octavia I <-> avensis

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mmaarcin
    Classic
    • 2006
    • 30

octavia I <-> avensis

witam.
    miałem ten sam problem. serwis kazął mi wyprac pasy bo mówili ze sa zakurzone (barany)
    dobrze ze mam koło siebie kilka.
    wymienili mi na nowy pas dzieki ogu ze miałem wtedy jeszcze na gwarancji
    \
  • gregw
    Drive
    • 2005
    • 76

octavia I &lt;-&gt; avensis

witam!
    zapytanie mam do Panow skodziarzy: borykam sie od jakiegos czasu nad wyborem, czy octavia TDI 2002-3 czy avensis d4d 2002
    opinie na temat skody znam od Was bo juz troche OCP 'przerobilem': ogolnie fajne auto, pewny silnik, zawieszenie, duzy kufer
    ale intryguje mnie tez avensis, bo w sumie za podobne pieniadze mozna dostac auto w podobnym roczniku ale chyba lepsze jakosciowo (slynne statystyki usterkowosci, chyba ze to sciema)
    na plus za octavia przemawia wieksza podaz PEWNYCH aut (z Polski, I wlasc, udokument. historia), sprawdzona technika TDI i latwy dostep do czesci i serwisu (niekoniecznie ASO), chyba tez tansza eksploatacja(paliwo, czesci) no i tez sentyment do marki (obecnie fabia), wiec chociaz w zarysie wiem o co chodzi ze skodami
    plusy toyoty to to co pisalem wyzej (jakosc), no i jest wieksza wewnatrz, zwlaszcza na tylnej kanapie( a to dla mnie B. wazna rzecz); minusem jest to ze w ogole nie znam tego auta, nigdy nie jechalem avensisem, czy te d4d to daja rade w POlsce, no i jak z serwisem, czy pozostaje tylko ASO za GRUBA kase???
    moze znacie jakies ciekawe i PRAWDZIWE opinie o avensise d4d diesel
    podzielcie sie jak cos wiecie i doradzcie tak obiektywnie

grzesiek
    ASV seryjne ICE - było
    ale zostało w rodzinie

Komentarz

• chester121
      L&K
      • 2005
      • 1053

hmm nie powiedzial bym ze awensis(ten strszy model) jest wieksza
      jezdzilem suzbowym avensisem 2,0benzynka i z tylu ma miej wiecej tyle samo miejsca
      poniewaz to suzbowe autko wiec moglem sobie pozwolic na chwile szalenstwa i musze przyznac ze bylem bardzo zaskoczony silniczek milo pobrzdekiwal(troche za cicho jak dla mnie :twisted: ) nie to co TDi

-zawieszenie jest napewno trwale bo jak przejezdzalem przez chopki z predkoscia 60-80km/h to nie odpadlo zadne kolo w octavce w sumie nie wiem szkoda mi jej (moze kiedys dorwe suzbowa octe to przetestuje)
      w zakretach jest delikatny plus na korzysc octavii
      w toyocie czulem ze mi tylek odjezdza

-co do hamulcow to nie wiem moze sie zdeka przyzwyczailem do mocnych hamulcow w octavii i wydaje mi sie ze toyotka ma slabsze duzo bardsziej wyczulony abs

-wspomaganie no to jest bajka w porownaiu do octavii ale chyba wszystkie japonce maja miekkie wiec to mi sie bardzo podobalo ze mozna paluszkami sobie krecic

-bagaznik (testowale hatchback'a) to normalnie parodia w porowniu z octavia :szeroki_usmiech

-fotele hmm to rzecz gustu mi sie nie podobaly bardzo szybko ledzwiowa czesc kregosupa zaczela mnie bolec

-autko w srodku ogolnie sprawialo wrazenie lepiej spasowanego i miala duzo lepsze materialy

- co do niezawodnosci toyoty to podobno zadko jezdzi do serwisu to fakt :!: ale ma czesto jakies duperelki (przebieg cos kolo 250kkm)
      co do octavii to z mja narazie nic sie nie dzialo(odpukac) nawet duperelki (przebieg prawie 100kkm

- ja jesli moge dac swoje 2 grosze to oba autka sa dobre i tylko zalezy jaka gotowka dysponujesz bo wszystko teraz zalezy od wyposazenia( w avensisie chyba jest wiecej jako standard) :wink:

co do diesla to nie mam pojecia jak on sie spisuje ale japonce znaja sie na wszystkim wiec diesle chyba tez maja dobre z tego co sie orientuje to wiecej pala

ale jak ktos kiedys powiedzial TDi ma tylko jedna wade glosna praca
      co do innych parametrow wydaje mi sie ze jest to nadal niedoscigniona konstrukcja

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Octavia ma ładniejszą deskę rozdzielczą niż Toyota . Kumpel w służbowej Corollce właśnie narzekał na te wspomaganie bo za bardzo czułe, skręcasz lekko i jedziesz do rowu ,i nigdy nie mógł domyć dobrze przedniej szyby wszystkim probówał a to wkurza jak jedziesz pod słońce ,może tych problemów nie ma w Avensisie Sąsiad ma D4D i nie narzeka . pozdrawiam
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

IMHO jeden i drugi samochod jest wart rozwazenia. Kwestia priorytetow.

Skoda to lepszy silnik diesla i o wiele tansze utrzymanie - zwlaszcza roznica w cenie czesci zamiennych jest kosmiczna.

Toyota to moim zdaniem troche lepszy samochod sam w sobie. Lepiej sie prowadzi i ogolnie jest bardziej user-friendly bym powiedzial.

Warto jeszcze wspomniec, ze Skode mozesz wzmocnic chipem za niewielkie pieniadze, a w Toyocie pozostaje Ci tylko bardzo dorgi box.

Tak jak napisalem - kwestia priorytetow. Najlepiej pojezdzic jednym i drugim autem i dopiero podjac decyzje.

[ Dodano: Sro Lis 02, 2005 10:01 pm ]
          BTW: Nie mialem Avensisa, ale przez dom moich rodzicow przewinelo sie troche Toyot - Corolla '88, Camry '92, Lexus GS '95. Sam mialem Corolle '93.

Wiec troche sie najezdzilem tą marką i smialo moge stwierdzic, ze Toyoty to swietne samochody.
          TDI 205PS

Komentarz

• perfex
            L&K
            • 2005
            • 1117

Re: octavia I &lt;-&gt; avensis

Zamieszczone przez gregw
            plusy toyoty to to co pisalem wyzej (jakosc), no i jest wieksza wewnatrz, zwlaszcza na tylnej kanapie( a to dla mnie B. wazna rzecz);
            Nie wiem ile masz wzrostu ale jezeli ilosc miejsca z tylu to b. wazna rzecz dla ciebie to zapomnij o Octavii, tam z tylu jest tyle miejsca co w kiepskich compactach. Gdybym potrzebowal auta do wozenia z tylu 2 doroslych osob to Octa odpada. Ja jestem .. Duzy :szeroki_usmiech i za mna na tylnej kanapie zmiesci sie srednioodżywiony 5 latek co najwyżej k
            Natomiast w 2 osobowej wyprawie wakacyjnej Octa sprawdzila sie SUPER, tylna kanapa robila za schowek podreczny a duuuzy bagażnik łyknął wszystko co potrzebne i byl ciagle coraz bardziej doładowywany a jednak wytzrymał to dzielnie
            Pozdrawiam
            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• gstan
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2005
              • 106

Co do awaryjności Toyoty to spotkałem pare osób którym Corolla i Avensis biorą tyle oleju co zajeżdżony Polonez. Wszystkie z przebiegami 60-70 tyś, oczywiście są to wersje benzynowe.
              Grzesiek
              Octavia 2 Elegance

Komentarz

• Martinez
                L&K
                • 2004
                • 1366
                • Audi

Mit o bezawaryjnych toyotach skończył sie pod koniec lat 90. Teraz robią je w Turcji i w Anglii bodajże - psują się standardowo a ceny części zamiennych maja wysokie.
                Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Zamieszczone przez gstan
                  Co do awaryjności Toyoty to spotkałem pare osób którym Corolla i Avensis biorą tyle oleju co zajeżdżony Polonez. Wszystkie z przebiegami 60-70 tyś, oczywiście są to wersje benzynowe.
                  A czy ktores z tych aut jest przerobione na gaz??
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Emil
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1092

Mit o bezawaryjnych toyotach skończył sie pod koniec lat 90.
                    Ja bym tą datę przesunął o kilka lat do przodu, bo np. Carina E z lat 93-96 była w czołówkach rankingów jelsli chodzi o bezawaryjność. Mój kolega z pracy takową posiada i mimo ponad 400tys przebiegu, nic się nie dzieje (2,0 +gaz ).
                    Podobnież jest bardzo ciężko wstawić gaz do nowszych modeli w technologii vvti, w serwisach odradzają
                    BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                    CR-V 2,2 i-ctdi
                    Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• chester121
                      L&K
                      • 2005
                      • 1053

Nie wiem ile masz wzrostu ale jezeli ilosc miejsca z tylu to b. wazna rzecz dla ciebie to zapomnij o Octavii, tam z tylu jest tyle miejsca co w kiepskich compactach. Gdybym potrzebowal auta do wozenia z tylu 2 doroslych osob to Octa odpada. Ja jestem .. Duzy i za mna na tylnej kanapie zmiesci sie srednioodżywiony 5 latek co najwyżej
                      Natomiast w 2 osobowej wyprawie wakacyjnej Octa sprawdzila sie SUPER, tylna kanapa robila za schowek podreczny a duuuzy bagażnik łyknął wszystko co potrzebne i byl ciagle coraz bardziej doładowywany a jednak wytzrymał to dzielnie
                      w octavi jest tyle samo miejsca co w avensis moze 2 cm mniej
                      ja mam 186cm i z tylu siedze normalnie (nie mam polamanych nog) gdzie z przodu przedemna siedzi tez nie niska osoba(okolo 180cm) wiec albo jestes nadzyczaj wysokim clowiekiem
                      alebo poprostu sie czepiasz wedlug mnie octavia to 4 osobowe auto tak jak avensis

Komentarz

• gregw
                        Drive
                        • 2005
                        • 76

Dzieki wszystkim za wlasne opinie i zdanie na temat avensisa, choc czekam jeszcze na konkretna na temat silnika diesla d4d z lat 2001-2002 montowanych wlasnie w avensisie, bo w sumie silnik to najwazniejsza rzecz w aucie
                        co do miejsca na tylnej kanapie to interesuje mnie w sumie to czy wejda tam foteliki dzieciece i np. jeszcze jeden pasazerl, lub inaczej czy jest tam na środku 3-punktowy pas montowany seryjnie, bo z tego co sie dowiedzialem, to octavia roczniki 2002-3 takiegoz nie posiadaja
                        a swoja drogą, to ciekawe czy ASO moze zamienic istniejacy pas biodrowy na 3-punktowy?

grzesiek
                        ASV seryjne ICE - było
                        ale zostało w rodzinie

Komentarz

• perfex
                          L&K
                          • 2005
                          • 1117

Zamieszczone przez chester121
                          w octavi jest tyle samo miejsca co w avensis moze 2 cm mniej
                          ja mam 186cm i z tylu siedze normalnie (nie mam polamanych nog) gdzie z przodu przedemna siedzi tez nie niska osoba(okolo 180cm) wiec albo jestes nadzyczaj wysokim clowiekiem
                          alebo poprostu sie czepiasz wedlug mnie octavia to 4 osobowe auto tak jak avensis
                          Hmm.. to chyba innymi autami jezdzimy :szeroki_usmiech Moja to Octavia I zwana obecnie Tour Mam ok. 190cm, moze ciutke wiecej i za mna od oparcia siedzenia do siedziska tylnej kanapy miejsca na nogi jest jakies 10cm wiec sadze ze ciezko tam siedziec :lol: I wg mnie avensis ma znacznie wiecej miejsca z tylu. Tak czy owak specjalnie mnie to nie stresuje bo moja Octa jest 2 osobowa głównie k
                          Pozdrawiam
                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

w aso podejzewam ze mozna zamontowac 3 punktowe pasy w srodku ale po co???
                            w octavii nie zmiescisz 2 fotelikow i pasazera z tylu(beda strasznie sie gnietli)
                            skoro masz taka liczna rodzine to moze pomysl na superbem??
                            uzywanego mozesz juz za 50-60tyszl kupic a z tylu to ma tyle miejsca ze jeszcze mogl bys 4 osobe zmiescic :szeroki_usmiech
                            po za tym w avensis tez nie ma miejsca na 2 foteliki i osobe i z tego co pamietam tez nie ma 3 punktowych pasow w srodku

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez chester121
                              skoro masz taka liczna rodzine to moze pomysl na superbem??
                              jak ma rodzine to niech bierze jakiegos miniwana a nie superba.
                              a wracajac do tematu to jednak ave ma wiecej miejsca z tylu niz O1.
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...