba Ambition 1.8TSI. Octavia jak sie do niej powklada sporo rzeczy nie kosztuje jak kompakt i zakup jest malo oplacalny.
      Superb w najtanszej wersji Comfort jest lepiej czasami wyposazony niz Elegance Octavi.

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8038
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

perfex, a jakim autem jeździłeś do tej pory?

[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 11:24 ]
        Superb w najtanszej wersji Comfort jest lepiej czasami wyposazony niz Elegance Octavi.
        Coś Ci się pomyliło, popatrz dokładnie na wyposażenie :wink:

Superb II w wersji comfort to taki ambiente w OII. :wink:
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez perfex
          Siedzenia przednie - SYF. To dla mnie największa porażka wnętrza.
          Wiesz jestem w stanie wszystko zrozumieć ale na pewno nie to Octavia II ma baaardzo duże i wygodne siedzenia. Nie dośc że są one szerokie, to jeszcze siedzisko jest bardzo długie co daje świetne podparcie dla nóg. wszędzie, dosławniewszędzie O II jest chwalina za przednie siedzenia, ja to równiez potwierdzam wiec na prawdę bardzo dziwi mnie twoja opinia o nich.
          Jeśli twierdzisz że O II ma małe siedzenia to zapraszam do Megane II zobaczysz tam małe siedzenia.

[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 11:29 ]
          Wg, mnie to bryndza. Auto nie daje uczucia "przyklejenia", ale najgorsze jest to że podskakuje.
          Tu też sie nie zgodze. Choć zawieszenie to bardzo subiektywne odczucie Ale jeździełm do tej pory Renaówkami, mam okazje jeździć sporo również Oplem Vectrą C i z tego towarzystwa O II prowadzi sie najlepiej to znaczy najlepiej czuć co sie dzieje z autam na drodze a przy tym nie jest ona zbyt miekie ani za twarde. Laguna była np. bardzo komfotorwa i płyneła po dziurach, ale przy większych prędkościach na zakręcie tył zaczynał zyć własnym życiem. Vectra C z kolei jest zbyt twarda, wiec dla mnie Octavia II to znakomity kompromis pomiędzy komfortem a pewnoscia prowadzenia.

[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 11:33 ]
          No jak na "Elegance" to tapicerka moim zdaniem NIE do przyjęcia
          Tu się trochę zgadzam. Zamiast materiałowej tapicerki w Elegance mógłby być jakiś przyjemny gruby welurek np., taki jak w Lagunie
          Jest ttylko jedna sprawa tapicerka w O II jest cholernie wytrzymała co jest jej niewątpliwym +

Deska rozdzielcza - ok, znaczy nie ma co się na siłe czepiać
          Tu widzę ze na siłę chcesz z sobie tylko znanych powodów pogrązyc Skodę
          Akurat deska rozdzielcza w O II jest świetnie wykoana i tak też spasowana. Śmiem twierdzić z emateriały sa lepsze niz VW Passacie. wiec nie bardzo wiem do czego mógłbyć się na siłę czepić.
          P.s. własnie jakim samochodem jeźdizsz ?? bo jeśli przesiadłeś sie do Octavii II z Audi A6 czy BMW 5 to wybacz, nie ta klasa.
          Czarny Elegance

Komentarz

• perfex
            L&K
            • 2005
            • 1117

Zamieszczone przez Big
            P.s. własnie jakim samochodem jeźdizsz ?? bo jeśli przesiadłeś sie do Octavii II z Audi A6 czy BMW 5 to wybacz, nie ta klasa.
            Nie nie przesiadłem się z A6 w ogóle sie nie przesiadłem bo to nie moje auto. Jeżdżę i jeździłem różnymi samochodami, ale generalnie nie żadnymi "premium". Octavia I, Peugeot 307, AstraII, Vectra B, Laguna II, Punto, Citroen C5, Honda Accord, Seicento i parenaście innych by się znalazło

Co do siedzeń - mam wrażenie że w OII przed liftingiem były lepsze chyba. Ale może to tylko takie wrażenie. Dla mnie są one beznadziejne. Tapicerka również.
            Zawieszenie - nie jest beznadziejne. Ale jedzie to nie tak jak oczekiwałem - widać za 100 tys za dużo oczekuję...
            A Skody nie chcę "na siłę pogrążyć" - jestem po prostu niemile rozczarowany. Powiem więcej baardzo poważnie brałem pod uwagę ew. zakup OII 1.8TSI. Ale teraz już nie biorę, nie warto wg mnie.
            Ale bez urazy - nie uważam ludzi kupujących to auto za "dziwnych"
            Pozdrawiam
            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

perfex, z aut które tu wuymieniłeś miałem dłuższa stycznośc z Laguną II oraz Vectrą B i Punto I (ale to nie ta klasa) i żadnym z tych aut nie jeździło mi sie tak dobrze i pewnie jak Octavią II.
              Vectra B była sztywna jak wóz drabiniasty - podskakiwała na każdym dołku, a fotele też do za wygodnych nie nalezały.
              Laguna II - płynie po dziurach, to fakt ale cóż kiedy w szybszej jeździe nie czuć zupełnie co dzieje sie z kołami. Masz wirtualne poczucie połaczenia kół z kierownicą.
              Ja nie chcę cię krytykować na siłę, ale jeśli czytam
              Deska rozdzielcza - ok, znaczy nie ma co się na siłe czepiać.
              to zastanawiam się co toba kieruje, bo co jak co ale deska rodzielcza O II jest naprawdę świetnie wykonana i w dodatku ze świetnych materiałów i w autach porównywalnej klasy nie widze dla tej cześci wnętrza konkurencji.
              Dziwię się również ,że o ogromnych fotelach O II mozna pisać ze są małe (moze pomyliła ci sie O I z O Ii ) - o.k. mogą się komuś nie podobać ale ze są małe ??? No akurat Vectra B i C oraz Laguna I i II mają mniejsze fotele

Ja rozumiem że to czy inne auto moze komyś nie leżeć (mi np. totalnie nie lezy najnowsze Mondeo ) ale pisanie że cos co jest duze jest małe lub o czymś co jest świetnie wykonane ze NA SIŁĘ nie ma co sie czepiać jest lekkim nieporozumieniem.
              Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8038
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Co do siedzeń - mam wrażenie że w OII przed liftingiem były lepsze chyba. Ale może to tylko takie wrażenie. Dla mnie są one beznadziejne. Tapicerka również.
                Zawieszenie - nie jest beznadziejne. Ale jedzie to nie tak jak oczekiwałem - widać za 100 tys za dużo oczekuję...
                Tu nie chodzi chyba o urazę , ale o fakt, że jeden lubi blondynki a jeden brunetki a trzeci jeszcze inne

Komentarz

• perfex
                  L&K
                  • 2005
                  • 1117

Zamieszczone przez Big
                  Dziwię się również że o ogromnych fotelach O II mozna pisać ze są małe - o.k. moga się komuś nie podobać ale ze są małe ??? No akurat Vectra B i C oraz Laguna I i II mają mniejsze fotele

Ja rozumiem że to czy inne auto moze komyś nie leżeć (mi np. totalnie nie lezy najnowsze Mondeo ) ale pisanie że cos co jest duze jest małe lub o czymś co jest świetnie wykonane ze NA SIŁĘ nie ma co sie czepiać jest lekkim nieporozumieniem.
                  No widzisz, a wg mnie Laguna II ma większe fotele Ot to się nazywają odczucia subiektywne. A z klasy Octavii to wg mnie Golf VI ma lepsze fotele, Peugeot 307 ma lepsze fotele, Leon ma lepsze fotele, Fiat Bravo i pewnie parę innych, ale nie jestem z zawodu testerem foteli więc nie będę się tu rozwijał I powiadam - gdyby to była octavia mint za 65 tys to nie miałbym co do tego takich obiekcji, ale "elagąs" powinno do czegoś zobowiązywać. Ps. Do aut z klasy D (do której co poniektórzy zaliczają Octę) nie będę porównywał foteli bo to nie fair. I może już starczy co do foteli
                  Pozdrawiam
                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• pstryczek
                    RS
                    • 2009
                    • 10795
                    • Superb III (3V3)

Akurat mam okazję pojeździć Vectrą B, Astrą II jeżdziłem przez miesiąc jako autem zastepczym. Niestety te Ople nie są porównywalne wygodą i zawieszeniem do Octy. Vectrą jeździ się jak furmanką, zero resorowania, natomiast wykonanie Astry to porażka, wszystko w niej skrzypi i terkocze ops:
                    Marek

Komentarz

• perfex
                      L&K
                      • 2005
                      • 1117

Zamieszczone przez pstrykacz
                      Akurat mam okazję pojeździć Vectrą B, Astrą II jeżdziłem przez miesiąc jako autem zastepczym. Niestety te Ople nie są porównywalne wygodą i zawieszeniem do Octy. Vectrą jeździ się jak furmanką, zero resorowania, natomiast wykonanie Astry to porażka, wszystko w niej skrzypi i terkocze ops:
                      Zgadzam się z tym Nigdzie nie pisałem że to fajne auta, albo lepsze niż Octa Było tylko pytanie czym jeździłem, czy czasem nie A6 lub BMW5
                      Ps. Aa sorki, BMW 5 jeździłem trochę, fajne auto
                      Pozdrawiam
                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Big
                        Wiesz jestem w stanie wszystko zrozumieć ale na pewno nie to Octavia II ma baaardzo duże i wygodne siedzenia.
                        ja już Cię chyba kiedyś prosiłem, ale może podaj jeszcze raz swoje wymiary
                        bo to rzecz bardzo subiektywna i spokojnie mogę napisać, że O2 nie ma z pewnością baaardzo dużych siedzeń
                        jesteś malutki to może i tak Ci się wydaje

więc tego typu kwestie mozna sobie pominac w sporach

[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 12:49 ]
                        Zamieszczone przez Big
                        Dziwię się również ,że o ogromnych fotelach O II mozna pisać ze są małe (moze pomyliła ci sie O I z O Ii ) - o.k. mogą się komuś nie podobać ale ze są małe ??? No akurat Vectra B i C oraz Laguna I i II mają mniejsze fotele
                        dawaj ten wzrost
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• adriand
                          Drive
                          • 2008
                          • 85

Coś Ci się pomyliło, popatrz dokładnie na wyposażenie :wink:

Superb II w wersji comfort to taki ambiente w OII. :wink:
                          Oj nie bo siedzialem nad tym dokladnie z 10 miesiecy temu.
                          Roznice jakie sa na korzysc elegance to praktycznie lusterka skladane, climatronic i tempomat.
                          Ambiente jest o wiele skromniejszy jednak
                          Przeanalizuj dokladnie cennik
                          A jak sie zaczyna dokladac ksenony, radio bolero itp...to octavia przestaje sie oplacac
                          przynajmniej moim zdaniem.

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8038
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

adriand, dodaj jeszcze maxidot, pakiet skórzany, alufelgi, spryskiwacze reflektorów, czujniki "cofania" z przodu.

Superb II w wersji comfort 1.8 TSI kosztuje 86200, ambiente kosztuje 97700. OII elegance z tym samym silnikiem kosztuje 83000.

Więc jeżeli do OII dopłacisz za xenony 3300zł to wychodzi 86300 a odpowiadający temu SII ambiente 97700.

Tych aut nie należy jednak porównywać do siebie bo to inna klasa.

[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 13:51 ]
                            Zamieszczone przez adriand
                            A jak sie zaczyna dokladac ksenony, radio bolero itp...to octavia przestaje sie oplacac
                            przynajmniej moim zdaniem
                            za to też musisz dopłacić w SII w wersji comfort.

Komentarz

• adriand
                              Drive
                              • 2008
                              • 85

Chyba masz racje..
                              Ja analizowalem do pod koniec zeszlego roku jak ceny byly inne. Superb byl tanszy i mial lepsze radio w standardzie potem zaczeli kombinowac.
                              Ja mialem jakis budzet i podjalem decyzje ze lespza inwestycja bedzie superb
                              P.S. wtedy tez nie bylo jeszcze O2FL a wiec starsza wersja byla zdecydowanie gorzej wykonana

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8038
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez adriand
                                P.S. wtedy tez nie bylo jeszcze O2FL a wiec starsza wersja byla zdecydowanie gorzej wykonana
                                Gorzej to raczej na pewno nie, powiedziałbym że inaczej lub ładniej. a wyposażenie FL nie odbiega znacznie od poprzedniczki , doszło ESP tylko chyba i lepsze radia, soczewki i swaitła do jazdy dziennej.
                                To już OIIFL ambiente więcej zyskała bo dostała kurtyny i ESP.

Komentarz

• rkb
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2152
                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

a ja ostatnio wsiadlem do nowej fabii i bylo mi wygodniej / bardziej komfortowo niz w O1, rowniez wiecej miejsca nad głowa... mam 198 cm wzrostu :P
                                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• cartel1
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 249

ja ostatnio wsiadłem do bmw 530d e39 2002r i to była jazda, wygodniej i ciszej niż o OII :P
                                    [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• winni77
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2183
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja ostatnio siedziałem w Lamborghini Murcielago - cholernie niewygodnie i strasznie głośne. Wolę moją skodę :diabelski_usmiech
                                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• rekin
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 398

Re: wrażenia, hmm.. mieszane uczucia

Testowałem ostatnio O2 2.0 TDI Elegance Kombi -
                                        Podsumowanie:
                                        Wg. konfiguratowa SAP takie auto kosztuje dokładnie 100150,00 zł..
                                        Auto kompaktowe za ponad 100 tysi :shock:
                                        chyba za tę kasę zmienił bym segment
                                        W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Marx
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 865

Zamieszczone przez rkb
                                          a ja ostatnio wsiadlem do nowej fabii i bylo mi wygodniej / bardziej komfortowo niz w O1, rowniez wiecej miejsca nad głowa... mam 198 cm wzrostu :P
                                          no i prawidlowo bo fabia jest drozsza

Komentarz

• rkb
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2152
                                            • Rapid Spaceback (NH1)
                                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

I sie poważnie nad nią zastanawiam :P w wersji sport nie wyglada tak tragicznie a jeśli wziąc pod uwagę 1.9 TDi ktory wykrecony w tym aucie bedzie robić szał to sprawa warta przemyślenia.

O2 jest chyba nie dla mnie - jak dla czlowieka ktory 75% używa auto w miescie to za duży kloc
                                            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• perfex
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1117

Zamieszczone przez rkb
                                              To spróbuj Roomstera Czasem jeżdzę tym autem i wg mnie jest całkiem fajne :kciukgora z przodu to to samo co Fabia tylko chyba ciut więcej miejsca nad głową a z tyłu i w bagażniku sporo więcej miejsca. W fajnym kolorze, z alufelgami i dużym szklanym dachem to naprawdę zacny samochodzik Choć z dieslem 1.9 jednak dużo za drogi.
                                              Pozdrawiam
                                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Marx
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 865

Roomster? ten brzydal? O1 jest piekna w porownaniu do nowej Fabii(furmanka) czy Roomstera. Nie wiem kto projektuje auta dla Skody ale ostatnio daja dupy na calej linii...

Komentarz

• aldam
                                                  L&K
                                                  • 2006
                                                  • 1036

Re: wrażenia, hmm.. mieszane uczucia

1. Silnik
                                                  Spodziewałem się lepszych wrażeń co do osiągów. Praktycznie tylko na "2" czuć taką fajną siłę ciągu a poza tym - żadnych rewelacji czy odczuć innych niż przeciętna (uwzględniając moc i moment).
                                                  Jakie silniki masz w innych autkach.
                                                  Prawda jest taka, że w sprintach 0-100 nie jest mistrzem, ale na trasie przy wyprzedzaniu spisuje się idealnie.
                                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

Pracuję...