Bridgestone Turanza ER 300 205/55/16, O2 FL Elegance 1.8TSI. Auto odebrane 8.03.2010.
Niestety potwierdzam, że są głośne i nic się nie zmieniło po przejechaniu 1000 km. W poprzedniej Skodzie (Fabia) też miałem te opony (zmienione z fatalnych fabrycznych Matadorów) i były bardzo ciche, stąd pewne moje zaskoczenie, ale jednak w Octavii jest zupełnie inny rozmiar, oponki znacznie szersze, stąd też może bardziej szumia?
A co do tego jakie oponki trafimy, to chyba loteria. Nie zależy to jak widać ani od silnika, ani od wersji wyposażenia. Przy zamawianiu auta pytałem, czy można jakoś wpłynąć na dobór opon, niestety, okazało się, że nie. A szkoda, bo chciałem Continentale SportContact 2....
A przy okazji, prośba do kolegów, którzy mają te Continentalki, napiszcie jak się sprawują i czy są głośne.
A przy okazji, prośba do kolegów, którzy mają te Continentalki, napiszcie jak się sprawują i czy są głośne.
No mam takie Continentale od nowości w mojej O II . Sprawuja się dobrze i są dość ciche. jednak porównując je do Donlopów Sp Sport 01 z poprzedniego mojego auta, gorzej się trzymają naweirzchni.
Turanza głośna? to chyba nie jeździliście na głośnych oponach , ostatnio miałem okazje przejechać ~300 km na ruskich oponach terenowych (voltyre czy jakoś tak) w ładzie Nivie mniej wiecej tak wyglądają
przy 90km/h jest tak głośno i dają takie wibracje że po 5h jazdy wysiadłem jak z pralki na wirowanie, najeżdżając na linie na asfalcie (coś takiego jak vibra line) nic nie czuć... nie ma żadnej róznicy ;-).
jakoś nie zauważyłem żeby zwykłe opony szosowe do osobówek były głośne, więcej hałasu jest od silnika i związanych z oporami/szumem powietrza niż od opon... :?
Komentarz