Wymieniłem oleum :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcinisko
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 149

Wymieniłem oleum :)

sprawdziłem -3 st. i po włączeniu AUTO na moment podskoczyło spalanie ale zaraz wróciło do normy. Zresztą w instrukcji jak wół stoi że klima nie pracuje poniżej +2 stopni. A byłem świcie przekonany że przy AUTO lepiej grzeje - a z tego wynika że przy temp. poniżej zera nie ma praktycznie różnicy między AUTO a ECONO - no cóż - siła sugestii
    mozliwe ze w O2 obnizyli minimalna temp
    w O1 w instr pisze ze ponizej 5st sie nie zaalacza

OT: Widze ze kolejny octavian z wroclawia(coraz wiecej nas) :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
  • mariobros
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 551

Wymieniłem oleum

...Stuknęło już 2300km, i jednak zdecydowałem się na wcześniejszą wymianę oleju, niejako uznając, że silnik już jest dotarty Zalali mi jakiś futurystyczny Castrol SLX LongLife III ze specyfikacją SAE 5W-30 VW 504 00, 507 00. Powiedzieli, że to jakiś lepszy. Ja do tej pory nie używałem Castroli, do Forda lałem Mobila, więc nie mam doświadczeń ani dobrych, ani złych. Mam nadzieję, że ten Castrol to dobry wybór, tym bardziej, że pan z serwisu powiedział, że tak właśnie jest...
    Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
    Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Emil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1092

Castrol jest rozlewany w Polsce.....ja bym sobie go odpuścił
      Lej Mobil1 5W-50, nie jest droższy a pewny i sprawdzony.
      BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
      CR-V 2,2 i-ctdi
      Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• mariobros
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 551

U........

Zamieszczone przez Emil
        Castrol jest rozlewany w Polsce.....ja bym sobie go odpuścił
        Lej Mobil1 5W-50, nie jest droższy a pewny i sprawdzony.
        Nie pocieszyłeś mnie specjalnie... Do wiosny dociągnę na tym oleju, bo chyba byłoby bez sensu wylewać właśnie zalany olej... A na lato "30" to może być faktycznie za mało. Tylko czy Mobil robi olej pod PD?? Nigdy tego nie sprawdzałem, wszak poprzednio miałem zwykłego klekota...
        Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

sa juz tematy o oleju, gdzie sa dziesiatki opinii i informacji.
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Zibi
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 491

Hello

Mozna wiedziec gdzie ci taki olej zalali ?
            Jak juz szkoda zauwazyl tematow o oleju bylo sporo - pare z nich wymienionych jest w tematach technicznych z linku na gorze.
            W tych tematach jest m.in. napisane, ze do silnikow PD (czyli m.in. do twojego) nalezy lac olej spelniajacy norme 505.01 lub 506.01

Pozdrawiam
            Zibi

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

w wawie w sinclanie chyba leja castrol.
              (przynajmniej taki zarekomendowali i wlali mojemu wujowi do O1 ostatnio)
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mariobros
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 551

Zamieszczone przez Zibi
                Hello

Mozna wiedziec gdzie ci taki olej zalali ?
                Pozdrawiam
                Zibi
                ASO, aż zadzwonię, czy się nie pomylili...

Komentarz

• mirus
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 213

Re: Wymieniłem oleum

Zamieszczone przez mariobros
                  ...Stuknęło już 2300km, i jednak zdecydowałem się na wcześniejszą wymianę oleju, niejako uznając, że silnik już jest dotarty Zalali mi jakiś futurystyczny Castrol SLX LongLife III ze specyfikacją SAE 5W-30 VW 504 00, 507 00. Powiedzieli, że to jakiś lepszy. Ja do tej pory nie używałem Castroli, do Forda lałem Mobila, więc nie mam doświadczeń ani dobrych, ani złych. Mam nadzieję, że ten Castrol to dobry wybór, tym bardziej, że pan z serwisu powiedział, że tak właśnie jest...
                  A nie powinni ci zalać oleju 505 01?
                  Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                  Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Panowie bez paniki :twisted:

Norma 507 00 jest dla olejow do TDI gdy jest filtr czasteczek stalych (obowiazkowo) i jest to zamiennik dla oleju 505.01. W przypadku olejow 506.01 mozna tez go stosowac zamiennie z 507 00.

Olej ktory spelnia norme 504 to olej do silnikow benzynowych - wniosek olej wlany przez Mariobrosa jest uniwersalnym w jedna i druga strone.

A teraz cos innego. U nas jest troche ponad 5 tys teraz zrobione i na bagnecie zbliza sie do minimum. Olej nie byl zmieniany i pewnie nie bedzie (silnik jest zaprojektowany tak, ze na tym pomyju ma przejezdzic te 15 tys), ale cos trzeba dolac. I teraz fachowcy z ASO staneli przed wyzwaniem co tam mozna wlac. Na pytanie czy jest tam mineral, pol syntetyk czy pelny syntetyk nie znaja odpowiedzi i uslyszelismy, ze kazdy olej :lol: Chyba nie wiedza, co oznacza wymieszac oleje ze soba. Maja sie jeszcze zastanowic i dac znac lub na pismie poswiadczyc ze silnika nic nie trafi wlewajac mu Mobila lub Motula spelniajacego norme 505 01 :twisted:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• mariobros
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 551

Re: Wymieniłem oleum

Zamieszczone przez mirus

A nie powinni ci zalać oleju 505 01?
                      No więc zadzwoniłem. No więc Pan się pomylił... wręczając mi ulotkę do oleju. Na fakturze jest napisany Castrol LongLife II 0W30, a tutaj jest już podane, że do PD się nadaje. Konkrety tutaj:

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                        Olej nie byl zmieniany i pewnie nie bedzie (silnik jest zaprojektowany tak, ze na tym pomyju ma przejezdzic te 15 tys), ale cos trzeba dolac. I teraz fachowcy z ASO staneli przed wyzwaniem co tam mozna wlac. Na pytanie czy jest tam mineral, pol syntetyk czy pelny syntetyk nie znaja odpowiedzi i uslyszelismy, ze kazdy olej :lol: Chyba nie wiedza, co oznacza wymieszac oleje ze soba. Maja sie jeszcze zastanowic i dac znac lub na pismie poswiadczyc ze silnika nic nie trafi wlewajac mu Mobila lub Motula spelniajacego norme 505 01 :twisted:
                        no i wlasnie dlatego lepiej wymienic caly olej i wiedziec co sie ma, mimo ze do 15kkm jeszcze daleko. koszt stosunkowo niewielki a glowa spokojna.
                        ja wlasnie wymienialem dlatego, zebym wiedzial co tam jest
                        pzdr!
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• chester121
                          L&K
                          • 2005
                          • 1053

hmm panowie
                          ja poszedlem za waszym glosem i zalalem mobila( chcialem castrola gtd magnatec)
                          no ale wasze opinie mnie przekonaly i tu moje pytanie bez mojej wiedzy :evil: w serwisie zalali mi 0W40(z technologia SUPER SYNC) nic nie mowilem o rodzaju tylko powiedzialem ze ma byc mobil1
                          i tu do was pytanko czy nie jest za zadki
                          fakt ze teraz raniutko silniczek odpala bardzo szybko ale czy nie jest za cieplo dla tak zadkiego oleju?????

Komentarz

• MiKruS
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7976

(silnik jest zaprojektowany tak, ze na tym pomyju ma przejezdzic te 15 tys)
                            Majtki sa zaprojetkowane, zeby je nosic na tylku. Ale raz na jakis czas trzeba je przeprac (wietrzenie nie pomaga), bo mozna nabawic sie odparzen.
                            W praktyce im czesciej je pierzemy tym wyzszy komfort ich noszenia.

Jest szkola jazdy mowiaca o tym, zeby wyprac majtki zaraz po ich zakupie jeszcze przed zalozeniem ich na tylek.
                            Czynnosc ta ma za zadanie usunac zabrudzenia produkcyjne, kurz sklepowy i inne nieporzadane ciala obce jeszcze przed pierwszym kontaktem z intymnymi czesciami ciala.

8)

Uwazam, ze z silnikami jest podobnie.
                            Producenci karmia nas teoriami o tym, ze silniki sa dotarte juz w fabryce, itd. Ja w to zwyczajnie nie wierze. Nie ma takiej sily, zeby silnik nie docieral sie jeszcze przez kilka tysicy km.
                            Do tego dochodzi marketing - czlowiek z ulicy predzej kupi auto, jak mu pan w salonie powie, ze pierwsza wymiana oleju (czyli koszty) bedzie za 20.000km niz jakby mu powiedzial, ze za miesiac musi wrocic i wyskoczyc z kasy za drogi olej.

Oczywiscie nie ma co dramatyzowac i tragedii nie bedzie jak nie zrobimy wczesniejszej zmiany oleju, ale mysle, ze warto.

Osobiscie wole chodzic w czystych majtkach... :twisted:
                            TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                              Producenci karmia nas teoriami o tym, ze silniki sa dotarte juz w fabryce, itd. Ja w to zwyczajnie nie wierze. Nie ma takiej sily, zeby silnik nie docieral sie jeszcze przez kilka tysicy km.
                              tym bardziej, ze chociazby instrukcja wyraznie mowi o docieraniu.
                              gdzies czytalem, ze silnik jest dotarty i w pelni oddaje to co ma po okolo 40kkm (chyba chojnacki wyrazal taka opinie).

tez wole czyste gacie!
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• pantol
                                Elegance
                                • 2004
                                • 754

Panowie bez paniki :twisted:

A teraz cos innego. U nas jest troche ponad 5 tys teraz zrobione i na bagnecie zbliza sie do minimum. Olej nie byl zmieniany i pewnie nie bedzie (silnik jest zaprojektowany tak, ze na tym pomyju ma przejezdzic te 15 tys), ale cos trzeba dolac. I teraz fachowcy z ASO staneli przed wyzwaniem co tam mozna wlac. Na pytanie czy jest tam mineral, pol syntetyk czy pelny syntetyk nie znaja odpowiedzi i uslyszelismy, ze kazdy olej :lol: Chyba nie wiedza, co oznacza wymieszac oleje ze soba. Maja sie jeszcze zastanowic i dac znac lub na pismie poswiadczyc ze silnika nic nie trafi wlewajac mu Mobila lub Motula spelniajacego norme 505 01 :twisted:
                                No właśnie. Mi się wydaje, że trochę jest przesady w tym zmienianiem oleju po przejechaniu pierwszych iluśtam km. Zarówno w przypadku aut prywatnych jak i służbowych nie stosuję takiej praktyki i w ŻADNYM przypadku nie stwierdziliśmy żadnego uszczerbku na trwałości silnika. Nikogo od tego nie odwodzę, ale wydaje mi się, że to tylko zbędny wydatek ops:
                                Jarek "Vinci"

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

MiKruS, Pamietaj, ze sa jeszcze marki dla zwyklych uzytkownikow, gdzie przwidziano wymiane oliwy po 50 tys km :twisted:

Instrukcje do Felicji z silnikami 1.3 mialy taki punkt jak wymiana oleju po 1500-2500km, jak wprowadzili silniki z VW ten punkt byl z gwiazdka jako nie obowiazkowy :wink:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Dig Dug
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1306
                                    • Seat

A tak wogole to te 15 tys dla olejow jest brane pod tych najgorszych klientow, ktorzy jezdza na wysokich obrotach, duzo jezdza na zimnym silniku. W zwiazku z tym, olej ktory ma przejechane 20-25 tys ale na trasach, gdzie obroty sa raczej stale i w srednim lub niskim zakresie obrotow, jest w tak samo dobrym stanie jak ten uzytkowany w miescie na zimno i przez tumana, w aucie firlmowym (czyli totalna zlewka). Stad jak jezdzisz trasy to nie masz sie co martwic stanem oleju przy przekroczeniu fabrycznego ustalenia czyli 15 tys km przebiegu. Zreszta to jest zaleznosc dla wszystkich podzespolow auta.

[ Dodano: Pią 04 Lis, 05 23:29 ]
                                    Acha mi teraz zrzera miedzy wymianami czyli 15 tys km jakies 2 litry oleju. Niby TTTM i ma zrec olej, a przebieg ledwo 105 tys. W poprzednim Golfiku 1.8 mialem 260 tys przebiegu i w czasie 15 tys olej zchodzil z max na min, a silnik AAM. Zero dolewek. :roll:
                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• Ziomal
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 5841
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A czy coś mu zaszkodzi jak nie będziemy go butować przez te kilka tysięcy? Wręcz odwrotnie .
                                      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Piotrus
                                        Rider
                                        • 2004
                                        • 524

Zamieszczone przez Dig Dug
                                        Acha mi teraz zrzera miedzy wymianami czyli 15 tys km jakies 2 litry oleju. Niby TTTM i ma zrec olej, a przebieg ledwo 105 tys. W poprzednim Golfiku 1.8 mialem 260 tys przebiegu i w czasie 15 tys olej zchodzil z max na min, a silnik AAM. Zero dolewek. :roll:
                                        Może spróbuj zmienic olej na inny? Jak lałem Castrola RS do swojej to też ciągle go ubywało (mniej więcej 1l na 10kkm), od jakiegoś czasu leję Motorgolda (prosze sie nie śmiać :wink: :twisted: ) i na 10kkm trzeba dolać góra 0.5l (do tego mam uwalony uszczelniacz na wale korbowym i jest mały wyciek).

Na pocieszenie dodam że w Hayabusie kumpel dolewa średnio 1l/1000km i jest to jak najbardziej normalne :wink:
                                        Piotruś
                                        AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• mariobros
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 551

Hmmm....

Zamieszczone przez szkoda
                                          sa juz tematy o oleju, gdzie sa dziesiatki opinii i informacji.
                                          Fakt. Ale z drugiej strony, napisałem ten wątek m.in. dlatego, że ulotka do oleju, którą dostałem, zastanowiła mnie (nie wyglądało na to, że olej jest dobry do PD i stąd szczególna troska pobrzmiewajaca w moim głosie). I tak było faktycznie, ale się na szczęście okazało, że to była zła ulotka, a nie olej. Ale uwagę oczwiście przyjmuję k

Komentarz

Pracuję...