Dziwi mnie że nie wsadzają tam silnika 1,4 TSI. To byłby taki fajny kompromis jak dla mnie.
Cena O1
Zwiń
X
-
Cena O1
Witam
Po chwilowej przerwie znow kupuje Octaviez klimatyzacja z silnikiem 1,6.
I zastanawiaja mnie ceny O1 - trafienie sensownej uzywanej Octavii za 30 tys zl z 2005 roku graniczy z cudem.
Nowa taka Octavia kosztuje ok 44-49 tys w zaleznosci od wyposazenia.
Czyli przez 4 lata auto traci na wartosci zaledwie 15 tys zl...
Kolejna ciekawostka - ceny nowych O2 spadly ostatnio o 1,5 tys zl, a O1 stoi w miejscu.
Nastepna ciekawostka - O2 Mint wychodzi drozej zaledwie o 2 tys (wiem, climatic zamiast climatronic, brak instalacji gazowej, ale mimo wszystko...).
Wychodzi na to ze produkcja auta nowoczesniejszego z bogatszym wyposazeniem (wiecej poduszek, ESP, chyba O2 jest jednak bardziej skomplikowana...?) kosztuje praktycznie tyle samo co produkcja konstrukcji 15(?) letniej.
Ponoc to juz ostatni rok produkcji O1 w Czechach, a O2 to swiezutki model po FL.
Jak to jest? Czemu cena O1 nie jest wyraznie nizsza od O2, czemu O1 tak trzyma cene?
Ps. Jak ktos chce, moze sobie zaglosowac dla zabawy w ankiecie
-
-
To moze na przykladzie aut ktore sa tak samo produkowane rownolegle jak Octavia.
Zakladam najtansza wersje z najtanszym silnikiem Opla Astry w wersji 5 drzwiowej.
Astra II Classik 1.4 TWINPORT ECOTEC® 66 kW/90 KM - 42 850zl
Astra III 5-drzwiowy 1.4 TWINPORT 66 kW/90 KM 5M - 56 890zł
Modele z silnikiem 1.6 103 i 115KM droższe o ok 4000zł każdy.
A wiec dojdziemy do kolejnej zagadki czy Octavia naprawde jest taka droga :roll:
Nie uwzgledniam znizek rabatow i innych jak w Skodzie.
Za 60 tys* spokojnie mamy 1.6 albo 1.4TSI Ambiente w Skodzie, a wiec juz tak lepiej wyposazony samochod.
*Po odliczeniu tylko tych oficjalnych 6500zl + maly bonusik, a bonusik wiadomo bedzie wiekszy.
Komentarz
-
-
Re: Cena O1
Zamieszczone przez MarxJak to jest? Czemu cena O1 nie jest wyraznie nizsza od O2, czemu O1 tak trzyma cene?
to jest instalacja gazowa to latwo policzyc, ze dostajesz duze auto taniej
od Swifta czy Polo o Yarisie nie wspominajac. Wiec nie bardzo jest gdzie
schodzic z ceny. Majac do wydania 55 tys. kupilbym chyba Lancera 1.8 143KM
w wersji do zagazowania albo I30 w dieslu a nie O2/1.6
Komentarz
-
-
ale more i mint to nie to samo. Mint ma duzo bogatsze wyposazenie porownywalne do Ice+.
Ma polautomatyczna klimatyzacje, tylni czujnik parkowania, ESP czy wycieraczke tylna, ktorych More nie posiada. Ice+ ma wiecej od Mint tylko climatronic (ale czy ona tak duzo lepszy od Climatic?) i komputer - to wszystko. Wiec ja porownywalbym O2 Mint do Ice+ O1, i tu duzych roznic nie ma.
A jak sie O1 obedrze do golego z wyposazenia to wiadomo ze bedzie tansza - 1,4 mozna kupic ponizej 40 tys zl... Po prostu z O2 np ESP nie wymontujesz, a to sie ceni na ok 2 tys zl.
Swoja droga jestem ciekaw jak po nowym roku beda wygladac promocje dla O1. U ruskich kompletna linia dla O1 juz stoi, choc patrzylem na rosyjski konfigurator i ceny raczej dosc wysokie wychodza. Poki co pisza, ze tylko do Rosji robia, ale ciekawe czy jak skoncza stukac O1 w czechach to bedzie mozna kupic rosyjski produkt...?
Komentarz
-
-
Zagłosowałem za używką O2, choć ja celowałbym w diesla, więc wyszło by trochę drożej. O2 jednak jest bezpieczniejszym samochodem niż jej starsza siostra, ESP, poduszki w większej ilości robia swoje, do tego lepsze zawieszenie i prowadzenie.
Ja w swojej octavce mam klimatronik, ale czesto używam jej jak zwykłego schładzacza. Następnym krokiem będzie O2.Marek
Komentarz
-
-
a co z automatyka jest nie tak? ja licze na to ze climatronic bede uzywal non-stop, tzn ustawie temperature i koniec. Czasami wlacze nadmuch na szybe, aby ja wysuszyc i tyle.
4. O2 1.6i MINT LPG: ~53.000zł
Agamek12, wzgledem cennika wychodzi o 11,4 tys zl taniej, watpie aby udalo sie tyle utargowac, choc oczywiscie wierze w Twoje mozliwosci :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarxCzasami wlacze nadmuch na szybe, aby ja wysuszyc i tyle.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Ja wiem, że można kupić:
1. O1 1.6i MORE: 41.500zł
2. O1 1.6i MORE LPG: 43.500zł
3. O2 1.6i MINT: 48.500zł
4. O2 1.6i MINT LPG: ~53.000zł
wszystkie w kolorach podstawowych.
mnie kusi (chyba zły...) zeby fabke teraz sprzedac - dolozyc i kupic O2 (ciekawe swoja droga ile by kosztowala ta wersja zolwiowa czyli 1.4 mint...?). Nie wiem tylko jakie sa znizki na Yeti, bo moze jak tez ladne to skusilbym sie wtedy na czlowieka sniegu, tfu samochod sniegu....
osiolkowi w zloby dano.... ;-)
ps. w sumie to nie wiem czy lepsza O2 1.6 mint lpg czy 1.4 TSI, bo po takich ladnych upustach to maja podobna cene (tsi nawet chyba wyjdzie z 1000 zl taniej). Szkoda ze ten 1.4 TSI po miescie wcale tak malo nie pali....
Komentarz
-
-
moze glupie ale poszukalbym octavii 1 1.8T z ~2005r z LPG (lub dolozyl) i cieszyl sie nieporownywalnie lepszymi osiagami a tylko minimalnie wiekszym kosztem paliwa.
Dla mnie najwiekszym bledem koncernu VW jest brak nowoczesnego silnika o mocy >150km, pojemnosci 1.8~2.0L ktory mozna bez problemu przerobic na gaz... moim zdaniem traca spora czesc klientow :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxclimatronic w O1 a climatic w O2 - roznica raczej niewielka
@Marx
Nie obraź się, ale imo ta ankieta jest bez sensu. Jeżeli masz na samochód 30-35kzł. To choćbyś się położył w poprzek dodatkowych 15-20kzł nie znajdziesz (chyba , że kredyt ale to już wogóle chory pomysł aby kredytować zakup autka).
Z drugiej strony jeżeli masz odłożone pieniążki na nowe auto i wiesz, że takie chcesz kupić, a z twoich postów wynika, że tak właśnie jest to nie zastanawiasz się nad używkami.Audi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
Climatic od Climatronica różni się tym, że nie potrafi automatycznie dobrać siły i kierunku nadmuchu. W obu temperatura jest ustawiana automatycznie (w sensie, nastawia się konkretną wartość, a nie ciepło czy zimno)Z tego co wiem, w Climaticu w O2 jest 5 czujników temperatury, łącznie z czujnikiem nagrzania wnętrza czy intensywności słońca.
Osobiście zdecydowałbym się na używaną O2 na dobrym wypasie i, przede wszystkim, w dobrym stanie. Zgadzam się, co nowe to nowe, ale zobaczysz, że za pół roku czy rok, Twoja nowa, a w zasadzie "nowa" nie będzie się wiele różnić od zadbanej, już uzywanej Octavci. Co zyskasz? Wyposażenie, które ja osobiście lubię w autach
A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Camel-w Climaticu w O2 jest 5 czujników temperatury, łącznie z czujnikiem nagrzania wnętrza czy intensywności słońca.
Miałem w O1 pakiet MORE, z kilmatyzacją półatomatyczną:
klawisz AC do włączenia kompresora/sprężarki, oraz pokrętło analogowe niebieskie-przechodzi-w-czerwone.
I osobiście brakowało mi możliwości nastawy wyrażonej cyframi, np. wyświetlacza lub skali na pokrętle, gdzie mógłbym zadać temperaturę, np.: 18°C albo 22°C.
Na pokrętle w O1 mogłem jedynie zgrubnie ustwaiać "chłodniej", a czukjnikiem byłem ja sam lub żona/kochanka, ale "dochodzenie" do komfortowej temperatury za pomocą nieoznakowanego pokrętła nie należało do łatwych czy precyzyjnych, a już na pewno nie szybkich.
Zazwyczaj działałem "zero-jedynkowo": było mi gorąco, to maksymalne schładzanie, było mi zimno, to maksymalnie grzałem.
Ale tak czy owak: bardzo się cieszę, że miałem nawet tą najprostszą klimatyzację, z najbardziej prymitywnym nastawem.
Bo mieć klimę a nie mieć - to kolosalna róznica.
Komentarz
-
-
Marx, no chyba, że tak. W takim razie chyba pozostaje nowa. Ale i tak wybrałbym O2. Dla mnie O1 jest już trochę... przestarzała
satoot, to nie jest klimatyzacja pół-automatyczna. To jest zwykłe grzanie z funkcją mrożeniaClimatic ma jeszcze jedną ważną funkcję. W momencie niedziałania klimy działa jak "Tempmatic" (określenie z Mercedesa). Jest zakrest temperatur od 16*C do 28*C, ze skrajnymi połozeniami bez grzania i bez chłodzenia i tego się będzie trzymać np. w chłodniejsze dni
Co do samego mienia klimyJa autem jezdze sobie rekreacyjnie, poza tym nei lubię klimatyzacji, więc dla mnie złotym środkiem to szyberdach. Choruję na nie od zawsze
A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)
Komentarz
-
Komentarz