robert.dg, ale mówisz o alu? czy o zwykłej ?
[O1] Wymiana płynu hamulcowego
Zwiń
X
-
[O1] Wymiana płynu hamulcowego
Witam,
Temat dotyczy wymiany płynu hamulcowego. Chciałbym poznac Wasze opinie dotyczące wymiany tzn. co ile powinno się dokonac wymiany ewentualnie po jakich sytuacjach i jaki najlepszy płyn do naszych aut ?zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
-
-
tak jak powyzej - co 2 lata.
do spokojnej jazdy z niewielkimi szalenstwami wystarczy zwykly plyn DOT-4,
do calkowitej wymiany przyszykuj 2 litry plynu.
jesli czesciej i bardziej obciazasz hamulce mozesz sie pobawic z lepszym plynem (wyzsza temp wrzenia), ale pamietaj ze TEZ trzeba go wymieniac co 2 lata.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Można samemu wymienić i nie jest to wielka filozofia. Co prawda 70 zł nie majątek więc można sie zastanawiać po co brudzić ręce....
Ja przy każdym przekładaniu kół lato/zima poluzowuję i dokręcam odpowietrzniki. Takie działanie oszczędza przykrych niespodzianek i urwanych odpowietrzników.
Co do płynu nie ma co kombinować i lać DOT 4. W zupełności wystarczy. W motocyklach wymieniam płyn przed każdym sezonemOd 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
www.gprk.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osWedle instrukcji co 2 lata
Zamieszczone przez otiWie ktoś ile kosztuje wymiana płynu hamulcowego w ASO ?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
A nie lepiej włożyć czujnik w płyn i zobaczyć jaka jest zawartość wody ? :|
lub też sprawdzić temp wrzenia ?
Zwykły płyn wymienia się co 2 lata, o podwyższonej temp. wrzenia częściej, nawet co pół roku. Do wymiany wystarczy 1 litr płynu i należy pamiętać że ukł. hydrauliki sprzęgła pracuje na tym samym płynie więc tam też musi być wymienionyNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Właśnie dzwoniłem do kilku ASO i oto co się dowiedziałem:
1. Auto Wimar W-wa Al. Jerozolimskie ok. 200 zł :shock: (płyn +wymiana). Ale dzwoniłem tylko dlatego że to najbliższe ASO i miałem nadzieję, że może będzie jakaś sezonowa promocja.
2. Auto Babice: 150 zł wymiana + 62 zł płyn... Tu się zdziwiłem bo panowie zwykle byli tańsi niż Wimar, ale cóż...
3. A.Machudera Łeczyca: ok. 100 zł wymiana i ok. 30 zł płyn... Cóż ten serwis coraz bardziej mi się podoba
Moja kalkulacja jest prosta- jeśli w którąś z najbliższych sobót będzie ładna pogoda, zabieram moją dziewczynę na wycieczkę do Łęczycy. My zwiedzamy zamek, a Octavia dostaję nowy płyn. A ja za cenę wymiany płynu w Warszawie mam dodatkowo wycieczkę na ładny weekendNissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi
Komentarz
-
-
prezes113, a ja zabieram dziewczynę ale nie do Łęczycy tylko do garażu aby popompowała troche pedałem. Zysk podwójny ja mam wymianę za darmo ona sesję 30 min ćwiczeń aerobowych zamiast siłowni
A na poważnie to nie jest za trudna operacja. Jeszcze żeby mieć takie urządzonko to wymiana płynu w hamulcach i sprzęgle to by była czysta przyjemność i można by było robić to w pojedynkę bez pompowania. Koszt też nie za duży 50$ to ze 150PLN zwraca się po jednej wymianie w ASO
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Tylko za cholerę nie mogę tego w Polsce znaleźć.Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tomek_dxTylko za cholerę nie mogę tego w Polsce znaleźć.Może nie identyczne ale zapewne do tego samego służy. Na alledrogo jest troche tego http://www.motoallegro.pl/listing.ph...&change_view=1
Komentarz
-
-
pampej, Mam taki zestaw, jak chcesz do odsprzedamNadaje się do d...y a nie do wymiany płynu. Dodatkowo potrzebny jest kompresor (wydatek od 500 do paru tys pln) a poza tym bałbym sie pompować ciśnienie kompresorem do układu hamulcowego. W tym przypadku z USA masz delikatną ręczną pompke z manometrem. Poza tym wg mnie to dziadostwo z allegro działa nie na cisnienie tylko podciśnienie zasysając plyn z odpowietrzników. Zobacz na zdjeciu że do tego pistoletu przyłączona jest rurka z końcówką na odpowietrznik. Za bardzo nie weim jak to działa ponieważ jak odkręcimy lekko odpowietrznik to będzie zasysało też powietrze razem z płynem z zacisku.
Tomek
Komentarz
-
-
Tomek_dx,
wymieniłem płyn na ATE typ 200 o podwyższonych parametrach:
Temp. wrzenia suchego 280 °C
Temp. wrzenia mokrego 198 °C
Klasa jakości DOT4
eksloatacja do 3 lat
ponieważ sam wymieniałem płyn to ze swojej strony poleciłbym ATE Blue Racing, ktory ma identyczne parametry jak w/w ale ma kolor niebieski, co zdecydowanie ułatwia wymianęZałączone pliki
Komentarz
-
-
Chciałem zapytać bo jak pisze dobrygrzeswawa "należy pamiętać że ukł. hydrauliki sprzęgła pracuje na tym samym płynie więc tam też musi być wymieniony".
Widzę, że od zbiorniczka z płynem odchodzi wężyk do sprzęgła, ale nie mogę znaleźć odpowietrznika. Będę wdzięczny jakby ktoś mi napisał gdzie on się znajduje?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Lashlojesli plyn byl odessany ze zbiorniczka i z 4 kol,to jest rownoznaczne,ze z wysprzeglika??
Zamieszczone przez wacuszekale nie mogę znaleźć odpowietrznika.Załączone pliki
Komentarz
-
Komentarz