Octavia II vs. Accord VII ...

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AndiT
    Rider
    • 2008
    • 332

Jesli diesel to ACCORD, bedziesz mega zadowolony problemem jest tylko znalezienie zdrowego egzemplarza w normalnej cenie i nie mam na mysli tutaj okazji bo jak wiadomo takie nie istnieja. Jezeli zniecheci cie cena Accordow to na drugim miejscu stawiam Mazde 6, aczkolwiek jak Mazda to tylko benzyna. Mazdowskie diesle nie maja najlepszej opini.
    Reasumujac jak masz troszke wiecej $$$ to Honda w dieslu, masz mniej $$$ to Mazda w benzynie.
    OII proponuje Ci jesli chcesz diesla a nie mozesz znalezc zdrowego Accorda.
    M47N2

Komentarz

• Camel-
      Drive
      • 2008
      • 89

Nie zauważyliście, że każda epoka aut ma swój charakter plastiku? A do tego dochodzi jakość tego plastiku. Teraz są takie jakie są (czyli np. O2) i takie tez montują w nowych Mercedesach. Różnica między Skodą a Mercedesem (czy Audi pewnie też) polega na tym, że w Skodzie tylko góra wnętrza jest z miękkiego plastiku, reszta jest twarda mimo tej samej faktury. To rzeczywiście troche psuje efekt końcowy, ale nie zapominajmy o cenie Octavii

A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
      Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)

Komentarz

• strazakp
        Elegance
        • 2008
        • 819
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja nie chce porównywać nowej O2 z nową Accord...Chodzi o porównanie tych samochodów w danym przedziale kwotowym. Mając do dyspozycji na dzień dzisiejszy 40tys zł i przeglądając ogłoszenia to widzę, że w tej cenie mam Skode OII TDI w roczniku 2006, natomiast Accord góra 2004r. Zauważalne różnice to: silnik i jego moc, wyposażenie, no i chyba niezawodność, a to wszystko na plus dla Hondy.
        Honda vs. OII stylistycznie jest jednak fajniejsza (chodzi mi o te roczniki). Jeżeli chodzi o najnowszą OII, to nie powiem...jest ładna. Ale...najnowsza Accord jest jednak fajniejsza :lol:

Kod:
        Jesli diesel to ACCORD, bedziesz mega zadowolony problemem jest tylko znalezienie zdrowego egzemplarza w normalnej cenie i nie mam na mysli tutaj okazji bo jak wiadomo takie nie istnieja. Jezeli zniecheci cie cena Accordow to na drugim miejscu stawiam Mazde 6, aczkolwiek jak Mazda to tylko benzyna. Mazdowskie diesle nie maja najlepszej opini.
        Jeżeli chodzi o Mazde to też wchodzi w grę jedynie diesel.
        strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
        Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• sebwiecz
          Rider
          • 2008
          • 328
          • Yeti (5L)

Też się przymierzam po nowym roku na rozstanie ze swoją octavką, będe maił mniej więcej taka sama kwotę do dyspozycji co ty, honde odrzuciłem bo roczniki ok 2 lata starsze od O2 i tak sie bardziej nastawiam na vectre c 1.9 po lifcie ceny prawie takie same jak O2 a auto większe (oczywiście też kombi) ale nie będę tutaj robił Ci mętliku z głowy.
          Ja bym wybrał O2 ale to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje

pozdrawiam

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• strazakp
            Elegance
            • 2008
            • 819
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Opla to ja bym nigdy nie wziął...
            strazakp

Komentarz

• PiterNZ
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 389

Zamieszczone przez strazakp
              Mając do dyspozycji na dzień dzisiejszy 40tys zł i przeglądając ogłoszenia to widzę, że w tej cenie mam Skode OII TDI w roczniku 2006, natomiast Accord góra 2004r. Zauważalne różnice to: silnik i jego moc, wyposażenie, no i chyba niezawodność, a to wszystko na plus dla Hondy.
              Z tym plusem Hondy to chyba jednak trochę nie tak.
              1. Silnik to nie tyle od marki ale od tego co wybierzesz i czego szukasz. Mocy czy oszczędności i jeżeli w tej samej cenie to różnie może być. 2.0 TDI 170 KM takie złe nie będzie w porównaniu a z drugiej 1.9 TDI 105 KM może błysnąć w kategorii oszczędność
              Podobnie z wyposażeniem pytanie jakie będzie w konkretnym aucie.
              2. Niezawodność tu miałbym największe wątpliwości. Mając drugą O II i brak problemów oraz uwzględniając różnicę wieku nie robiłbym tutaj różnicy.

Natomiast dostrzegłbym jako główną różnicę przypisanie do klasy. O II to jednak klasa średnia z wszystkimi konsekwencjami a Honda Accord to średnia-wyższa czyli oczko wyżej.

Pytanie po prostu czego szukasz większego luksusu, prestiżu czy może mniejszych kosztów.
              Honda Accord to moim zdaniem autko bardziej prestiżowe, luksusowe a Skoda Octavia II bardziej budżetowe. Ja wybrałem tą drugą opcję z uwagi na koszty.

Komentarz

• cartel1
                Ambiente
                • 2007
                • 249

No tak, skoda jest najlepsza :wink:

...przesadzasz, w rodzinie mam dwa ople i śmigają jak ta lala
                [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• sebwiecz
                  Rider
                  • 2008
                  • 328
                  • Yeti (5L)

A to dlaczego?

Komentarz

• strazakp
                    Elegance
                    • 2008
                    • 819
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kod:
                    A to dlaczego?
                    jakoś ta marka do mnie nie przemawia.Wydaje mi się, że ze wszystkich "niemców" jest to marka najsłabsza. Może się mylę, ale z aut niemieckich to właśnie Opel jest u mnie na ostatnim miejscu.

Kod:
                    No tak, skoda jest najlepsza :wink:
                    nie uważam, że skoda jest najlepsza ale jest dobra, bo jeżeli miałbym więcej kasy (np. do 100tys zł), to na pewno kupiłbym jakiegoś japońca.

[ Dodano: Czw 29 Paź, 09 18:33 ]
                    Kod:
                    Z tym plusem Hondy to chyba jednak trochę nie tak.
                    1. Silnik to nie tyle od marki ale od tego co wybierzesz i czego szukasz. Mocy czy oszczędności i jeżeli w tej samej cenie to różnie może być. 2.0 TDI 170 KM takie złe nie będzie w porównaniu a z drugiej 1.9 TDI 105 KM może błysnąć w kategorii oszczędność :)
                    Podobnie z wyposażeniem pytanie jakie będzie w konkretnym aucie.
                    2. Niezawodność tu miałbym największe wątpliwości. Mając drugą O II i brak problemów oraz uwzględniając różnicę wieku nie robiłbym tutaj różnicy.

Natomiast dostrzegłbym jako główną różnicę przypisanie do klasy. O II to jednak klasa średnia z wszystkimi konsekwencjami a Honda Accord to średnia-wyższa czyli oczko wyżej.

Pytanie po prostu czego szukasz większego luksusu, prestiżu czy może mniejszych kosztów.
                    Honda Accord to moim zdaniem autko bardziej prestiżowe, luksusowe a Skoda Octavia II bardziej budżetowe. Ja wybrałem tą drugą opcję z uwagi na koszty.
                    Może faktycznie trochę źle się wyraziłem i dałem złe przykłady. Ok, wszystko zależy od porównania konkretnych modeli i preferencji.
                    Mi głównie chodzi o ekonomie (ale bez przesady) a także o przyzwoite osiągi.
                    Myślę, że 1.9 TDI 105KM to trochę mało,ponieważ obecnie jeżdzę 110KM i nie chciałbym się cofać. Z drugiej strony nie chce auta (np. benzynę), które bedzie mi paliło w mieście ok 12 l/100km tylko w granicach 7 L/100km.
                    strazakp

Komentarz

• sebwiecz
                      Rider
                      • 2008
                      • 328
                      • Yeti (5L)

Kod:
                      A to dlaczego?
                      Kod:
                      jakoś ta marka do mnie nie przemawia.Wydaje mi się, że ze wszystkich "niemców" jest to marka najsłabsza. Może się mylę, ale z aut niemieckich to właśnie Opel jest u mnie na ostatnim miejscu.
                      No to powód sobie wymyśliłeś potężny, ale cóż szanuje twoją decyzję i życze powodzenia w poszukiwaniu samochodu

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Panowie, wiecie o czym jest ta debata :?: :wink:
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• rss
                          L&K
                          • 2009
                          • 1098

Szkoda, moze stworzyc osobny topik/dzial pod haslem 'debaty o wyzszosci' ?
                          nie nadazam z odklikiwaniem 'ignoruj watek' .... :roll:
                          kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• strazakp
                            Elegance
                            • 2008
                            • 819
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kod:
                            Panowie, wiecie o czym jest ta debata :?: :wink:
                            Kod:
                            Szkoda, moze stworzyc osobny topik/dzial pod haslem 'debaty o wyzszosci' ?
                            nie nadazam z odklikiwaniem 'ignoruj watek' .... :roll:
                            Faktycznie,może i trzeba zakończyć ten wątek...W sumie co chciałem to się dowiedziałem a w szczegóły wbije się w momencie kiedy będę miał kupować/zmieniać auto.
                            strazakp

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Faktycznie,może i trzeba zakończyć ten wątek...W sumie co chciałem to się dowiedziałem a w szczegóły wbije się w momencie kiedy będę miał kupować/zmieniać auto.
                              bardzo dziekuję
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...