[O2] Wygłuszenie maski silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Remek Szczecin
    Drive
    • 2008
    • 54

to jeszcze ceny bys podał
    Remek ze Szczecina
  • Tabel
    Rider
    • 2007
    • 312
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Z racji, że mam silnik benzynowy nie posiadam seryjnie maty wygłuszającej na masce silnika. W dieslach jest to seryjnie. Powiedzcie mi, jak to wygłuszenie jest zamocowane i czy dużo jest problemu z montażem? Chce coś takiego zafundować skodzie, bo wczoraj podczas deszczu i niskiej temperatury jak stałem w korku to na masce woda się zaczęła gotować i niezły dymek się wytwarzał. Temperatura na liczniku nie skoczyła ale wiatrak na chłodnicy się włączył, bo korek był dosyć duży. Boję się, że takie zjawiska mogą być szkodliwe dla lakieru więc postanowiłem zainwestować w to wygłuszenie, co sprawi że już nie będzie dymku i moim zdaniem będzie ciszej w środku. Czy orientujecie się ile takie nowe wygłuszenie kosztuje w ASO bądź może ktoś z was ma na zbyciu?
    ŚKODA 120 L z 1977 roku.
    ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• PIETRO1973
      Ambiente
      • 2008
      • 240

Oslona jest mocowana na kilka ( nie liczylem ale ok 10) plastikowych klinow sprezynujacych a od strony szyby sa chyba 3 lub 4 zagiete blaszki przyczepione do maski. Montaz jest banalnie prosty, zakladasz mate za te blaszki i wciskasz kliny. Sprawdz tylko, czy na spodzie maski sa wyciete prostokatne otwory. Znajduja sie na obwodzie i kilka w srodku. Mysle ze nie byloby sensu robic innych masek do dizli i benzyn, wiec pewnie tam sa.
      Pozdrawiam.
      przed Virusem
      to wina ROGALA
      http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• Artur73
        Drive
        • 2007
        • 82

Tak jak kolega PIETRO1973, pisał montaż jest bardzo prosty. Mam co prawda O1 w benzynie, za matę płaciłem w ASO ok. 120 PLN.
        Ciszej we wnętrzu raczej nie jest, ale izolacja termiczna maski zdecydowanie tak.
        Dobrze to widać zimą po oblodzeniu i śniegu na masce.

Komentarz

• Tabel
          Rider
          • 2007
          • 312
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziś sprawdziłem i już wszystko wiem. Mam 5 blaszek oraz 9 otworów prostokątnych na obwodzie i w 3 na środku maski. Otwory mają takie zaokrąglone krawędzie. W ASO osłona kosztuje 120 zł i w zestawie są już te spinki/kliny montażowe podobno. Jutro zamówię.
          Artur73 czy na zimę zasłaniasz grill taką plastikową osłoną żeby silnik się szybciej rozgrzewał?
          ŚKODA 120 L z 1977 roku.
          ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• karpecik
            Rider
            • 2004
            • 279

Też chyba założę bo się z maski dymi w deszczu.

Komentarz

• Marx
              Elegance
              • 2009
              • 865

Artur73, czy moglbys rozwinac jak zachowuje sie maska w zimie z ta mata? nie osadza sie lod?

Komentarz

• Artur73
                Drive
                • 2007
                • 82

Na masce lód się osadza jeżeli jest ciepła, wystygnie i mróz złapie.
                Maska rozgrzewa się powoli i nie tak mocno jak bez maty. Za nim ją założyłem śnieg z maski znikał bardzo szybko, teraz po przejechaniu 10 km śnieg na masce zostaje.
                Co do zasłaniania chłodnicy to tego nie robię.

Komentarz

Pracuję...