hej a co byście poradzili gdzie założyć gaz do O z 2001roku combii? (o olsztyn głównie mi chodzi).żeby dobrze funkcjonował i nic się nie psuło ? ewentualnie jak by mógł ktoś podać orientacyjne koszty takiej operacji , interesuje mnie zbiornik w koło. zapomniałem dodać że oktvka ma 296 tys przejechane -czy nie skrócę tym samym żywotności silnika ? dzięki z góry za odp. pozdr
[O1 Combi 1,6 BFQ 2009] Zmiana odgłosu pracy silnika
Zwiń
X
-
[O1 Combi 1,6 BFQ 2009] Zmiana odgłosu pracy silnika
Witam
2 tygodnie temu wymieniłem opony na zimowe GoodYear UG7+ i po jakimś czasie zauważyłem, że odgłos silnika słyszany w środku samochodu nieco się zmienił. Szczególnie kiedy przyspieszam w okolicach ponad 2 tyś obrotów słychać nie tylko znane mi do tej pory buczenie silnika ale do tego coś w rodzaju szumu, przypomina też odgłos silnika słyszany podczas jazdy z uchyloną szybą - tak jakby problem z wygłuszeniem, albo wydechem. Ta nowa nutka nie jest głośna, jednak moje ucho wyłapuje różnicę. Szum opon raczej to nie jest - jest wyraźnie inny.
Nie wiem czy się martwić czy nie. Autko jest nowe, przejechało dopiero 7,5 tyś km - może to efekt dotarcia silnika ? Nie wiem czy to efekt placebo, czy efekt nieco większego ciśnienia w kołach, ale odnoszę wrażenie że autko dostało nieco mocy, pali też odczuwalnie mniej, opory toczenia są dużo niższe - jak nie ma korka to mogę zjechać całą ulicę małomiejską w Gdańsku na luzie nie rozpędzając auta do prędkości większej niż dozwolona.
Jeśli chodzi o olej, to od kiedy odebrałem samochów z salonu ubyło go bardzo niewiele, wskazuje obecnie około 3 mm poniżej maximum.
Osobiście stawiałbym na nieszczelności wydechu, ewentualnie jakieś nieszczelności w wytłumieniu, ale dziwny zbieg okoliczności, że usłyszałem to dopiero po wymianie opon nie daje mi spokoju.
Za wszelkie porady i komentarze byłbym niezmiernie wdzięczny
--
Pozdrawiam
Sławomir Gąsiorowski
-
-
Witam
Znalazłem przyczynę. Powód był błahy. Przypomniałem sobie, że w bagażniku są dwa schowki po bokach. Ostatnio coś z nich wyjmowałem i ich po prostu nie zamknąłem, były tylko domknięte. Zamknąłem je i powód mojego niepokoju zniknął. Orkiestra pod maską znowu gra swoją niczym nie zakłóconą symfonię :-)
A jeśli chodzi o opony to prawda, są nieco głośniejsze, ale za to autko sunie jakby było przyklejone do jezdni - naprawdę super opony.
--
Pozdrawiam
Sławomir Gąsiorowski
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootZamieszczone przez sgasiorowskiZnalazłem przyczynę. Powód był błahy. Przypomniałem sobie, że w bagażniku są dwa schowki po bokach. Ostatnio coś z nich wyjmowałem i ich po prostu nie zamknąłem, były tylko domknięte.
Teraz jeszcze muszę uporać się z głośno tykającym elektrozaworem przy filtrze węglowym bo tyka niemiłosiernie głośno, szczególnie przy wyłączonym nawiewie powietrza, ale to temat na osobny wątek.
--
Pozdrawiam
Sławomir Gąsiorowski
Komentarz
-
-
"Teraz jeszcze muszę uporać się z głośno tykającym elektrozaworem przy filtrze węglowym bo tyka niemiłosiernie głośno, szczególnie przy wyłączonym nawiewie powietrza, ale to temat na osobny wątek."
sgasiorowski, jeśli coś wymyślisz na ten zawór to daj znać. Ja będę próbował obłożyć pianką izolacyjna do rur (ostatnio taki pomysł "sprzedal" mi jeden z użytkowników forum). Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Re: [O1 Combi 1,6 BFQ 2009] Zmiana odgłosu pracy silnika
Zamieszczone przez sgasiorowskiJeśli chodzi o olej, to od kiedy odebrałem samochów z salonu ubyło go bardzo niewiele, wskazuje obecnie około 3 mm poniżej maximum.
bardzo dużo bierze na autostradzie - w tym miesiącu na prawie 1000 km autostrady zjadł 0,5 l oleju (prędkości 130 - 200 km / h - Niemcy A4- E40 )
Komentarz
-
-
Silnik się dociera, to normalne, że pije olej. I Skoda jeszcze do niedawna zalecała 5W30 Castrola, który jest rzadkim olejem. Mogę was zapewnić, że po przebiegu 20-30 tys picie oleju się unormuje, a przy okazji zalecam lanie czegoś gęstrzego, ot "tradycyjne", byle dobrej jakości, 5W40
(Pewnie poruszyłem kolejny raz odwieczny problem - jaki olej :szeroki_usmiech )
EOT.
A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)
Komentarz
-
-
na benzynie bez problemów się rozpędził do 200 kph ( 2 osoby, pełny bagażnik, zimowe Frigo 2 ) niemiecka autostrada - na równym - nawet zakręty pięknie przechodzi przy takiej prędkości.
na gazie 190 to max - ale z górki 200 też się udało dociągnąć
olej leje mobil 1 5w30 ( taki kazali dolać jak dzwoniłem na serwis) long life
aha - 200 kph wg licznika ( gps pokazywał 192)
Komentarz
-
Komentarz